Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A díszkivilágítás lekapcsolásával tiltakoznak az ellenzéki vezetésű önkormányzatok az iparűzési adó megfelezése ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

Közös tiltakozásra hívja a Budapestet és több ellenzéki vezetésű települést tömörítő Szabad Városok Szövetsége azokat a magyar önkormányzatokat, amelyek „meg akarják védeni a polgáraiknak nyújtott közszolgáltatásaikat és saját cselekvőképességüket” az Orbán Viktor által gazdaságvédelem címén szombaton bejelentett intézkedésekre reagálva – írják vasárnapi nyilatkozatukban a szövetséges polgármesterek.

A csatlakozó önkormányzatok tiltakozásuk jeléül, a közszolgáltatások védelmében december 23-án 19 órától egy estére lekapcsolják településeiken a díszkivilágításokat.

Ezzel kívánják felhívni a településeinken élő polgárok figyelmét az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások fontosságára. Nyomatékosítani szeretnék továbbá azt a követelésüket, hogy a kormány vonja vissza az iparűzési adó megfelezéséről szóló, szerintük az önkormányzatok kivégzését jelentő döntését.

A nyilatkozat aláírói szerint az iparűzési adó megfelezésének semmi köze a gazdasági válság kezeléséhez, annak csakis a Fidesz hatalmi politikájához van köze.

„Ebből a bevételből az önkormányzatok szerte az országban a mindenkinek járó közszolgáltatásokat biztosítják, a helyi tömegközlekedést, a szemétszállítást, utak karbantartását, közvilágítást, zöldfelületek kezelését, ebből fizetnek szociális támogatásokat, finanszíroznak színházakat, kulturális és sporttevékenységet. Ezen feladatok ellátása a miniszterelnök döntése miatt veszélybe került. A 25 ezer főnél nagyobb településeknek ígért egyedi kompenzációt Orbán Viktor kénye-kedve szerint, politikai alapon fogja osztani a kormány”

-írják.

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök szombaton jelentette be a kormány legújabb, koronaválság miatti „gazdaságvédelmi” intézkedéseit, melyek közül az egyik a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adójának a felére csökkentése volt. Ehhez a miniszterelnök azt is hozzátette, a 25 ezer fő alatti települések „a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét pedig egyenként tekintik át”.

A helyi iparűzési adó (hipa) megfelezése már órákkal Orbán Viktor bejelentése után országszerte komoly indulatokat szült, miután azt sokan a 2019-es önkormányzati választáson a nagyvárosokban született ellenzéki győzelemmel szemben politikai bosszúként értékelik, mondván, a válságból való kilábalást aligha segít majd az intézkedés, ám megkülönböztetett terhet ró a 25 ezer fő alatti településekre.

Péterffy Attila a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) társelnöke (egyben Pécs tavaly ellenzéki támogatással megválasztott polgármetre) szombat reggel részt vett a miniszterelnökkel folytatott konzultáción az új intézkedésekről. A polgármester szerint „látszategyeztetésről” volt csak szó, ahol a kormány „lesöpörte” az egyedül Péterffy által felvetett ellenérveket az iparűzési adó csökkentésével kapcsolatban.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége  szombaton kiadott nyilatkozatban úgy fogalmaz, „a magyar önkormányzatiság kivégzését, számos magyar település elkerülhetetlen csődjét eredményezheti Orbán Viktor mindenféle érdemi egyeztetés nélkül tett bejelentése az iparűzési adó megfelezéséről”. A szervezet ötpontos követeléslistát is közzétett, ebben többek közt követelik az ilyen intézkedések előtti egyeztetéseket a kormány és az önkormányzati szövetségek között, az iparűzési adóról szóló rendelet felfüggesztését, az önkormányzatok bevonását az EU válságkezelő programjába.

Címlapkép: MTI/Lakatos Péter