Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mikor a szavait tetteknek kellene követniük, meghátrál az ombudsman homofóbia ügyben Szél Bernadett szerint

Ez a cikk több mint 2 éves.

Megjött az ombudsman válasza a beadványomra — nagyon vártuk, de nincs mit szépítenem: az alapjogi biztos totális csődöt mondott a meleg fiatalokat célkeresztjébe állító hatalom megfékezésében –  írja Facebook bejegyzésében Szél Bernadett független országgyűlési képviselő.

Szél még június 12-én nyújtott beadványt az alapvető jogok biztosához, amiben arról kérdezte Kozma Ákost, hogy élni fog-e „itt és most” a jogköreivel, mivel szerinte az ombudsman rendelkezik egy ütőképes eszköztárral és képes is érdemben lépni.

Kozmának lehetősége van a hatályba lépést követően megvizsgálni egyáltalán alkotmányos-e a jogszabály (Szél szerint nem az), és akkor ő maga is az Alkotmánybírósághoz fordulhat és kérheti a testületet, hogy utólagos normakontroll keretében ők maguk is mondják ki az alkotmányba ütközés tényét. De emellett az Alkotmánybíróságnál a nemzetközi szerződésbe ütközés vizsgálatát is kezdeményezheti.

Szél ezen kérdéseire kapta meg ma a választ Kozmától. Amint írja pont azt akarta megtudni, mit tesz a 18 éven aluli LMBTQI fiatalokat nyíltan megkülönböztető törvény ellen, mivel ahogy azt Szél is megjegyzi, Kozma nemrég még a homofóbia és transzfóbia elleni világnap alkalmából is kemény alapjogi állásfoglalást tett,

azonban a képviselő szerint az ombudsman most „amikor a szavakat tetteknek kellett volna követniük” visszatáncolt.

„Hiába idéztem neki kutatásokat a meleg és transznemű fiatalok kirekesztésére, vagy szóbeli és fizikai bántalmazására vonatkozó adatokat, ezeket szó nélkül hagyta. Szomorú, de gyakorlatilag a propaganda frázisai köszöntek vissza a válaszában, idézem: „A Törvény rendelkezései szövegszerűen nem zárják ki, hogy a köznevelésben továbbra is megjelenhessenek a fenti témák.””

-írja bejegyzésében Szél.

Válaszában az ombudsman megjegyzi azt is, szerinte „a Törvény tényleges emberi jogi hatása az alkalmazása közben fog megmutatkozni”. Szél szerint azonban ez esetben ez nem igaz, mivel már a törvény betűje is alapjogokat sért. Szerinte ráadásul az is probléma, hogy a Fidesz a törvény köré egy egész európai propaganda hadjáratot is épít, aminek részeként például múlt héten a Telex-nek Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes azt nyilatkozta: melegnek lenni bűn.

„És erre jön a biztos és azt mondja, a törvénnyel semmi baj, továbbra is lehet „ilyen témákról” beszélni az iskolákban, és majd tájékozódni fog, hogy az lmbtqi fiatalok „önkéntes döntésük alapján milyen segítséget kapnak az ezzel járó lelki folyamataik megéléséhez.””

A homofób módosítót és az azt követő felháborodását mi is közelről követjük a Mércén:

A törvény elfogadás óta egyre gyakrabban történnek támadások a szexuális kisebbségek tagjai, illetve a velük szolidaritást vállaló rendezvények résztvevői ellen: egy héttel ezelőtt Pécsen két meleg férfit annyira megvertek, hogy egyikőjük eszméletét vesztette, pár nappal korábban pedig szélsőjobboldali ellentüntetők zavartak meg egy szegedi Pride-eseményt, akik zászlókat téptek szét és molinókat téptek le. Szintén Pécsen a Fidesz helyi szervezete arra szólította felPéterffy Attila polgármestert, hogy hívjon össze közmeghallgatást, ahol a pécsi polgárok véleményt nyilváníthatnak a városban tervezett Pride-felvonulással kapcsolatban.

A nemcsak országos, hanem nemzetközi szinten is nagy felháborodást kiváltó törvénymódosítással kapcsolatban a napokban 13 európai uniós tagállam és az Európai Bizottság is megszólalt, valamint annak homofób és transzfób jellegét megannyi civil szervezet és ellenzéki párt is bírálta már. A törvényjavaslat elfogadása előtt tízezres tömeg tüntetett a Kossuth téren (a Budapest Pride Felvonuláson kívül LMBTQ jogi tüntetés ekkora társadalmi támogatottságot még soha nem kapott), de ezt követően is szerveztek demonstrációkat, néhány nap alatt pedig több mint 130 ezren csatlakoztak egy 10 civil szervezet által indított petícióhoz.

Szél Bernadett teljes bejegyzése itt olvasható: