Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nemcsak hogy nem utazhat Németországba, videófelvételen sem tarthat beszédet a gázai háború befejezését sürgető Jánisz Varufákisz

A német belügyminisztérium megtiltotta, hogy Jánisz Varufákisz volt görög pénzügyminiszter, a DIEM25 párt alapító elnöke és két másik előadótársa részt vehessenek egy Berlinben tartott, Palesztináról szóló konferencián, adta hírül vasárnap a Handelsblatt magazin.

A belügyminisztérium által elrendelt beutazási tiltás, valamint a hatóságok eljárása, melynek következtében a háromnaposra tervezett konferencia már az első napján, pénteken megszakadt, aggályokat vetnek fel a németországi szólásszabadság állapotával kapcsolatban.

Genocídium – antiszemitizmus

A görögországi Sziriza párt által alkotott kormány egykori pénzügyminisztere a berlini Palesztin Kongresszuson tartott volna beszédet. A háromnapos, április 12–14. közt zajlott konferenciának, melyet a több európai uniós államban is működő DIEM25 nevű párt is támogatott, az volt a célja, hogy felkeltse a figyelmet az Izrael által a Gázai övezetben elkövetett – a szervezők megfogalmazása szerint – „genocídium” miatt.

A német hatóságok azonban beutazási tilalmat (Betätigungsverbot) rendeltek el Varufákisz ellen, amely egyben a digitális részvételre is kiterjed, így megakadályozták, hogy a volt pénzügyminiszter a beszédét Zoomon vagy videofelvételen keresztül tartsa meg.

Varufákisz eltiltása mellett Ghassan Abu Sittah, brit-palentisz sebészt és Glasgow-i Egyetem rektora, valamint Salman Abu Sitta palesztin akadémikus és történész is hasonló tiltással szembesült a rendezvényen való részvétel miatt.

Sitta már a konferencia helyszínére tartott, amikor a berlini repülőtéren őrizetbe vették és háromórás kihallgatásnak vetették alá a hatóságok.

Az AFP hírügynökség szerint a belügyminisztérium azzal indokolta az eljárásokat, hogy a konferencia „antiszemita és Izrael-ellenes propagandát” hirdet.

A rendőrség pénteken, mintegy két órával a kezdés után oszlatta fel a konferenciát. Ennek az volt a közvetlen oka, hogy a most 86 éves Abu Sitta végül online próbált meg csatlakozni a rendezvényhez. Amikor a férfi beszélt, a rendőrség közbelépett, megszakította az adást és ideiglenesen kikapcsolta az áramot a teremben.

A hatóság azt állította, hogy Sittát „az Izrael és a zsidók elleni gyűlöletbeszéd miatt” Németországban eltiltották a politikai tevékenységtől, így az online felszólalására sincsen mód. A belügyminisztérium mellett Felix Klein, az antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős kormánybiztos is a beutazási tilalom mellett foglalt állást, a már megidézett Handelsblatt pedig arról írt, hogy a berlini szenátust „nagyrészt az Izrael-ellenes, Izrael bojkottját támogató csoportokhoz” kötötte.

Az ügy kapcsán megszólalt Nancy Faeser belügyminiszter is, aki azt írta a közösségi oldalán, hogy „Helyes és szükséges, hogy a berlini rendőrség határozottan beavatkozott az úgynevezett Palesztin Kongresszuson.”

Ki tiltott mit?

A DIEM25 párt honlapján olvasható beszámoló szerint azonban a berlini rendőrség és a belügyminisztérium a konferencia megszakítása után egymásra próbálták hárítani a beavatkozás felelősségét.

Ebben az játszott döntő szerepet, hogy a beutazási tiltások és a rendőrség pénteki fellépése után a hatóságok Németországból és a világ minden tájáról számtalan, a belügyminisztérium és a német rendőrség intézkedései ellen szóló felháborodott üzenetet kaptak.

Vélhetőleg ennek betudhatóan szombaton a berlini rendőrség már arról tájékoztatta Varufákisz és a DIEM25 ügyvédeit, hogy nem tudnak a volt pénzügyminiszterrel kapcsolatos tiltásokról, vélhetőleg a konferenciát megszakító rendőrség vezetője félreértelmezte a belügyminisztérium utasításait.

Az együttélés

Karin de Rigo, a DIEM25 németországi szárnyának egyik parlamenti képviselőjelöltje a pénteki betiltás után arról szólt, hogy a „rendőri erőszak” azt sugallta, mintha a konferencia résztvevői bűnözők lennének. De Rigo szerint „egy demokratikus országban tűrhetetlen” ez a fellépés. Victor Perli baloldali képviselő is kritikával reagált Varufákisz eltiltására. Az X-en azt írta, hogy a belügyminisztérium „elfogadhatatlanul túllépte a határokat”.

Varufákisz végül a beszédét a közösségi médiában tette közzé, írásos formában pedig a Jacobin oldalán jelentette meg.

Ebben többek közt az olvasható, hogy „az egyetemes emberi jogok vagy egyetemesek, vagy semmit sem jelentenek”, így hát ezeknek a Gázai övezetben élőkre is vonatkozniuk kell. Várufákisz azzal vádolja a kritikusokat, például a német hatóságokat, akik a palesztinok melletti felszólalást kifogásolják, hogy „nem ismerik el a gázai népnek azt a kötelességét és feladatát, hogy lebontsa annak a börtönnek a falát, amelybe nyolcvan éve be vannak zárva”; továbbá azzal, hogy „elbagatellizálják Izrael nyolcvan éve tartó etnikai tisztogatását” és azt, hogy „apartheidrendszer”-t épített ki Izrael-Palesztinában.

Várufákisz azt állítja, hogy a konferencia az izraeli-palesztin együttélés támogatását célozta. Végül pedig jelzi, hogy szerinte mit kellene tenni azonnal, hogy Palasztina és Izrael kapcsolata rendeződjék. Így hát „azonnali tűzszünetre”, a „túszok szabadon bocsátására” van szükség, utána arra, hogy az ENSZ álljon a békefolyamat élére, ez pedig ahhoz vezetne, hogy az izraeliek és a palesztinok dönthetnének „a kétállami megoldás vagy az egyetlen szövetségi világi állam megalapítása” között.

(Spiegel-AFP, Reuters, Handelsblatt, Die Stern, Mem, Diem25)