Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Szabó Tímeának: Kásler Miklósnak mindenki köszönettel tartozik

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője idézte a miniszterelnököt, aki néhány napja „történelminek” nevezte Kásler Miklós teljesítményét a járványvédekezésben. Szabó szerint Orbán ezek szerint történelmi teljesítmény az, hogy:

  • 32 ezer kórházi ágyat üríttetett ki az orvosi tiltakozások ellenére „teljesen fölöslegesen”, és kirúgta azokat az orvosokat, akik nem engedelmeskedtek;
  • több ezer súlyos beteget hazaküldtek, sokan meghaltak emiatt;
  • hetekig védőfelszerelés nélkül hagyták a frontvonalban dolgozókat, amit szerinte Orbán fotói is bizonyítanak: a miniszterelnök teljes szkafanderben szerepel, az egészségügyi dolgozók pedig egyszerű vászonmaszkkal;
  • az ápolók kevesebbet kerestek a járvány alatt, mint előtte.

Szabó két kérdést tett fel. Ha Kásler ilyen történelmi tettekre képes, akkor miért Pintér Sándort nevezte ki a miniszterelnök, hogy átvilágítsa az egészségügyet? Illetve: marad-e Kásler 2022-ig az EMMI élén?

Orbán szerint a legutolsó kérdésre Kásler Miklós tud válaszolni. Elmondta: nem tudjuk, ősszel visszatér-e a járvány, ezért az operatív törzs működését folytatni kell. Mivel a törzs nemcsak egészségügyi kérdésekkel foglalkozik, ezért azt Pintér Sándor vezeti.

Azért világítunk át mindent, hogy ne kerüljünk abba a helyzetbe, hogy lecsap a járvány és rövid időn belül kell mély átalakításokat végrehajtani – magyarázta. Szerinte alkalmassá akarják tenni az egészségügyet, hogy világjárvány idején is „természetes üzemmódban” tudjon működni.

Viszontválaszában Szabó Tímea rámutatott: a miniszterek nem saját magukat nevezik ki és váltják le, hanem a miniszterelnök teszi ezt.

A képviselő elmondta, továbbra sem érti, miért folytatódhat „Kásler ámokfutása” aközben, hogy Pintér Sándor átvilágítja a rendszert.

Szerinte ugyanis itthon többen haltak meg Kásler utasítása nyomában, mint a járvány miatt. Kijelentését hangos felzúdulás követi a kormánypárti sorokban.

Orbán viszontválaszában azt mondta, Kásler ösztönei vezettek oda, hogy bár minden nemzetközi szervezet azt mondta, nem lesz súlyos járvány, Európában talán elsőként ő hívta össze kormányzati szervet a járványvédekezés céljából. Ezért szerinte Káslernek mindenki köszönettel tartozik, Szabó Tímea idős rokonai is.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd