Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony szerint év vége előtt akár az ivóvízellátás is veszélybe kerülhet

Ez a cikk több mint 3 éves.

A főpolgármester levélben fordult a fővárosi cégekhez, hogy ne éljenek az iparűzési adójuk befizetésekor az 50 százalékos kedvezménnyel, annak érdekében, hogy ne kerüljenek veszélybe a legalapvetőbb szolgáltatások, mint például az ivóvíz-ellátás, a hulladékszállítás, a közvilágítás, a közutak karbantartása.

Karácsony szerint „az iparűzési adóbevétel jó helyen van az önkormányzatoknál, amelyek szerte az országban bizonyították, hogy a járványra és a válságra gyorsabban, hatékonyabban, szolidárisabban reagáltak mint a kormány.”

Adom az adóm – itt a Facebookon is voltak már sokan, akik ezt a keretet illesztették a profilképükhöz. Azt jelzik…

Posted by Karácsony Gergely on Sunday, 14 February 2021

Az „Adom az adóm”- kampány keretében igyekszik a főváros megszólítani minden nem a KATA szerint adózó budapesti vállalkozást, hogy a február végéig elküldendő nyilatkozatokat az iparűzési adókedvezmény igénybevételéről ne küldjék el.

Karácsonyék azt kérik, hogy

„akit nem sodort nagy bajba a gazdasági válság, akinek a vállalkozását nem veszélyezteti az iparűzési adó befizetése, az továbbra is támogassa ezzel a befizetéssel az önkormányzatokat.”

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a helyi iparűzési adó megfelezése idén azt jelenti, hogy a települési önkormányzatok várhatóan 220 milliárd forintot, bevételük 9 százalékát, a fővárosi önkormányzatok pedig közel az ötödét, 18 százalékát bukják el. Ennek kompenzálása teljes egészében a kormány kegyétől függ majd.

Ráadásul az már most látszik, hogy a HIPA lefelezése nem nyújt célzott támogatást az arra leginkább rászoruló vállalkozások számára, hanem a külföldi és NER-es hátterű cégeknek nyújt további kedvezményeket.

Több megye jogú város és a főváros is a díszkivilágítások lekapcsolásával tiltakozott, a fentiek alapján is egyértelműen a valóban rászoruló vállalkozásokat nem célzottan, de az önkormányzatok költségvetését súlyosan érintő döntés ellen.

Orbán Viktor miniszterelnök a megyei jogú városokkal való egyeztetéseken egyszerűen „lesöpörte az észérveket”, és az önkormányzatok legfontosabb bevételét jelentő HIPA megfelezésével több polgármester szerint is nem titkoltan megkezdte „a magyar önkormányzatiság kivégzését”.

A kormány a fideszes vezetésű városoknak karácsonykor külön, feltételhez nem kötött 1,38 milliárdos támogatást nyújtott, ezzel együtt egyes ellenzéki vezetésű önkormányzatoknak csak bizonyos célokhoz rendelt támogatást tudott adni.

 

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd