Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jövő héten szavaznak a koronavírus-törvényről, a vészhelyzet végéig rendeletekkel irányíthat a kormány

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hétfőn szavaznak arról a törvényről amellyel a parlament különleges jogkörökkel ruházza fel a kormányt, és amelyek értelmében hogy a március 11-étől kihirdetett vészhelyzet – amely az Alaptörvény miatt csak 15 napig lenne hatályban – alatti kormányrendeletek hatálya meghosszabbodik.

A felhatalmazás megadására és kereteinek meghatározására vonatkozó törvény – amelyet Varga Judit igazságügyi miniszter nyújtott be – főbb rendelkezései az alábbiak:

  • A kormány vészhelyzetben rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.
  • A rendkívüli jogrendet a veszélyhelyzet megszűnéséig hosszabbítják meg.

Ennek a pontnak egyébként az a pikantériája, hogy a törvény hatályvesztéséről a veszélyhelyzet megszűnésével a Országgyűlés dönthet majd, de azt, hogy mikor van vége a vészhelyzetnek, a kormány fogja megmondani.

  • A veszélyhelyzet megszűnését követő napig időközi választás nem tűzhető ki, a már kitűzött választások elmaradnak. Valamint országos és helyi népszavazás sem kezdeményezhető ez idő alatt.

A törvény egyúttal a Büntető Törvénykönyvet is kiegészíti „Járványügyi védekezés akadályozása” címszó alatt hozandó szankciókkal:

  • így tehát aki betegség behurcolásának vagy terjedésének megakadályozása végett elrendelt járványügyi intézkedés végrehajtását akadályozza, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ha csoportosan követik el öt év, ha halált okoz a cselekmény, 8 is járhat érte.
  • Aki „nagy nyilvánosság előtt a közveszéllyel összefüggésben valótlanságot terjeszt, amely alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére”, vagy „a védekezés eredményességét akadályozza”, az három, illetve öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő a törvényjavaslat szerint.

A parlament legközelebb hétfőn ül össze, de erről a törvényjavaslatról az országgyűlés csak akkor dönthet, ha eltér a házszabálytól, amihez a parlamenti képviselők négyötödének (159 szavazat) támogatása kell, ezért a tervezetet benyújtó Varga Judit igazságügyi miniszter arra kéri minden parlamenti párt frakcióját, hogy szavazza meg:
Ha a kormány megkapja a felhatalmazást, ülésezni azért még fog a parlament a vészhelyzet alatt – amíg a járványügyi helyzet miatt úgy nem dönt, hogy ül össze: a kormány a veszélyhelyzet elhárítása érdekében megtett intézkedésekről ugyanis rendszeresen, az Országgyűlés ülésén ad majd tájékoztatást.

A törvényjavaslatról még folynak a hétpárti egyeztetések. A Népszava információi szerint az ellenzék kérésére került bele az előterjesztés szövegébe, hogy

„a veszélyhelyzetben a kormányra érvényes rendkívüli felhatalmazást a járványveszély megelőzésére, kezelésére és felszámolására vonatkozóan, a szükséges és arányos mértékben lehet gyakorolni.”

Hadházy Ákos független képviselő a a javaslatra reagálva az oldalán azt írta: „Nem vagyok hajlandó teljhatalmat adni egy olyan miniszterelnöknek, aki egy hete még azzal riogatott, hogy nem ad fizetést a tanároknak, ha bezárják az iskolákat.

A szintén független Szél Bernadett pedig arról adott ki közleményt, hogy szerinte a kormány lehetőséget kapott a legszükségesebb rendeletek meghozatalára az elmúlt napokban, de a veszélyhelyzeti rendkívüli jogrend meghosszabbítást azonban semmi sem indokolja, ezért ezt a tervezetet ebben a formában nem támogatja.

(via 444)

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán