Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Chatszobás figyelmeztetéstől a globális egészségügyi vészhelyzetig – kronológia a koronavírus terjedéséről

Ez a cikk több mint 4 éves.

Néhány nappal ezelőtt a koronavírust öt pontban összefoglaló cikkünkben mi is kitértünk arra, hogy mennyire jelentős szerepet játszott a kínai hatóságok titkolózása a koronavírus-járvány kirobbanásában, illetve abban, hogy a vírust nem fékezték meg már hamarabb. Jelenleg majdnem tizenötezer fertőzött van világszerte, illetve háromszáz felépült beteg mellett nagyjából ugyanennyien bele is haltak a vuhani Huanan piacról indult vírusba. A betegség terjedésének eddigi állomásait és a kapcsolódó reakciókat időrendben, napról napra mutatjuk be.

December eleje. Nem tudni pontosan mikor, de a vuhani Huanan piacról útjára indul a koronavírus-járvány. A Huanan és az ahhez hasonló más piacok régóta ismert egészségügyi kockázatot jelentettek: egymáshoz közel árusítottak denevérektől mormotákon át sertésekig hatalmas mennyiségű élő és vágott állatot és tengeri herkentyűket.

December vége. A Huanan piacon feldolgozott sertéshúst árusító Hu Hsziaohounak feltűnik, hogy több piaci munkást magas láz dönt le egymás után a lábáról. Hallani lehetett, hogy a betegségben szenvedőket karanténba zárják a kórházban, de ennek okairól senki sem tudott semmit.

A kórházakban ekkoriban szembesülnek az orvosok azzal, hogy egyre több ember kerül be hozzájuk vírusos tüdőgyulladással. A titokzatos kór nem reagált a szokásos gyógymódokra, és az orvosok némi idő elteltével észrevették, hogy van egy közös dolog az összes ekkori páciensben: mind a Huanan piacon dolgoztak.

December 25. Lu Hsziaohung, a Vuhani 5. Számú Városi Kórház gasztroenterológiai főorvosa ekkor hallott először arról, hogy a vírus az egészségügyi dolgozók között is terjed. Ezt a hatóságok csak január közepén ismerik el.

December 30-án egyforma tünetekkel hét embert karanténba zárnak egy vuhani kórház sürgősségi részlegén. Egy ott dolgozó szemész, Dr. Li Venliang egy online chatszobában osztotta meg egykori orvosi egyetemi osztálytársaival erről a hírt, a chatszobában valaki meg is jegyzi a válaszolók közül, hogy a Li által leírtak „nagyon ijesztőek”, illetve megkérdezi, hogy „a SARS támad újra?”. Az éj közepén a hatóságok meglátogatják Dr. Lit és számonkérik, hogy miért osztotta meg másokkal az információt.

December 31., a kínai hatóságok beszámolnak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pekingi irodájának a járvány kitöréséről. Virológusokból, epidemológusokból, kormányzati hivatalnokokból és egyéb szakemberekből szakértői csapatot hoznak létre, innentől kezdve a vírusgyanús betegeket egy helyen, a Vuhani 5. Számú Városi Kórházban kezelik.

Január 1. A hatóságok lezárják a Huanan piacot, a piacot védőruhás emberek lepik el és mindent lefertőtlenítenek. A Hszinhua hírügynökség a lezárásra magyarázatként a vírus helyett arról számol be, hogy a piacot fel fogják újítani.

A vuhani hivatalnokok optimisták, és úgy gondolják, a kiindulópontjánál állították meg a vírust. Az eddigi betegek köre zárt volt, mindannyian a Huanan piacon dolgoztak, és nem volt arra semmi bizonyíték, hogy a vírus ember és ember között is tud terjedni.

Január 2. Dr. Lit kötelezik arra, hogy aláírjon egy nyilatkozatot arról, hogy a harmincadikai tettei, tehát a chatszobai figyelmeztetés kiadása „illegális viselkedés” volt.

Január első hetében egyre telik az 5. Számú Városi Kórház sürgősségi osztálya. A betegek között családtagok is vannak, ezzel a kormányzati állásponttal szemben egyértelművé válik, hogy emberi érintkezés útján is tud terjedni a vírus.

A vuhani Virológiai Intézetben azonosítják a koronavírus genetikai szekvenciáját és a vírustörzset, ehhez a december végén karanténba helyezett hét első azonosított beteg mintáit használják.

Január 7. Megkapja a koronavírus a 2019-nCoV elnevezést.

Január 10-én Dr. Li a figyelmeztetésért kapott szemrehányást követően visszatért dolgozni, el is látta egy nő zöldhályogját. Ekkoriban még nem tudta, hogy a nő koronavírusos fertőzött, a páciens valószínűleg a saját lányától kapta el a betegséget. A nő megfertőzi Dr. Lit, bár ezt akkor még egyikük sem tudja.

Január 11. A Vuhani Virológiai Intézet koronavírus miatt összeállított szakértői csapata nyilvános adatbázisba tölti fel a vírusról szerzett adataikat. Ezáltal világszerte tanulmányozható lett a vuhani koronavírus a tudósok számára, de politikai szempontból még mindig nem történt semmi.

Ugyanezen a napon a Huanan piac egy törzsvásárlója lett a koronavírus-járvány első halálos áldozata. A csak a vezetéknevével megnevezett 61 éves Ceng a kórházban magas lázzal és légzési nehézségekkel jelentkezett, de eleve nem volt jó az egészségügyi állapota: krónikus májbeteg volt és volt egy gyomordaganata is.

Január 11. A hatóságok bejelentik Ceng halálát, azonban egy fontos részletet kihagynak: a férfi megbetegedését követően öt nappal a felesége is ugyanazokat a tüneteket észlelte. Ceng felesége sosem járt a Huanan piacon, ami újabb bizonyíték már ekkor arra, hogy a vírus emberről emberre is terjed, nem csak a Huanan piacon.

Január 13.Bejelenti Thaiföld az első megerősített koronavírusos esetet, ez az első megbetegedés Kínán kívül.

Január 14. Infrás hőmérőeszközökkel kezdik nézni a reptereken lévő utasokat, hogy kiszűrjék a betegeket.

Január 18. Kína kormánya kiküldi a SARS megállításában kulcsszerepet játszó, már részben nyugdíjas epidemológus Dr. Csung Nansant Vuhanba. Aznap Hupej tartományban egészségügyi konferencián szólították fel az egészségügyi dolgozókat, hogy tegyék prioritássá a betegséget, illetve egy belső dokumentum figyelmeztette a Vuhani Szövetségi Kórház dolgozóit, hogy a vírus nyállal is terjed. Elkezdett megváltozni a beszédmód a betegségről.

Január 20. A két nappal azelőtt Vuhanba küldött Csung Nansan tévéinterjúban jelentette be, amit egészségügyi körökben már valójában jóval azelőtt tudni lehetett: a koronavírus emberek közötti érintkezéssel is terjed. Ekkor szólalt meg először a témában Hszi Csinping, Kína Mianmarból akkor éppen frissen visszatért vezetője, aki egyben gyors intézkedéseket kért.

Vuhan azonnal beszüntette a turistacsoportok fogadását, a lakosok a tévéinterjú és a híradások miatt maszkot kezdtek el hordani.

Akkor még az összesem 278 regisztrált koronavírusos esetet tekintve kissé túlzásnak tűnt, de sokan a vírus elől menekülve elkezdték elhagyni inkább a tizenegymilliós Vuhant. Négy külföldi esetről lehetett tudni ekkor.

Január 22. Vuhan bejelenti, hogy másnap reggelre karantén alá kerül. Sok lakos számára csak ezzel várt igazán aggasztóvá a koronavírus-helyzet. A város lezárása előtti utolsó napon tömegek menekülnek repülőkkel és vasúttal máshová. A pánikhangulatban zsúfolásig teltek a kórházak, sokan egyéb betegségek tüneteit is a koronavírus jeleinek véltek felfedezni. Eluralkodott az aggodalom. Összesen 547 megerősítetten koronavírusos beteget tartottak számon Kínában, az országon kívül 8 esetről lehetett tudni.

Az Egészségügyi Világszervezet Genfben rendkívüli szakértői bizottsági ülést hívott össze, megállapítják, hogy a koronavírus terjedése miatt egyelőre nem kell nemzetközi járványügyi vészhelyzetet hirdetni.

Január 24. Regisztrálják az első megerősített koronavírusos esetet Európában, Franciaországban. 916 eset Kínán belül, 25 világszerte elszórtan. Már 13 várost zártak le teljesen, Vuhan vezetése rohamtempóban ezerágyas kórházat kezd építeni a koronavírusos betegek számára.

Január 25. A kínai holdújév napja, ezzel egyhetes szokásos munkaszüneti időszak kezdődik Kínában. A szünetet kihasználva ilyenkor minden évben sokan utazni terveznek, a szakértők aggódnak, hogy ez segítheti a vírus terjedését. Franciaország bejelenti, hogy kimenekítik a Peugeot autógyár összes vuhani régióban dolgozó francia munkatársát.

Január 26. Teljesen kiürültek Vuhan utcái, senki nem megy sehova, ha mégis, akkor is csak szájmaszkban és a lehető legrövidebb időre.

Január 27. Karanténba helyezik a Kínából érkező munkásokat a Samsung gödi gyárában, illetve a Chinatown Budapest lefújja a február 1-2-re tervezett budapesti holdújévi ünnepséget.

Január 28. A koronavírusra fordult nagy közfigyelem nyomán Kásler Miklós sajtótájékoztatón bejelenti, hogy minden magyar kórház felkészült a koronavírusos betegek fogadására. A Magyar-Kínai Általános Iskolában a holdújévi szünet után 29-én folytatódik a tanítás, az iskolát teljesen átfertőtlenítették, illetve az iskola felszólította a tanulóit, hogy jelentsék be, ha az utóbbi időben valakinél kínai vendégek jártak.

Január 29. Egy évvel elhalasztják az eredetileg márciusra tervezett fedett pályás atlétikai világbanokságot Nankingban. A város nagyjából 500 km-re fekszik Vuhantól. A Világgazdaság szerint már kimutatható a koronavírus magyarországi turizmusra mért hatása: mivel Kínában leállították a csoportos kiutaztatásokat, a következő hetekben több száz kínai turista fogja kihagyni előre lefoglalt budapesti nyaralását is. Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke elmondta, hogy Budapesten 430 ezer vendégéjszakát, a teljes vendégforgalom 5-6 százalékát adták tavaly január és november között a kínai turisták. A következő két hétre egyelőre 20 százalékos lemondásnál tartanak a szálláshelyek. Magyarországon is hiánycikké vált az orvosi maszk.

Január 30. Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára, és bejelentette, hogy nem tudnak egyetlen koronavírussal fertőzött magyarról sem, illetve Magyarországon tartózkodó koronavírusos fertőzött sincsen egyáltalán. Az Egészségügyi Világszervezet világméretű egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, bejelentésük szerint hiba volt elmulasztani a döntést január 22-én.

Január 31. Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott interjújában elmondta, hogy Magyarországon is fel kell készülni a legrosszabbra, de pánikot nem szabad kelteni.

Február 1. Egyre több ország hirdet utazási korlátozásokat Kínához kötődően, Oroszország és Mongólia lezárta kínai határát, valamint többek között Olaszország, Izrael, Pakisztán, Észak-Korea sem fogad Kínából járatokat. Bejelentik, hogy több mint egy hónapos felfüggesztésre kerül a Csungking-Budapest közvetlen repülőjárat is, számos légitársaság minden kínai járata szünetel.

Február 2. Bejelentik az első Kínán kívüli halálos áldozatot a Fülöp-szigeteken, a halott egy 44 éves férfi. Ő és szintén beteg felesége január 21-én érkezett Vuanból a Fülöp-szigetekre. Mostanra a betegség valódi eredetéről szóló összeesküvés-elméletek tucatjai és vélt gyógymódokról szóló hírek járták be a közbeszédet keresztül-kasul.

A legfrissebb adatok szerint a 305 halottról, 14628 megbetegedésről és 348 felgyógyult betegről lehet tudni.

A koronavírus terjedése óránként frissített élő térképen itt követhető.

via The New York Times, Index, BBC, Reuters
Címlapkép: Wikimedia Commons