Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kitapsolták és kivezették Budaházy Eddáékat a Pride egyik rendezvényéről

Ez a cikk több mint 4 éves.

Két tiltakozó csoport is megjelent hétfő este a budapesti Auróra közösségi helyen, ahol a Pride tartott rendezvényt a Pride hónap kapcsán. Budaházy Eddát és társait a szervezők kérésére rendőrök kísérték ki a helyről.

Az Aurórában az 50 éve kitört Stonewall lázadásra emlékeztek. 1969. június 28-án tört ki az a tüntetéssorozat New Yorkban, mely során egy melegbár közönsége szembeszállt az őket zaklató rendőrökkel. Ezt az eseményt az LMBTQ közösség jogegyenlőségért folytatott küzdelmének gyújtópontjának tekinti a történelem.

Ma este negyed 7 tájban jelent meg a budapesti Aurórában Budaházy Edda melegellenes aktivista és két társa, akik közül egyikőjük a Mi Hazánk ifjúsági szervezetének ifjúságpolitikai szakpolitikusaként mutatkozott be. A rendezők nem engedték be őket a Pride rendezvényére. Budaházyék arra hivatkoztak, hogy előzetesen regisztráltak, és csupán tájékozódni és vitatkozni szeretnének, míg a rendezők a házirendre hivatkozva megtagadták bejutásukat, és távozásukat kérték.

fotó: mérce

Az egyik férfi azt mondta, csak meg akarja hallgatni a rendezvény, egy másik férfi vitatkozni akart volna, a velünk szemben felállt rendezők viszont a házirendre hivatkozva nem engedték be őket.

A beszélgetés egy pontján, amikor az egyik férfi regisztrációjával érvelt, és elmondta, miért szeretne bejutni, az egyik rendező visszakérdezett, hogy a regisztrált név-e a valódi neve, amire a férfi nem válaszolt, csak elismételte újra, milyen néven regisztrált. A másik férfi viszont azt állította, hogy ő a saját nevén regisztrált. Budaházy Edda nem reagált arra a kérdésre, saját nevén regisztrált-e. A szervezők végül a rendőrség segítségét kérték, akik fel is szólították Budaházyékat a rendezvény elhagyására.

fotó: mérce

Eközben magán a rendezvényen is előkerült két tüntető. Ők is azt mondták, csak vitatkozni szeretnének, illetve segíteni a résztvevőknek. Egyikőjük a téma (mármint feltehetőleg a melegek „meggyógyításának”) szakértőjeként mutatkozott be.

A bejutó tüntetők felálltak a rendezvény elején, ezzel akadályozva annak elindulását, és elkezdték volna a rendezvénytől függetlenül saját mondanivalójukat mondani, amire a közönség hangos tapsolással nyomta el a hangjukat. Közben a rendezők megérkeztek, és őket is távozásra szólították fel. Egy ponton a közönség „Nácik haza!” skandálással próbálta távozásra bírni a tüntetőket, de végül csak a rendőrség újabb megérkezése vetett véget a tiltakozásnak.

Ezután a két tüntető csapat megállt a klub bejárata előtt, és tovább folytatták a tiltakozást, álldogálást a rendőrség pedig közölte velük, ha belépnek újra a helyre, akkor intézkednek ellenük.

Az eset nem előzmény nélküli. Az elmúlt hetekben Budaházy Edda és testvére, a terrorizmussal vádolt Budaházy György, illetve a Mi Hazánk Mozgalom tagjai a Pride több rendezvényét is megzavarták.