Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az iparűzési adó felezése nem célzott támogatás, hanem újabb kedvezmény a külföldi és NER-es jól profitáló cégeknek

Ez a cikk több mint 3 éves.

A bajba került vállalkozások célzott támogatása helyett, tőkeerős, arra nem szoruló vállalkozásoknak ad jelentős kedvezményeket a helyi iparűzési adó (HIPA) megfelezése.- Derül ki a Napi.hu összesítéséből.

A portál összefoglalója rámutat, hogy a helyi adó csökkentése mintegy 800 ezer vállalkozás számára jelenthet segítsége, azonban nem a járványhelyzet miatt kritikus helyzetbe került cégeken segít, hiszen rendkívül széles kört érint, egy olyan közteherre vonatkozik, amely árbevétel alapján számítódik és a vállalkozások esetében messze nem tartozik a legnagyobb kiadási tételek közé.

Ezzel szemben a hipa mérséklése sok tekintetben alulról felfelé történő újraelosztást valósít meg, vagyis a közszolgáltatásoktól (óvodák, bölcsődék fenntartása, közösségi közlekedés stb.), így közvetetten az alacsonyabb jövedelműektől von el forrásokat, amelyeket a vagyonos rétegek felé oszt vissza. – fogalmaz a Napi.

Bár sok cég ténylegesen rászorulhat erre a (nem túl bőkezű) kedvezményre, az is biztos, hogy ez is inkább a kormánynak abba a politikájába illeszkedik, ami az adó- és munkahelyteremtési kedvezményekhez juttatja a jól profitáló NER-közeli és külföldi hátterű vállalatokat.

A kedvezményre, annak feltételei miatt (miszerint azok a cégek kaphatják, amelyeknek a nettó árbevétele, vagy a mérlegfőösszege legfeljebb 4 milliárd forint és foglalkoztatotti létszáma 250 főnél kevesebb) olyan cégek is jogosultak, mint a Jaguar Land Rover Hungary Kft. ami 221 millió adózott eredményt tudott felmutatni 2019-ben, vagy a Walt Disney Magyarország Kft. ami 1,12 milliárd forintos bevétellel és 25,3 milliós nyereséggel zárta ugyanazt az évet.

Bár ezeknek a cégeknek az autóipar illetve a mozik koronavírus érintettsége miatt valóban jól jön az efféle támogatás, az is biztos, hogy ez jól mutatja, az nem feltétlenül a köznyelvben élő kis-, közép- és mikrovállalkozásokhoz jut el.

Erre jó példa, hogy olyan, a járvány által nem, vagy pozitívan érintett vállalatok is részesülnek az adókedvezményben, mint a gyógyszertárakat üzemeletető német tulajdonú Phoenix Hungaria Holding Zrt. és a belga központú gyógyszerforgalmazó Omega Pharma Hungary Kft. amik 821,4 millió illetve 3,75 milliárd forintos árbevétel mellett 14,1 milliárdos illetve 198,1 milliós profitot könyvelhettek el 2019-ben.

Ugyanígy a higiéniás termékeket – egyebek közt fertőtlenítőket és toalettpapírt – forgalmazó amerikai hátterű Kimberley Clark Kereskedelmi Kft. 223,7 millió forint forgalom mellett 26,74 milliárdnyi adózott eredményt mutatott ki vagy a járvány alatt fellendült e-kereskedelemben érdekelt cseh gyökerű Alza.hu, ami 2,26 milliárd forintos bevétele mellett elért 21,17 milliós nyereségét.

Ahogy a NER-hez közeli cégek is mentesülnek a HIPA felének befizetése alól,

például a Mészáros Lőrinc érdekeltségéhez köthető a Mészáros Építőipari Holding Zrt. (10,25 milliárdos nyereség), Tiborcz Istvánhoz köthető a BDPST Zrt. (közel 5 milliárd forint adózott eredmény) valamint Szemerey Tamás Bélához – Matolcsy György jegybankelnök unokatestvéréhez – köthető BanKonzult Kft. (2,5 milliárdos profit).

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a helyi iparűzési adó megfelezése idén azt jelenti, hogy a települési önkormányzatok várhatóan 220 milliárd forintot, bevételük 9 százalékát, a fővárosi önkormányzatok pedig közel az ötödét, 18 százalékát bukják el. Ennek kompenzálása teljes egészében a kormány kegyétől függ majd.

Több megye jogú város és a főváros is a díszkivilágítások lekapcsolásával tiltakozott, a fentiek alapján is egyértelműen a valóban rászoruló vállalkozásokat nem célzottan, de az önkormányzatok költségvetését súlyosan érintő döntés ellen.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán