Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megfizethető kollégium, szolidáris, fenntartható és klímabarát ingatlanfejlesztés? Lehetséges!

Az alábbi cikk témáját olvasóink szavazták meg a héten: összesen 3 olyan hírt ajánlottunk nektek, amelyekről azt feltételeztük, hogy sokunk számára inspirációt nyújthatnak. 

Néhány év múlva új épületbe költözhet Magyarország második legrégebbi szakkollégiuma, a Társadalomelméleti Kollégium (TEK). Ez önmagában is jó hír, de az még jobb, hogy a baloldali szakkollégium nem csak maga számára készül átalakítani a józsefvárosi ipari területen található épületet: a kollégium mellett több szolidáris projekt is helyet kaphat majd itt.

A TEK a Szövetség a Közösségi Ingatlanfejlesztésért (SZaKI) nevű szervezettel szövetségben készül átalakítani az épületet. Terveik szerint az épületben

a negyven férőhelyes kollégiumon kívül lennének majd megfizethető lakóegységek, közösségi terek, műhelyek, próbatermek és egy fenntartható élelmiszerközpont raktára is.

Nincsen még kőbe vésve, mely szervezetek működnének majd az ingatlanban, de a 2400 négyzetméteres épületben rengeteg lehetőség rejlik. Ezek között szerepelnek szakszervezeti tagoknak vagy a közelben dolgozóknak szánt bérlakások, illetve megfizethető irodabérlet olyan szervezeteknek, amelyek valamilyen rokonszenves társadalmi célt szolgálnak.

Mindezt részben az teszi majd lehetővé, hogy a SZaKI és a TEK tizenötezer eurót nyertek el a New European Bauhaus pályázatán. Pályázatukat mintegy ötszáz pályázat közül választották ki. A pályázaton elnyert összeg azonban csak a projekt előkészületi munkájának egy részét fogja fedezni, a teljes projekt finanszírozásához további befektetőkre, támogatókra várnak. Ezzel kapcsolatban várják is ez érdeklődők jelentkezését, akiknek szívesen válaszolnak további kérdéseikre.

A SZaKI olyan szolidáris, közösségi tulajdonban lévő ingatlanfejlesztési modellen dolgozik, amely kedvező feltételekkel biztosít helyiségeket szintén szolidáris elvek mentén működő munkahelyeknek, projekteknek. Céljuk piaci alapon nem megmenthető épületeket átalakítani, újjáéleszteni, „barnamezős beruházásokat” végrehajtani.

A barnamezős, nem profit alapú beruházások elhagyott ipari épületeknek találnak új hasznosulást, ezért sokkal kisebb befektetéssel megoldhatóak, és újrahasznosítják a meglévő tereket. Ezzel szemben a profittermelésen alapuló beruházások, mint például a rákosrendezői mini-Dubaj projekt, másképp revitalizálják a területet:  először mindent ledózerolnak, majd profitérdekeknek megfelelően alakítják ki az infrastruktúrát, köztereket és ingatlanokat.

A SZaKI-nak az is célja, hogy bérlőik számára a piaci árnál kedvezőbben biztosítsanak irodákat. Sőt, a bérlőket a döntéshozatalba is bevonják, demokratikusan működtetik a közösségi tulajdont. Az ingatlanok területén „energiaközösségeket” is létrehoznak, amelyek a megtermelt energiából származó többletet a közösségre fordítják, visszaforgatják a szolidáris gazdasági hálózatba. Ennek már fut is egy pilot-projektje a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ), a Szolidáris Gazdaság Központ (SZGK) és a Gólya együttműködésében.

A SZaKI-nak nem a TEK-kollégium és a hozzátartozó épület lesz az első ilyen projektje, a szintén Józsefvárosban található, és a Mérce szerkesztőségének is otthont adó Kazán Közösségi Házat is ők működtetik, immáron három éve. A Kazán Közösségi Ház bérlői közösségében is szempont az irodát bérlő szervezetek társadalmi missziója, s a szolidáris elveket hirdető szervezetek további segítése. Ezen felül a SZaKI Zuglóban is üzemeltet egy kollektív tulajdonban lévő lakóingatlant, ahol a lakók hozzájárulási díjat fizetnek, a piaci lakbérek mintegy 60 százalékának megfelelő összeget. Az így befolyt összeget az ingatlan megvásárlására és felújítására felvett kölcsönök visszafizetésére, valamint a ház üzemeltetésére és karbantartására fordítják.

Az ingatlan egy látványterve
Grafika: Jakabos Júlia

A SZaKI hosszabb távon is szeretné elterjeszteni ezt a modellt Magyarországon, amely nem csupán megfizethetőbb, de az ingatlanspekulációt és profitelvet is kiküszöböli a lakhatásban. A modell megvalósulásának egyik legismertebb és leginkább kiterjedt példáját egyébként Svájcban találjuk, ahol napjainkban is a lakások 5 százaléka van lakásszövetkezeti tulajdonban. Bár az 5 százalék elsőre csekély számnak tűnhet, ez a gyakorlatban körülbelül 185 000 albérletet jelent.

Telefonon utolértük a projekt egyik felelősét, Úr Esztert, aki kérdésünkre azt is elmondta, az új projekt területén is gondolkodnak közösségi energetikai megoldásokban, az épület energiahatékonyságának fejlesztésén. Csepregi Dorka pedig a TEK részéről pedig azt is hozzátette, hogy

„a New European Bauhaus díjjal járó láthatóság, az új kapcsolatok, szakmai és pénzbeli elismerés fontos lépést jelentenek ahhoz, hogy a volt ipari telep egyik használatlan épületében megfizethető, zöld és szolidáris teret hozzunk létre.”

A projekt várhatóan 2026-27-re fog elkészülni. Nagy könnyebbséget nyújthat mind a baloldali TEK kollégistáinak, mind az épületben helyet kapó baloldali szervezeteknek, illetve rajtuk keresztül remélhetőleg a teljes társadalomnak is.