Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Döntött a kormány: veszélyhelyzetet rendel el az országban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az operatív törzs szerda reggel rendkívüli jogrend, veszélyhelyzet elrendelését javasolta a kormánynak, a döntést pedig a 9 órakor kezdődött kormányülésen meg is hozták.

Gulyás Gergely az operatív törzs napi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a szerdai kormányülésen meghozott döntések „bizonyos szempontból példátlanok” a rendszerváltás utáni Magyarországon. A miniszter elmondta, hogy a kormány célja, hogy minden intézkedésével megtegyen mindent a megelőzés, a csoportos megbetegedések megakadályozása érdekében.

A kormány beutazási tilalmat rendelt el Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból, az ezekből az országokból induló repülő-, vonat- és buszjáratokat leállítják. Kivételt a beutazási tilalom alól a magyar állampolgárok jelentenek, ők hazajöhetnek, ám számukra karantént rendelnek el. A szlovén, osztrák határokon is szigorítások lesznek.

  • A határellenőrzések során valótlan nyilatkozatokat tevők szankciókat kapnak, és azok is, akik megszegik a karantént.
  • Egyetemi oktatás csak távoktatás keretében történhet, akár holnaptól bezárhatják őket.
  • 100 főnél nagyobb beltéri (ez vonatkozik színházakra, mozikra, sportrendezvényekre, de bevásárlóközpontokra pl. nem),
  • 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket betiltják; ez munkahelyekre, irodaházakra nem vonatkozik.
  • Semjén Zsolt az egyházakkal tárgyalni fog, a vallásos gyülekezetekkel kapcsolatban még nem született döntés.
  • Felfüggesztik a Határtalanul programot, a külföldi kirándulásokat a diákoknak megtiltják.
  • Az áruszállítást egyelőre nem érintik a mostani intézkedések.

Az iskolák bezárását nem tartja a kormány indokoltnak, mert a gyerekek körében a megbetegedés nem jellemző. Ezt a döntést csak akkor hozná meg a kormány, ha orvosok, szakemberek ezt javasolják.

A bejelentett intézkedések visszavonásig érvényesek, mivel a helyzet akár hetekig, hónapokig eltarthat.

A veszélyhelyzet elrendelését Gulyás azzal indokolta, hogy szintet kell lépni a védekezésben. A veszélyhelyzet lehetővé teszi, hogy például házi karanténokat is el lehessen rendelni, és hogy a védekezéshez szükséges eszközöket biztosítsák.

A 24.hu szerint utoljára 2013-ban rendelt el a kormány veszélyhelyzetet (bár nem az ország egész területére), akkor a dunai árvíz miatt.

„A kormány a veszélyhelyzetben rendeletet alkothat, amellyel egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat. A rendelet tizenöt napig marad hatályban, kivéve, ha meghosszabbítják”- írja az oldal.

Szerdán újabb koronavírusos beteget diagnosztizáltak Magyarországon, így már 13-ra nőtt a betegek száma az országban. A legújabb fertőzött egy nő, aki a korábban diagnosztizált Debrecenben élő brit férfi kontaktja. A nő már napok óta el van különítve a Szent László kórházban.

Mindeközben a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Kincses Gyula sajtótájékoztatón jelezte, hogy az orvosoknak és nővéreknek nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű védőfelszerelés. A háziorvosoknál és a kórházi dolgozóknál is elégtelen a védőeszközök száma, maszkból sincs elég. Ezt a Kamara jelezte is az operatív törzs felé.

A koronavírussal kapcsolatos legfrissebb híreket itt lehet követni folyamatosan.

Címlapkép: MTI/Soós Lajos