Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Letépte a szivárványos zászlót a városházáról Novák Előd, előállították

Ez a cikk több mint 3 éves.

Egy 15 méteres tűzoltólétrára mászva tépte le a fővárosi Városháza homlokzatáról a nemrég oda kitűzött szivárványos zászlót Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke. Az akcióra, amiről az MTI is beszámolt, azért került sor, mert Novák szerint a Pride-hónap keretében kirakott LMBTQ-zászló „családellenes jelkép”, aminek „nincsen helye az utcán”.

Novák a Mi Hazánk rövid beszámolója szerint előbb a létrára felmászva a kukába dobja a szivárványos zászlót, majd távozik, később azonban eszébe jut maga a tűzoltók által használt eszköz is, amiért mégis visszamegy, ekkor állítják elő a rendőrök. A zászlót időközben néhány közterület-fenntartók kiszedték a kukából, Novák azonban azzal is elbüszkélkedett, később őket „kicselezve”, mégis visszadobta azt egy másikba.

Fotó: Mi Hazánk Mozgalom

Az előállítással végződő akció után a szélsjobboldali párt úgy fogalmazott közleményében:

„szégyen, hogy éppen száz évvel azután, hogy Horthy Miklós kormányzó megszabadította vörös rongyaitól a fővárost, Karácsony Gergely nemcsak azt a szellemiséget hozza vissza, hanem a többségi, jóérzésű magyar embereket provokálja egy ilyen emberiségellenes zászlónak a megjelenítésével. „

A zászlótépkedés nem az első, korábban csütörtökön a Ferencvárosban távolította el és égette el az ugyancsak kitűzött szivárványos zászlót néhány FTC-ultra, de akkor azt a zászlót igen gyorsan kicserélték.

Több kerület és a főváros is múlt héten, a Pride hónap keretében helyezte ki a szivárványos zászlót a homlokzatra, amikor augusztus 14-én Karácsony Gergely is így tett, akkor Facebookon azt írta,

„A Főváros tavaly októberben hivatalba lépett vezetése azon dolgozik, hogy minden lakos, minden közösség érezhesse, hogy Budapest az ő otthona is. Abban hiszünk, hogy legyen Budapest az előjogok városa helyett a jogok városa, ahol mindenki szabadon állhat ki véleménye, világképe, identitása mellett.”

A 25. Budapest Pride felvonulás ugyan, a szervezők korábbi bejelentése szerint a járványhelyzet miatt idén elmarad, az ellenzéki önkormányzatok azonban mégis meg szerettek volna a Pride hónapról emlékezni. Ez nem tetszik a szélsőjobboldalnak, amely most különböző, látványos LMBTQ-ellenes akciók megvalósításával próbálja ismét felvenni a kultúrharc kesztyűjét.