Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor szerint Gyöngyöspatán „az az érzés alakult ki a romákban, hogy ők vannak többségben”

Ez a cikk több mint 4 éves.

Orbán Viktor interjút adott a Kossuth Rádióban ma reggel. A miniszterelnök beszélt a migrációról, a „börtönbizniszről”, Gyöngyöspatáról (és persze ezekkel kapcsolatban Soros Györgyről), illetve a koronavírusról és Győrről is.

A koronavírussal kapcsolatban kijelentette, miután a WHO nemzetközi vészhelyzetet hirdetett, Magyarországon is fel kell készülni a legrosszabbra. Ezért szerdán meghallgatta a kormány az országos tisztifőorvost, és felállítottak egy operatív törzset a helyzet kezelésére. „Amit a védekezés terén meg lehetett tenni, ezt megtettük” – mondta.

A napokban a határon feltartóztatott illegális határátlépőkkel kapcsolatban elmondta:

„Nem akarom, hogy azt higgyék, hogy fixálva vagyok Soros Györgyre, de a vak is látja, hogy a Soros-szervezetek szervezik a migrációt az egész Balkánon. Soros György egy oligarcha, aki maffiaszerű hálózatokon keresztül világméretű akciókat képes lebonyolítani, hatalmas politikai befolyása van, politikusokat vett meg.”

Orbán a „börtönbiznisszel” kapcsolatban arról beszélt, vannak etikai normák, ezekbe pedig nem fér bele, hogy ügyvédek 12 ezer pert indítanak a saját hazájuk ellen egy mondvacsinált ügyben. Bűnözőkre hivatkozva ítéleteket csikarnak ki az Európai Bíróságon, a nekik megítélt pénzt oda kellene adni a bűnözőknek, de a miniszterelnök szerint ennek mintegy 60 százaléka az ügyvédek zsebébe kerül. „Én tudom, hogy mindenki pénzből él, de azért mindennek van határa” – mondta a miniszterelnök, aki szerint ez egy képtelenség, ezért a leghatározottabban szeretne fellépni a „börtönbiznisszel” szemben.

Ennek eszköze az lesz, hogy – ígérete szerint – nagy erőkkel fognak új épületeket felhúzni, a már meglévőkben pedig javítani fogják a körülményeket, hogy ne legyen hivatkozási alap az állam elleni perekben.

A miniszterelnök a gyöngyöspatai kártérítési perekkel kapcsolatban elmondta, szerinte érdekes, hogy romaügyi szakértők is azt mondták, hogy évek óta nyugalom volt Gyöngyöspatán, ez az ügy pedig megint ürügy lehet arra, hogy a nyugalom megszűnjön.

Gyöngyöspata egy olyan kisváros, ahol a nem romák aránya 80 százalék, vagyis ez nem az a hely, ahol a romák többségben vannak – vázolta a helyzetet. A miniszterelnök most épp azzal magyarázta a szegregációt elszenvedő roma gyerekeknek megítélt kártérítések kifizetésével kapcsolatos ellenérzéseit, hogy szerinte „az elmúlt években áldatlan állapotok jöttek létre” Gyöngyöspatán. Sok család nem küldte be a gyerekeket az iskolába, akit pedig beküldtek, az nem tartotta be a házirendet, fenyegette a tanárokat. Ha a tanárok próbáltak rendet rakni, megvádolták őket rasszizmussal. Ezért a nem roma magyarok szép lassan elkezdték kivenni a gyerekeiket az iskolából, és beitatták őket egy másikba.

„És most, akik lehetetlenné tették, hogy a gyerekeik tanuljanak, most azoknak milliós összegeket kell fizetni.”

– mondta.

A miniszterelnök szerint „az az érzés alakult ki a romákban, hogy ők vannak többségben”, miközben a nem romák úgy érzik, hogy a saját hazájukban egy ellenséges környezetben vannak.

Ugyanakkor azt is gondolja, ez nem csak etnikai törésvonal, mert a cigányok között is vannak olyanok, akik szeretnék, hogy a gyerekük tanulhasson. A miniszterelnök elmondta, járt nála Gyöngyöspata országgyűlési képviselője, akit arra kért, sürgősen intézkedjen.

Mint ismert, az iskolában szegregált, „roma osztályba” terelt, és sok iskolai létesítményhez így hozzá sem férő gyöngyöspatai romák ügyében indított kártérítési perben született ítélet azután vált a kormánymédia fő témájává és a fideszes politikusok támadási felületévé, hogy Orbán Viktor miniszterelnök január 9-i sajtótájékoztatóján kifejezetten drasztikus szavakkal ítélte azt el, hangsúlyozva, hogy szerinte „a Soros-hálózat” a 100 milliós kártérítési igénnyel okoz etnikai feszültséget Gyöngyöspatán, hozzátéve hogy tudomása szerint „nem faji szegregáció” történt az említett esetben.

A megítélt, mintegy 100 millió forintnyi kártérítést nem kapták meg határidőre a a szegregáltan oktatott roma diákok, a kormánypártok azzal hozakodtak elő, az államnak inkább természetben kellene kárpótolnia őket, és oktatást biztosítanának nekik.

A TASZ szerint „Orbán Viktor mondatai a roma gyerekek családjait ingyenélőként bélyegzik meg, ezzel tovább fokozva a romákkal szembeni sértő előítéleteket, ami elfogadhatatlan az ország miniszterelnökétől.”

Ezek után belefért még egy kis vállveregetés és sorosazás is: a miniszterelnök visszaemlékezett 2010-re, amikor a cigány kisebbség kilátástalan helyzetben volt, „munkára nem is gondoltak”, de a közmunkaprogrammal sikerült visszahozni őket a munka világába.

Szerinte megindult egy jó folyamat, amit a soros György szervezetei által provokált helyzetek most megakasztanak.

Végül a győri polgármester-választáson elért Fidesz-győzelemmel kapcsolatban azt mondta, jó kezekben lesz a város, Szerinte Dézsi Csaba feddhetetlen ember, ami nagyon fontos, hiszen Győrben „erkölcsileg is megroppant” a Fidesz.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt