Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Letörölte hivatalos Instagram-oldaláról az LMBTQ+ kisokost az ELTE BTK

Ez a cikk több mint 2 éves.

Hétfőn az ELTE Bölcsészettudományi Kara, a hivatalos Instagram-oldalán egy összesen 9 képből álló LMBTQ+ kisokost jelentetett meg, amiben a szexuális kisebbségek és a nemi identitás kérdésében fogalmaztak meg fontos és alapvető üzeneteket. A #mentalhealthmonday (mentális egészség hétfő) kampány keretében megosztott képeken olyan állítások szerepeltek, mint

„A nemi identitás az ember fejében dől el, nem a nadrágjában.”

illetve,

„A nemi identitás vagy megfelel az ember születési nemének, vagy nem.”

Képernyőfotó az ELTE BTK azóta törölt posztjáról.

A legnagyobb magyar nyelvű egyetem bölcsészettudományi karának posztját azonban a mai napon eltávolították.

Nem sokkal azután, hogy a CitizenGO magyar koordinátora, Schittl Eszter aláírás gyűjtésbe kezdett az ellen ma reggel. A petícióban arra is felhívták követőiket, hogy keressék meg a kar és az egyetem vezetőit telefonon, vagy emailben és személyesen mondják el, hogy nem értenek egyet a képeken megfogalmazott üzenetekkel. A petíciót eddig (cikkünk megjelenéséig) mindössze 151-en írták alá.

Összehasonlításképpen, a szexuális kisebbségek jogai mellett kiálló és a két hete elfogadott, homofób módosítókkal teletűzdelt „pedofil-törvényt” ellenző petíciót közel ezerszer(!) ennyien (jelenleg 132 ezernél is többen) szignózták.

Azt, hogy az ELTE BTK döntése a poszt törléséről összefüggésben áll-e a Citizen GO kampányával, illetve, hogy hányan keresték meg a felősoktatási intézményt annak hatására, megkérdeztük a kar dékánjától, cikkünk megjelenése után kaptunk választ:

Dr. Bartus Dávid, az ELTE BTK dékánja megkeresésünkre a következő választ küldte:

Az ELTE BTK Instagram oldalán a pandémia idején „Mental Health Monday” elnevezéssel új rovatot indított a Bölcsészettudományi Kar Kommunikációs Csoportja.

A rovat azzal a szándékkal született, hogy a koronavírus járvány mindenkit megviselő időszakában információkkal, tanácsokkal segítsük hallgatóinkat lelki egészségük megőrzésében.

A sorozat keretében a BTK Instagram oldalán „LMBTQ kisokos” címmel június 28-án megjelent, szintén mentálhigiénés tájékoztatás céljából létrejött poszt az elmúlt két napban olyan indulathullámokat indított, ami nem összeegyeztethető sem a Mental Health Monday Instagram rovat, sem a Bölcsészettudományi Kar kommunikációs szándékaival.

Ezért Karunk vezetése úgy döntött, hogy az Instagram posztot nem szerepelteti a sorozat elemei között.

A petícióban Schittl Eszter úgy fogalmaz, a tudományegyetem, „kritikátlanul beállt a tudománytalan és teljesen abszurd transzgender ideológia reklámozásába”. Schittl a Magyar Nemzetnek egy hete adott interjújában (amiből a valamit tudománytalannak minősítésre feljogosítást adó végzettsége nem derül ki) elmondta azt is, szerinte „nagy siker a pedofilellenes, gyermekvédelmi törvénycsomag”.

A CitizenGO aláírásgyűjtő konzervatív platformról és Schittl Eszterről a Háttér Társaság lapunknak korábban elmondta, azt az „orosz állami homofób propaganda” szócsövének tartják.

„Gyerekvédelmi szempontból éppen a CitizenGO-hoz hasonló szervezetek tevékenységét tartjuk károsnak, hiszen petícióikkal megbélyegzik, megalázzák az LMBTQI embereket. Ezzel nehezítik az LMBTQI fiatalok önelfogadását, aminek hiánya szorongást, stresszt, félelmet, magányt, önbizalomhiányt, alacsony önértékelést, önbántalmazást, depressziót okoz és akár öngyilkossághoz is vezethet.”

A homofób módosító elfogadás óta egyre gyakrabban történnek támadások a szexuális kisebbségek tagjai, illetve a velük szolidaritást vállaló rendezvények résztvevői ellen: vasárnap reggel Pécsen két meleg férfit annyira megvertek, hogy egyikőjük eszméletét vesztette, pénteken pedig szélsőjobboldali ellentüntetők zavartak meg egy szegedi Pride-eseményt, akik zászlókat téptek szét és molinókat téptek le. Szintén Pécsen a Fidesz helyi szervezete arra szólította fel Péterffy Attila polgármestert, hogy hívjon össze közmeghallgatást, ahol a pécsi polgárok véleményt nyilváníthatnak a városban tervezett Pride-felvonulással kapcsolatban.

A nemcsak országos, hanem nemzetközi szinten is nagy felháborodást kiváltó törvénymódosítással kapcsolatban a napokban 13 európai uniós tagállam és az Európai Bizottság is megszólalt, valamint annak homofób és transzfób jellegét megannyi civil szervezet és ellenzéki párt is bírálta már. A törvényjavaslat elfogadása előtt tízezres tömeg tüntetett a Kossuth téren (a Budapest Pride Felvonuláson kívül LMBTQ jogi tüntetés ekkora társadalmi támogatottságot még soha nem kapott), de ezt követően is szerveztek demonstrációkat, néhány nap alatt pedig több mint 130 ezren csatlakoztak egy 10 civil szervezet által indított petícióhoz. Mint arról beszámoltunk, a törvénymódosítás miatt Szél Bernadett független képviselő az ombudsmanhoz  fordult.