Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány azért nem ítélte még oda a gyöngyöspatai gyerekek kártérítését, mert félnek, hogy „nem hozzájuk jut el”

Ez a cikk több mint 4 éves.

Majdnem három órán keresztül foglalkozott a magyarországi gyerekügyekkel szerdán és csütörtökön az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága rendes ülésén Genfben; többek között felmerült a gyöngyöspatai szegregációs perben kártérítésre jogosult roma gyerekek ügye is, írja a 444.

A Bizottság egyik, a Dél-Afrikai Köztársaságból delegált tagja, Ann Skelton ismert gyerekjogi szakértő azt kérdezte: igaz-e, hogy a magyar kormány nem akarja kifizetni a szegregáltan oktatott gyöngyöspatai gyerekeknek azt a kártérítési összeget, amit jogerős bírósági ítélet ítélt meg nekik?

Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkára, valamint Novák Katalin közvetlen helyettese azt válaszolta, hogy megnyugtatja az egybegyűlteket, a kormány tiszteletben tartja a magyar független bíróságok döntését, de

„mindenképpen szeretnénk elkerülni […], hogy a Kúria döntése által keletkezett bármilyen pénzbeli vagy természetbeni kifizetés ne a gyerekekhez jusson”.

Tehát a jogerősen odaítélt kártérítést azért nem kaphatják meg a gyerekek, mert a kormány attól fél, hogy nem a „megfelelő helyre jut”. Beneda egyébként a kérdést „életbevágó politikai ügynek” minősítette.

Azt helyettes államtitkár hozzátette: jelenleg is folynak az egyeztetések az érintettek és a kormány között.

Ahogyan az Abcúg riportja nyomán mi is beszámoltunk róla: történelmi pert nyertek 2018 októberében azok a 2004 és 2017 között szegregáltan oktatott gyöngyöspatai diákok, akik pert indítottak az állam ellen, amiért hátrányos helyzetben kellett tanulniuk a helyi Nekcsei Demeter Általános Iskolában. Az ügy most újra nagy figyelemre tart számot: Orbán Viktor ugyanis az év első Kormányinfóján egy, a kártérítésre vonatkozó újságírói kérdésre azt reagálta„egy etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül”.

Az ENSZ-üléseken több, más magyarországi gyermekjogi kérdésről is szó esett, például a gyermekvédelem jelenlegi állapotáról, illetve a déli határon felállított tranzitzónákban ragadt menedékkérő gyerekek helyzetéről. Az első ülésnapon készült felvételt itt lehet megtekinteni, a másodikon készültet pedig itt.

Címlapkép: Diákok a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola előtt 2020. január 21-én. (Fotó: MTI/Komka Péter)