Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor ma két Mérce-cikk szavait is kiforgatta a parlamentben

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ezt is megértük. Orbán Viktor miniszterelnök ma újra a parlamentben szópárbajozott az ellenzéki képviselőkkel az azonnali kérdések órájában – percről percre tudósításunkat itt olvashatjátok el -, és ezalatt derült ki, hogy a kormányfő stábjában is olvassák a Mércét. Sőt: egy kis politikai csatározás céljából még kontextusból kiragadt mondatokat is elferdítenek, ha kell.

Történt ugyanis, hogy Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője élesen kritizálta Kásler Miklós emberi erőforrás-minisztert, a járvány alatt az egészségügyben felmerült problémák miatt (kórházi ágyak kiürítése, védőfelszerelések hiánya stb.). Az ellenzéki politikus szerint itthon többen haltak meg Kásler utasítása nyomában, mint a járvány miatt.

Orbán megvédte a támadástól miniszterét, és kijelentette: mindenki köszönettel tartozik Kásler Miklósnak. Szerinte ugyanis

„Kásler miniszter úr ösztönei (…) vezettek oda, hogy habár minden nemzetközi szervezet azt mondta, hogy ez nem lesz súlyos járvány, hogy emberről emberre nem terjed, vagy nem valószínű, ennek ellenére talán Európában elsőként ő hívta össze azt a testületet, amely eldöntötte, igenis védekeznünk kell, operatív törzset kell felállítani.”

Hogy ebből mennyi igaz, azt most hagyjuk is. Mindenesetre, ebben a kontextusban beszélt Orbán arról, szerencse, hogy a kormány az EMMI-miniszterre, nem pedig az ellenzékre hallgatott. Hogy miért? A miniszterelnök felemlegette, hogy

„azt mondták önök – idézem – »ez egy relatíve ártalmatlan, olcsó járvány«. Aztán az önök pártalapítványának vezetője nyilvánosan is kiírta, a válság kezelése nem nemzeti ügy”.

Orbán ebben a két mondatban két Mércén megjelent cikkre is utalt, két állandó vendégszerzőnk szövegére, csakhogy épp kontextusból kiragadva, eredeti mondanivalójukat visszájára fordítva tette ezt.

Az egyik szöveget Jávor Benedek, a Párbeszéd volt EP-képviselője írta, aki arra hívta fel a figyelmet, „a koronavírus, mint egy vaku fénye rávilágít társadalmi-gazdasági rendszereink számos válságtünetére, belső feszültségére”, és arra buzdított, a járvány elleni védekezésbe ezen rendszerszintű problémáink kiküszöbölését is építsük be. Ennek kapcsán emlegette fel, hogy a klímaválság, a vízhiány, „az olvadó permafrosztból kiszabaduló, sokkal durvább kórokozók” a jelenlegi járványnál sokkal pusztítóbbnak is bizonyulhatnak a jövőben.

Ebben a kontextusban, ezekhez a potenciális kataklizmákhoz viszonyítva nevezte a koronavírus-járványt „relatíve ártalmatlannak” Jávor. És egyáltalán nem azt állította, hogy nem kéne védekezni a mostani járvány ellen, csak azt, hogy egy kalap alatt az eljövendő katasztrófák kivédésén is dolgozhatnánk, kijavítva rendszerszintű problémáinkat, amelyek már most is kiszolgáltatottá tettek a járványnak. (Hogy hogyan, arról lásd Szolidaritás a válságban c. sorozatunkat.)

Jávor Benedek cikkét teljes egészében ide kattintva olvashatjátok el!

A másik megidézett Mérce-cikk Büttl Ferenc közgazdásztól, a Megújuló Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnökétől származik, és a járvány utáni gazdasági teendőkről számol be. Ebben szerepel az Orbán által is idézett pár szó, csakhogy nem azt mondja, amit a miniszterelnök sejtetni akar.

A cikk ugyanis nem azt állítja, hogy a járvány jelentéktelen ügy, nem érdemes országos figyelemre, és a teljes politikai nemzet együttműködésére. Épp ellenkezőleg, azt állítja, hogy olyan horderejű problémát jelent, amelyet a nemzetállami keretekbe való bezárkózással nem lehet megfelelően kezelni, hanem országhatárokon átívelő, nemzetközi összefogásra is szükség van. Idézzük itt is a teljes szöveghelyt:

„A válság kezelése nem nemzeti ügy. Még ha most be is zárkóznak az államok, még ha most akadozik is a gazdasági együttműködés az Európai Unión belül és kívül is, nem szabad elfelejtenünk, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, illetve tágabb értelemben számos politikai-gazdasági közösség tagja.

A válság kezelését nem szabad az izolacionalizmus, a nemzetközi közösségektől való elfordulás politikájává tenni.

A válság kezelésének sikeressége attól a nemzetközi együttműködéstől is függ, amelyre a nemzetközi szervezetek, elsősorban az Európai Unió mint egész együtt képes vagy képtelen. A magyar kormány eddigi politikáját (elmúlt 10 év) tekintve külön hangsúlyozni kell ennek jelentőségét. Nem vagyunk egyedül, az Európai Unió válságkezelése nem akadálya a magyar válságkezelésnek, hanem segítője. Jó lenne erről a továbbiakban nem hazudozni!”

Büttl Ferenc cikkét teljes egészében ide kattintva tudjátok elolvasni.

Mi csak azt tudjuk javasolni a miniszterelnök úrnak és stábjának, hogy máskor is olvassák cikkeinket, csak épp tüzetesebben és figyelmesebben.

Az olvasókat pedig arra buzdítjuk, ha szeretnék, hogy továbbra is olyan cikkeket írjunk, amelyek a hatalom szemébe mondják az igazságot, és amelyek társadalmunk jobbá tételét tűzik célul, akkor támogassanak bennünket!!

Jussanak el mindenhova a Mérce hírei!

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi