Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gombaként szaporodó LMBT-vloggerekről írt cikket a Demokrata, csak az érintetteket nem kérdezte meg

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Az utóbbi években gombaként szaporodtak el a magyar internetes térben a leszbikus, biszexuális és transznemű vloggerek, akik széles körben terjesztik az LMBT-propagandát. Mivel ma már gyerekek százezrei követik az online véleményformálókat, felmerül a kérdés, hogy az érzékenyítésre szakosodott videósok milyen hatással vannak a fejlődésükre” – áll a Demokrata konzervatív lap LMBT-influenszerekról szóló cikkének leadjében, amely csütörtökön jelent meg internetes felületükön. Az írás (többek között) súlyos állításokat fogalmaz meg a Háttér Társaság munkájáról, anélkül, hogy kérdést intézett volna a szervezethez.

A cikkben többek között azt állítják: a Háttér Társaság által is támogatott influenszerek a tinédzserek érzelmi instabilitását kihasználva népszerűsítik a maguk szexuális irányultságát. A lap által megszólatatott szakértőről, Schittl Eszter szociálpedagógsuról az írják: az „orosz állami homofób propaganda szócsövének” tartott szervezet, a CitizenGo magyar koordinátora, amely gyakran indít LMBTQI emberekkel és ügyekkel szemben petíciókat. Schittl a cikkben azt nyilatkozta: gyermekvédelmi szempontból aggasztónak tartja, hogy védetlen gyerekeket és fiatalokat tömegesen érnek el „félrevezető” tartalmakkal.

A Háttér a Mérce keresésére elmondta:

„Gyerekvédelmi szempontból éppen a CitizenGO-hoz hasonló szervezetek tevékenységét tartjuk károsnak, hiszen petícióikkal megbélyegzik, megalázzák az LMBTQI embereket. Ezzel nehezítik az LMBTQI fiatalok önelfogadását, aminek hiánya szorongást, stresszt, félelmet, magányt, önbizalomhiányt, alacsony önértékelést, önbántalmazást, depressziót okoz és akár öngyilkossághoz is vezethet.”

A szervezet fent linkelt Facebook posztjában többek között azt is írja: ha a cikk összeállítása közben őket is felkeresték volna, elmondják, hogy amikor online influenszerekkel működnek együtt, mindig arra kérik őket, hogy videójukban arra bíztassák közönségüket: keressék fel a Háttér Információs és Lelkisegély Szolgálatot vagy a Háttér Jogsegélyszolgálatot. Itt ugyanis felkészült, jól képzett és rendszeres szupervízión résztvevő munkatársak állnak a hívók rendelkezésére. Emellett pedig természetesen örülnek annak, hogy egyre több LMBTQI influenszer beszél fontos témákról online térben.

Címlapkép: Pixabay