Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony alkalmából a kormány milliárdokkal segíti a kormánypárti önkormányzatokat az adóelvonás után

Ez a cikk több mint 3 éves.

Vannak még érdekességek a 23-ról 24-re kiadott Magyar Közlönyökben és értesítőkben, melyekben számtalan rendelettel lepett meg minket a kormány karácsony alkalmából. A 24.hu vette észre, hogy a településeknek nyújtott támogatások például aránytalanul jutalmazzák a kormánypárti vezetésű városokat, miközben az ellenzékiek jó esetben is címkézett pénzt kaptak.

Ezt úgy is lehet értelmezni, hogy a kormány kárpótolta a kormánypárti vezetésű városokat az iparűzési adó elvonásáért, miközben az ellenzéki vezetésű városok hoppon maradtak.

Mi is megírtuk reggeli cikkünkben, hogy a kormány 26,8 milliárd forinttal támogatja az önkormányzatokat, azonban beszédes, hogy

  • Békéscsaba,
  • Debrecen,
  • Győr,
  • Kaposvár,
  • Kecskemét,
  • Nyíregyháza,
  • Sopron,
  • Székesfehérvár,
  • Szolnok,
  • Veszprém,
  • és Zalaegerszeg

egyaránt 1,38 milliárdos, szabadon felhasználható támogatást kapnak, míg más városok bizonyos célokhoz rendelteket: így Eger például 600 milliót a vár fejlesztésére, míg Miskolc 700 milliót a miskolctapolcai fürdő üzemeltetésére.

A különbség, hogy míg az utóbbi városok ellenzéki vezetésűek, az előbb felsoroltak mindegyikében kormánypárti a polgármester – noha Békéscsabán független, Szarvas Péter nem csatlakozott az ellenzéki városvezetők szövetségéhez.

A kormány szombaton jelentette be, hogy a gazdaságvédelmi intézkedéscsomag keretében felére csökkentik kis- és középvállalkozások (kkv-k), valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját, ami komoly tiltakozást váltott ki az önkormányzatok keretében. Ez azt jelenti, hogy a települési önkormányzatok várhatóan 220 milliárd forintot, bevételük 9 százalékát, a fővárosi önkormányzatok pedig közel az ötödét, 18 százalékát bukják el jövőre. A vállalatoknak ugyanakkor nem jelent számottevő segítséget az intézkedés, tekintve hogy kevesebb, mint egy százaléknyi megtakarítást jelent.

Az önkormányzatok helyzetén az sem segít, hogy a kormány – szintén válságkezelő intézkedésként keretezve – megtiltotta, hogy jövőre adót emeljenek, ezáltal méginkább kiszolgáltatva őket a központi költségvetéstől kapott támogatásoknak, elsősorban a kisebb települések esetében. A nagyobb települések, kiváltképp Budapest a miniszterelnök és a kormány kommunikációja alapján nem valószínű, hogy számíthat a napi működés fenntartására is használható támogatásra a kormánytól.

Még nehezebb helyzetbe hozza az önkormányzatokat az, hogy a kormány hozzájárulása szükséges a hitelfelvételükhöz is, így amennyiben a kormány úgy dönt, akár működésképtelenné is tehet egyes települési önkormányzatokat. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint

„A magyar önkormányzatiság kivégzését, számos magyar település elkerülhetetlen csődjét eredményezheti Orbán Viktor mindenféle érdemi egyeztetés nélkül tett bejelentése az iparűzési adó megfelezéséről. Ennek a bejelentésnek vajmi kevés köze a gazdasági válsághoz, sokkal több köze lehet a kormány hatalmi érdekeihez. Ez nem felelős kormányzás, ez vagdalkózás. Mérhetetlenül visszataszítónak tartjuk, hogy a magyarok ezreinek halálát okozó koronavírus-járványt használja ki a miniszterelnök arra, hogy leszámoljon a nem fideszes vezetésű önkormányzatokkal. A hibás válságkezelés és az önkormányzatok ellehetetlenítése elleni tiltakozás a településeinken élő polgároktól kapott közvetlen felhatalmazásból fakadó kötelessége a polgármestereknek.”

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán