Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szélsőjobboldali csoport próbált bejutni a Budapest Pride rendezvényére

Ez a cikk több mint 3 éves.

Augusztus 14-én elindult az alternatív Budapest Pride Fesztivál, miután kiderült: a koronavírus-járvány miatt nem tartják meg a hagyományosan felvonulással végződő rendezvénysorozatot. Az alternatív Pride keretein belül szűkebb körben ugyan, de rendezvényekből azért idén is lehet válogatni. A Pride eseményeire azonban az utóbbi időkben nemcsak a programok iránt érdeklődők, hanem szélsőjobboldali csoportok is rendre ellátogatnak, hogy megzavarják, vagy akár el is lehetetlenítsék azokat.

Ma este a Mozaik Közösség eseményén jelentek meg egy kisebb szélsőjobboldali csoport tagjai, köztük például a Hozz Világra Még Egy Magyart Mozgalomból ismert Budaházy Edda is. A szervezőknek még a bejáratnál sikerült feltartóztaniuk a 4-6 fős csoportot, amely mindenképp be akart jutni a beszélgetésre, ahol a téma a következő volt: „Mennyire vagyunk érzékenyek másokra, mások helyzetére? Hogyan beszélgetett Jézus azokkal, akik mások voltak, vagy máshogy gondolkodtak?”

A Pride házirendje egyébként részletesen meghatározza, milyen magatartási formák nem megengedettek a rendezvényeken, a szervezőknek jogukban áll megakadályozni a rendbontók bejutását.

„A résztvevők részvételükkel vállalják, hogy nem tanúsítanak a Budapest Pride manifesztójával és a rendezvény céljával ellentétes magatartást és elfogadják, hogy a programszervező jogosult a rendezvényen való részvételt megtagadni és onnan kizárni azokat, akik a Házirendet vagy a rendezvény helyszínének házirendjét megszegik.

A rendezvényen való részvétel megtagadása és a rendezvényről való kizárás a programszervező jogköre. Akitől a szervező a belépést megtagadta, nem jogosult a rendezvény helyszínére belépni és azon részt venni. Akit a szervező a rendezvényről kizárt, annak a rendezvény helyszínét azonnal el kell hagynia”

– olvasható a nyilvános házirendben.

Mivel utóbbi nem történt meg, rövid idő után rendőrök is érkeztek a helyszínre, akik ott tartózkodó tudósítónk szerint kézben tartották az eseményeket. Miután a provokátorok megérintettek egy szervezőt, a rendőrség igazoltatta őket, de atrocitás nem történt, a rendezvényt zavartalanul sikerült megtartani, minden érdeklődő bejutott rá. A szélsőjobboldali csoport végül odébb állt, és hangosan imádkozni kezdett a rendezvény résztvevőinek lelki üdvéért.

Ahogy arról beszámoltunk, az idei Pride-dal kapcsolatos rendbontások tegnap kezdődtek meg, amikor Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke letépte a Városháza homlokzatáról a Főváros által kitűzött szivárványos zászlót, illetve ferencvárosi futballszurkolók egy csoportja is hasonló módon járt el a IX. kerületi polgármesteri hivatal épületén lengedező szivárványos zászlóval, majd fel is gyújtották azt.

Tavaly is több Pride-rendezvényt zavartak meg szélsőséges rendbontók, köztük egyébként épp a Mozaik Közösség interaktív programját is. A szervezők ekkor is a házirendre hivatkozva nem engedték be őket, ám ők továbbra is a bejárat előtt állva kérték számon (diszkriminációt kiáltva), hogy miért nem mehetnek be. Így azonban patthelyzet alakult ki, ugyanis az eseményt megzavaró, körülbelül 10 fős csoport miatt a ténylegesen a program iránt érdeklődők sem jutottak be a rendezvényre.

A csoport akkor mintegy három órán át állt a bejárat előtt, és agresszióra is sor került részükről. Az esetet követően a szervezők és az Aurórát üzemeltető Marom Klub Kft. nevében a Helsinki Bizottság nyújtott be panaszt, amelyben a rendőrségi eljárással kapcsolatban több részletet is súlyosan kifogásoltak. Tavaly decemberben végül ezek egyikének helyt is adott a 8. kerületi rendőrkapitányság, és elismerte: hibáztak.

Sajnos tavaly sem ez volt ez egyetlen rendbontás a Pride keretében, a szélsőséges, homofób csoportok módszeresen igyekeztek megzavarni a rendezvényeket. Ahogy arról tavaly beszámoltunk, homofób matricákkal tiltakozott a Mi Hazánk ifjúsági szervezete a Pride ellen az Auróránál, egy alkalommal pedig még a wc is megrongálódott a közösségi házban, amikor Budaházyék megzavarták a Pride egyik eseményét. Később újabb, a Pride-hónap keretei között megrendezett eseményt zavart meg Budaházy György a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjaival, majd ismét az Aurórában zavart meg két tiltakozó csoport egy rendezvényt. Ekkor Budaházy Eddáékat a rendőrök kísérték ki, néhány nappal később pedig újra Budaházy György és Gaudi-Nagy Tamás akart bejutni a Helsinki Bizottság Pride-rendezvényére.

Címlapkép: Mérce