Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A megyei jogú városok képviselőivel tartott konzultáción a kormány „lesöpörte az észérveket”

Ez a cikk több mint 3 éves.

Orbán Viktor szombaton jelentette be a kormány legújabb „gazdaságvédelmi” intézkedéseit, melyek közül az egyik a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adójának a felére csökkentése volt. Mivel az iparűzési adó az önkormányzatok legfontosabb bevételi forrása, ezért annak az ilyen módon történő megnyirbálása nagy felháborodást váltott ki az ellenzék soraiban.

Péterffy Attila, Pécs polgármestere és a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) társelnöke szombat reggel részt vett a miniszterelnökkel folytatott konzultáción az új intézkedésekről.

A polgármester szerint „látszategyeztetésről” volt csak szó, ahol a kormány „lesöpörte” az egyedül Péterffy által felvetett ellenérveket az iparűzési adó csökkentésével kapcsolatban.

A Szabad Pécsnek eljuttatott sajtóközleményben Péterffy arról írt, hogy a gazdaságévdelminek nevezett rendelkezés valójában „nyíltan politikai célú”, amely az önkormányzatokat „bizonytalanságba taszítja”.

„A szombati diktátum célja egyértelmű” – írja Péterffy. „A kormány a járványügyi védekezés költségeit már eddig is erejükön felül vállaló önkormányzatokat a pandémiára hivatkozva megfosztja a helyi iparűzési adóbevételük jelentős részétől, amivel még kiszolgáltatottabb helyzetbe taszítja őket. A kormányfő tájékoztatása alapján az államtól kaphatnak ugyan kompenzációt a vidéki városok, de ennek mértéke kizárólag a kormány politikai szándékától függ, így ez teljességgel kiszámíthatatlan és elfogadhatatlan.”

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is hasonló állásponton van. Nem sokkal a miniszterelnök bejelentése után azzal kommentálta a főpolgármester az elhangzottakat, hogy

„Hát akkor ez kész, ennyi volt. Orbán Viktor ma bejelentette a magyar önkormányzatiság kivégzését.”

Karácsony szerint az iparűzési adó jelentette 30 éven át az önkormányzatok legfontosabb alapját, a megfelezése pedig nem kezeli, hanem mélyíti a válságot. „Ennek a miniszterelnöki bejelentésnek semmi köze a gazdasági válság kezeléséhez, ennek a cinikus hatalmi politizáláshoz van köze csak” – írja bejegyzésében.

Hát akkor ez kész, ennyi volt.

Orbán Viktor ma bejelentette a magyar önkormányzatiság kivégzését.

Az…

Posted by Karácsony Gergely on Saturday, 19 December 2020

Pikó András, Budapest nyolcadik kerületének polgármestere szerint amikor „a kormány megakadályozza, hogy önkormányzatok bevételekre tegyenek szert, akkor lakosaik számára pótolhatatlan feladataik ellátásában akadályozza a helyhatóságokat. Nem az embereket védi, épp ellenkezőleg: saját állampolgáraira támad rá.” A polgármester arra mutat rá, hogy

az önkormányzatoktól történő forrásmegvonás azt jelenti, hogy azok olyan alapvető szolgáltatásokat nem fognak tudni tisztességgel ellátni, amelyek az állampolgárok számára elengedhetetlenek, mint a vízellátás vagy az utcák tisztán tartása.

A korrupció a drága, nem az önkormányzatok feladatellátása

A kormány megszünteti a magyar önkormányzatiságot,…

Posted by Pikó András polgármester on Saturday, 19 December 2020

Déri Tibor, Újpest polgármestere szerint „könnyű más farkával verni a csalánt”: „ezzel Újpest újabb milliárdoktól esik el, újabb több ezer millió forintot vesznek el az újpestiektől, az értünk és gyermekeinkért dolgozó óvodapedagógusoktól, kisgyermeknevelőktől, a kerület nyugdíjasaitól, sportolóktól, egyházaktól, és mindenkitől, akik igénybe veszik Újpest útjait, járdáit, közterületeit” – írja.

Könnyű más farkával verni a csalánt – valahogy ez jut eszembe a mai bejelentések kapcsán. Újabb arcon csapás az…

Posted by Déri Tibor on Saturday, 19 December 2020

Több ellenzéki párt is reagált az intézkedésekre. Az LMP a „nyomor vámszedőjének” nevezte Orbán Viktort, mivel az „elvesztett IPA bevételek rengeteg önkormányzatot a csőd szélére sodornak, melytől Orbán Viktor személyes kegye adhat csak feloldozást.” A DK arra kéri a miniszterelnököt, hogy „ne az önkormányzatok zsebében turkáljon, hanem engedje el a társasági adót!”

Az MSZP szerint „Orbán Viktor és kormánya most is csak a tehetősebbeknek segít, és még ezt is mások zsebéből teszi! A hitelmoratórium meghosszabbítása ugyanis egy fillérjébe sem kerül, az önkormányzatokat pedig az iparűzési adó megfelezésével tovább vérezteti, és ne legyenek kétségeink: a fideszes vezetésű települések majd megkapják az elvont gépjárműadót, sőt még több támogatást is, az ellenzékiek pedig fulladjanak bele pénztelenségbe.” A Párbeszéd szerint pedig csak két dolog érdekli az Orbán-rezsimet: „önmaga és a bosszú.”

Az MJVSZ az ellenzéki (és Péterffy Attila) közleményeivel ellentétben úgy véli, hogy „az önkormányzatokkal együtt teremti meg a családok biztonságát a kormány”. Az MTI által publikált közleményben a kormánypárti többségű szervezet azt a véleményt képviseli, hogy a miniszterelnök által bejelentett intézkedésekre azért van szükség, mert a gazdaság védelmével lehet elérni, hogy legyen hol dolgozni, és hogy a szülők el tudják tartani a családokat. A kis- és középvállalkozások adójának megfelezése egyszerre szolgálja a munkahelyek megtartását, újabbak teremtését, a gazdaság megerősítését és az emberek védelmét.

Szita Károly, az MJVSZ elnöke és Kaposvár fideszes polgármestere szerint „a kormány és az önkormányzatok közös felelőssége, hogy erős legyen a gazdaság, erősek legyenek a családok, s hogy minél kevesebben betegedjenek meg a koronavírus-járvány következtében.” Szita hangsúlyozta, hogy „ezért azonban közösen kell tenni”.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán