Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jön a rendeleti kormányzás, Angliában bezárnak a kocsmák, mentik haza az oroszokat – koronavírus szombat

Ez a cikk több mint 4 éves.

A mai nap, vagyis a szombat sem telt eseménytelenül a koronavírus-járvány szempontjából, úgy globálisan, mint Magyarországon. Átléptük a száz regisztrált fertőzöttet – noha ennél sokkal több lehet – jön a rendeleti kormányzás, megkezdődtek az iparban az elbocsátások a gyárleállások miatt, az amerikai Republikánus Párt prominenseiről pedig kiderült, mentették a pénzüket a tőzsdéről, mikor szóltak nekik hogy jön a válság, Olaszország pedig szomorú rekordot állított be, egy nap alatt csaknem nyolcszáz halálesettel.

Napi koronainfó szombaton.

Magyarország

Magyarországon átlépte a százat a fertőzöttek száma, és egy negyvenes éveiben járó ember is intenzív ápolásra szorul, ahogy iskoláskorú regisztrált fertőzött is van az országban, ami némiképp aláássa a miniszterelnök azon, napokban tett kijelentését, miszerint a fiataloknak nincs okuk az aggodalomra. Noha az intenzíven ápolt férfi egészségi állapota egyébként sem volt túl fényes, kora alapján nem tartozna a különösen veszélyeztetett korosztályba.

A kormány szerint már akkora a vészhelyzet, hogy nem csupán a katonákat vezényelték az utcára (hogy a rend fenntartása mellett a biztonságérzetet fokozzák), miközben elkezdték számba venni a tartalékosokat, de

a kormány pedig arra készül, hogy gyakorlatilag teljhatalmat szavaztasson magának a parlamenttel, ami ellen az ellenzéki pártok természetesen – és nem alaptalanul – hangosan tiltakoznak.

De nem csupán a határozati kormányzás bevezetése aggasztó, hanem a munkásság helyzete is: a járvány miatti gyárleállások nyomán emberek ezrei kerülhetnek nagyon rövid időn belül az utcára – ahogy az a Suzukinál már meg is kezdődött – hosszabb távon pedig komolyan megugorhat a munkanélküliség. Ezen a problémán egyesek szerint az alapjövedelem segíthet – a magyar kormány ugyanakkor egyelőre a cégek védelmében jeleskedik, nem a munkásokéban.

Eközben a kormány megbízásából a WizzAir Magyarországon bejegyzett fapados légitársaság egyik repülőgépe – melyekből a bevezetett nemzetközi utazási korlátozások miatt viszonylag sok áll szabadon rendelkezésre – útra kelt Kínába, hogy gyógyszereket szállítson Magyarországra, miután ott enyhült a járvány. A napokban több ország is indított különjáratokat, hogy különböző gyógyszereket és segédeszközöket importáljanak Kínából.

Ugyanakkor nemcsak gyógyszerek, de lélegeztetőgépek is érkeznek Kínából, csaknem kétszáz darab, így az új beszerzésekkel tizedével nő a rendelkezésre álló gépek száma, amivel jelentősen növekedik az ellátási korlát – azonban amennyiben a többi európai országhoz hasonlóan nálunk is exponenciálisan fog növekedni az intenzív ellátásra szorulók száma, a megnövelt mennyiség sem lesz elegendő.

Egy fontos áttörésről is hírt adott a Távirati Iroda szombaton: a Pécsi Tudományegyetemen sikerült szekvenálni az egyik beteg mintájából vett vírus genomját.

Az egyik kutató, Prof. Dr. Jakab Ferenc virológus elmondta,

„Engem ért az a megtiszteltetés hogy hazánkban a Koronavírus Kutató Akciócsoportot vezessem, amelynek célja a vírus jobb megismerése: fertőzési és terjedési mechanizmus vizsgálata, lehetséges prevenciós lépések felderítése, valamint hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztése. A mostani eredmény is egyértelműen jelzi, hogy az ilyen jellegű szakmai összegfogások meghozhatják a várt sikert hazánkban is.”

Hétfőtől a tesztelés módja is megváltozik, immár a fertőzésgyanús esetekben a mentők a páciensek otthonában fognak teszteket végezni, majd ezek, és az emberek állapota alapján fognak dönteni arról, hogy szükséges-e otthoni karantén vagy kórházi kezelés.

A kormány a járvány elleni védekezés támogatásába a lakosság anyagi eszközeit is igyekszik bevonni, ezért újraindította a legutóbbi nagy dunai árvíz idején már bevált 1357-es adományvonalat, melyet fel lehet hívni, de SMS-t is fogad, mindkét esetben 500 forinttal támogathatjuk a láthatatlan ellenség elleni küzdelmet. Ezzel párhuzamosan elindult a segitsunkegymasnak.hu, ahol önkéntes munkát és egyebeket lehet felajánlani, állami koordinációval.

Budapest vezetése sem tétlenkedett, elindult a koronavirus.budapest.hu oldal, melyen az aktuális és releváns fővárosi információk lesznek megtalálhatók, például a szociális intézkedések terén, ezek keretében többek között intézkedtek olyan konyhák megnyitásáról, melyek a rászoruló gyerekek étkeztetését fogják szolgálni.

Zalaegerszegen a nyári fesztiválok költségvetéséből készülnek a járvány elleni védekezésre, Szolnokon előszűrő sátron keresztül engedik az embereket a kórházba, Szegeden pedig járványklinikát hoznak létre, miközben a Balaton-parti települések polgármesterei azon vannak kiakadva – a lakosság egy részével együtt – hogy budapestiek özönlik el a nyaralóhelyeket, akik talán a járványt is magukkal hozzák.

Külföld

Miközben Kínában meredeken zuhan a fertőzések száma – immár napok óta csak külföldiek esetében találnak új fertőzéseket – a világ többi részén, különösen Európában meredeken emelkedik, ahogy sajnos egyre többen is halnak meg a járvány következtében, miután a túlterhelt egészségügyi rendszerek nem bírják az iramot a kórsággal.

Olaszországban továbbra is rohamosan növekszik a fertőzöttek száma, és szombaton egy nap alatt csaknem nyolcszáz, a koronavírus-járvány számlájára írható halálesetet regisztráltak, ugyanakkor a gyógyultak száma 6 072-re nőtt a tegnapi 5 129-ről, ami viszont igazán jó hír.

A korábbi nyájimmunitásban bízó kormányzati (nem)cselekvés, majd tétova lépések után immár Nagy-Britannia is úgy döntött, bezárja a vendéglátóhelyeket, így a brit kultúra szerves részét képező kocsmákat is, de a zárlat vonatkozik a színházakra, mozikra és egyéb, sok embert vonzó intézményekre is.

Emellett a kormány a kényszerpihenőre küldött munkások bérének 80 százalékát is megtéríti, amennyiben nem rúgják ki őket.

Németországban csaknem 20 000 fertőzöttet regisztráltak a mai napig, és csaknem hetven áldozatot szedett eddig a vírus, és több tartományban is olyan szabályokat hoztak, melyek értelmében 3-6 főnél több nem tartózkodhat egy helyen.

Az osztrák kormány 22 millió eurót, vagyis közel nyolc milliárd forintot (nemsokára lehet, hogy többet is fog érni!) biztosít a koronavírus elleni vakcina kutatására, mivel hosszabb távon a jelenlegi intézkedések nem fenntarthatók, ezen pedig a kormány tisztségviselői szerint csak a tudomány segíthet.

Romániát egymilliárd euróval támogatja az EU a járvány elleni védekezésben, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az országnak nem kell visszafizetnie csaknem ötszáz millió euró le nem hívott támogatást, a jövőbeni támogatások egy részét pedig korábban folyósítják. Dél-keleti szomszédunk emellett határozott arról, hogy lezárja határait a külföldiek előtt, és részleges kijárási tilalmat rendelnek el, minek jegyében este tíz és reggel hat között nem lehet kimenni az utcára, ahogy az üzletek jelentős részét is bezárják, és nem gyűlhet össze háromnál több ember.

Oroszországban eddig nem igazán robbant be a járvány, valamivel több, mint 300 megbetegedést regisztráltak, ami a világ legnagyobb területű, többek között Kínával is határos országában nem is rossz arány – persze ezen segít az érintett területek alacsony népsűrűsége, ahogy azt sem tudhatjuk, mennyire kiterjedt a tesztelés. Az ország mindenesetre megkezdte állampolgárai hazamenekítését, az Aeroflot Budapestről például hat járatot indít Moszkvába szombat és hétfő között.

Az Amerikai Egyesült Államokban a járvány egyik gócpontját, New York államot katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Donald Trump elnök, ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag kijárási tilalmat rendeltek el, és rengeteg szövetségi pénzt kap az állam a járvány megfékezésére. Szintén kijárási tilalom van érvényben Kaliforniában, Illinois és Connecticut államokban, előbbiben drónokkal járőrözik a rendőrség, ezeknek bizonyára jó hasznát fogja venni a rendőrség a járványhelyzet elmúltával is. Egy republikánus szenátor pedig nem átallt pénzt csinálni a vírussal kapcsolatos információkból: mint kiderült, miután nyilvánosan lebecsülte a járvány jelentőségét, rengeteg részvényt adott el, még mielőtt zuhanórepülésbe kezdtek volna a tőzsdék.

Chilében a kormány az ősz óta tartó tiltakozási hullám leverésére használná a járványhelyzetet, a szakszervezetek szerint azonban nem tesz elégséges intézkedéseket a vírus megfékezésére, ezért – amennyiben a kormány nem rendel el preventív karantént – általános sztrájkra szólítják a munkásokat.

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt