Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elmarad az idei Budapest Pride felvonulás, alternatív események lesznek helyette

Ez a cikk több mint 3 éves.

Egy hét alatt 37 programmal és felvonulás helyett alternatív eseményekkel fog zajlani a Budapest Pride Fesztivál – áll a szervezet frissen kiadott közleményében. A koronavírus-járvány miatt az egyébként júliusban esedékes rendezvény idén elmaradt, és bizonytalan volt, meg lesz-e tartva. Most a szervezők azt írják, jelenleg csak úgy tudják garantálni a résztvevők biztonságát, ha nem szerveznek tömegrendezvényt, ezért a felvonulás elmarad, de egyéb programokkal így is várják a résztvevőket az augusztus 14-23. közötti fesztiválon.

„Természetesen a jelenlegi járványügyi helyzetben nem fogunk húszezer embert egy helyre csődíteni. A környező országokban és a hazánkban is növekvő esetszámokhoz igazodnunk kell, hiszen a fő célunk mindig is az volt, hogy a Felvonulás szabadon és biztonságosan valósuljon meg – kordonok nélkül, előtérbe helyezve az érdekérvényesítést és a civil összefogást, erősítve az alulról szerveződő mozgalmakat, mindent megtéve a résztvevők biztonságáért. – nyilatkozta Majercsik Johanna, a Budapest Pride sajtószóvivője.

A Pride szervezői hozzátették, így is fel fogják hívni a figyelmet az LMBTQ embereket érő jogi és társadalmi diszkriminációkra, ugyanis nekik ma Magyarországon állandó fenyegetettség-érzésben kell élnünk, és folyton azt kell várniuk, hogy milyen salátatörvénnyel próbálják meg tovább nyirbálni a jogaikat.

A közlemény hangsúlyozza, a jelenlegi kormány korlátozza, hogy a magyar állampolgárok szabadon önmaguk lehessenek: azt mondja a szivárványcsaládokra, hogy nem családok, és törvényben tiltja a transznemű emberek számára a létbiztonság minimumát jelentő jogi nemváltást.

Ezért a szervezet szerint idén is ki kell állnunk közösen, és küzdenünk kell egy olyan jövőért, ahol mindenki szabadon és boldogan élhet, ahol semmilyen hatalom nem kényszeríti az ideológiáját az emberekre, ahol a félelem és a szorongás helyét átveszi a szolidaritás és a közösségi cselekvés.

A konkrét Felvonulást helyettesítő események még most szerveződnek, de a kísérő programokról már többet is lehet tudni. Egy hét alatt 37, túlnyomórészt ingyenes eseményen vehetnek majd részt az érdeklődők, LMBTQ emberek és támogatók egyaránt. Lesz többek között biciklitúra, LMBTQ keresztény workshop, társasjáték est, számos beszélgetés, színházi előadás és filmvetítés is.

A fesztivál során olyan témákról is szó lesz, mint az LMBTQ orvosok tapasztalatai, a politikai reprezentáció, LMBTQ-barát pszichológus választása, hallássérült LMBTQ emberek tapasztalatai, családon belüli elfogadás és a szivárványcsaládok helyzete.

A Budapest Pride saját szervezésű „Pride Academy” nevű programsorozata pedig tematizálja majd a rasszizmus, a lakhatási válság, a patriarchális elnyomás, a demokrácia válsága és a klímakrízis okozta problémákat.

„Bízunk benne, hogy mivel ebben az évben a Felvonulás nem viszi el a reflektorfényt, nagyobb figyelem esik majd a Budapest Pride Fesztivál valódi erejére: a közösségépítő programokra, a közös tanulásra, egymás megismerésére, a párbeszédek kezdeményezésére és a hidak építésére. Hiszen ezért csináljuk – hogy önszerveződésre, közösségek építésére, és önmagukért való kiállásra bátorítsuk a társadalom minél több tagját „ – tette hozzá Majercsik Johanna sajtószóvivő.

A 25. Budapest Pride Fesztivál 2020.08.14. – 08.23. között lesz, a részletes, folyamatosan bővülő programkínálatot itt lehet böngészni.

Címlapkép: MTI / Mónus Márton