Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem biztos, hogy kisebbségek alapvető jogairól kéne felmérést indítania egy ellenzéki városvezetőnek

Ez a cikk több mint 4 éves.

Május 16-án Pécsett kerül sor az első nem fővárosi Pride felvonulásra, ami betetőzése annak a sokéves folyamatnak, amelynek során egyre több nagyobb városban szerveződnek meg a szexuális kisebbségek, hogy jogegyenlőségért küzdjenek.

A Szabad Pécs korábban úgy értesült, a Fidesz és vele szövetséges helyi szervezetek különböző megmozdulásokat (közmeghallgatást, aláírásgyűjtést) terveznek az esemény ellen, az utcai aláírásgyűjtés akár már ezen a héten megindulhat.

A hétfői nap folyamán Péterffy Attila, Pécs októberben megválasztott ellenzéki polgármester is megszólalt az ügyben. A közleményében egyrészt szót emel a kormányoldali szervezetek uszító, gyűlöletkeltő magatartása ellen, másrészt pedig bejelenti, reprezentatív közvélemény-kutatást végeztet a városlakók körében a Pécs Pride rendezvénysorozatról.

A városvezető hangsúlyozza, a rendezvény a gyülekezési jog hatálya alá tartozik, így az önkormányzatnak nincs kompetenciája az ügyben, ugyanakkor:

„Pécs vezetése a polgárok véleményének ismeretében kéréssel, javaslattal fordulhat a szervezők felé, és ezt az itt élők véleményének megismerése után, ha szükségesnek mutatkozik, meg is fogjuk tenni.”

Valamilyen szinten érthető a polgármester óvatossága az ügyben, alapvetően nem lóg ki a baloldali-liberális politikai elit szexuális kisebbségeket érintő „halk támogatásának” paradigmájából, itt azonban mégis amellett szeretnék érvelni, hogy mind stratégiai, mind morális szempontokból nem föltétlenül a legjobb megoldás, ha közvélemény-kutatások alapján próbálja egy városvezető kialakítani saját álláspontját kisebbségeket érintő ügyekben.

1. Az alapvető jogok nem képezik konzultáció tárgyát

A világ legtöbb jogállamában elfogadott tétel, hogy alapvető jogokat nem vetjük alá a többségi döntéshozatalnak. Az alapvető jogoknak ugyanis csak akkor van értelmük, ha mindenkire egyformán vonatkoznak, márpedig ha egy többség a kisebbségtől meg tudja ezt vonni, abban a pillanatban nem alapvető jogról, csupán eseti privilégiumokról beszélünk.

A gyülekezési jog is egy ilyen alapvető jog. Egy pillanatig sem feltételezzük, hogy a pécsi polgármester el szeretné vitatni meleg honfitársaink gyülekezési jogát, de a folyamatos nyilatkozatok azt mutatják, vannak, akik igen.

És az nagyon veszélyes precedenst teremt, ha legitimként merülhet fel annak gondolata, hogy egy közösség egy részének valamilyen irányú véleménye egy alapvető jog gyakorlását befolyásolja.

Ez az a szellemiség, amely a nemzeti konzultációkat is áthatja.

Ez a dolog morális dimenziója. Van viszont egy stratégiai is.

2. A középre lövéssel csak a Fidesz további erősödésének ágyazunk meg

Van egy elterjedt közvélekedés, amely szerint az ellenzéki politikusoknak a társadalom legmegosztóbb témáiban középre kell lőniük, vagyis olyan pozíciót elfoglalni, amely esetleg egy „mérsékelt fideszes” számára is elfogadható.

Ugyanennek az érvnek a másik megjelenési formája, hogy a Fidesz megpróbálja az ellenzéki pártokat hazaáruló, kozmopolita, a hagyományos családmodellt felszámolni akaró, migránsokat betelepítő erőként beállítani, és az ellenzék ilyenkor a legjobban teszi, ha elkezdi bizonygatni, hogy nem is így van.

Ha valamit megmutattak az elmúlt időszakok választásai, hogy ezek a stratégiák alapvetően elhibázottak. Még ha olykor-olykor valamilyen előnyre szert is lehet tenni általa, ez a stratégia valójában azt eredményezi, hogy a Fidesznek sikerül egyre inkább a maga képére torzítania a politikai valóságot.

Bár maga hisztériázik a nyugati politikai korrektség szörnyűségei miatt, a Fidesz az elmúlt évtizedben valójában egy PC-diktatúrát hozott létre, amelyben legitim módon csomó dologról csak egyféleképpen lehet beszélni.

A véleménykülönbséget nem véleménykülönbségként fogadják el, hanem hazaárulásként, összeesküvésként, stb. bélyegzik meg és zárják ki a legitim álláspontok palettájáról.

Ha az ellenzék folyamatosan ehhez alkalmazkodik, valójában saját jövőbeli megszólalásai előtt szűkíti be a teret.

Épp ellenkező stratégiát kellene választania, és saját meggyőződéseit keményen, sőt ha kell provokatívan képviselje, ellenkező esetben egy adott ponton csak az lesz elfogadható kijelentés ebben az országban, hogy Orbán Viktor csodálatos, az alsóbbrendű embereket meggyilkolni pedig szuper.

Alig telt el fél év a legutolsó önkormányzati választások óta, vagyis a következő választásokig van még 4 és fél év. Értem én, hogy minden választott tisztviselő szeretne újrázni, de épp ilyenkor, friss felhatalmazással a háta mögött, jóval a következő választások előtt érdemes karakteres vállalásokat tennie.

Ilyenkor kell megalapozni mindenkinek a politikai örökségét, később ugyanis tényleg csak a kompromisszumokról szól minden.

Teljesen világos, hogy a jelenlegi pécsi városvezetés sokkal tisztességesebben viszonyul a szexuális kisebbségek jogegyenlőségéhez, mint egy esetleges fideszes tette volna.

De erre büszkének kellene lennie, nem pedig valamilyen felmérés mögé rejtőznie.

Címlapkép: Mérce