Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

TASZ: Orbán Viktor szavai megbélyegzik a gyöngyöspatai roma családokat

Ez a cikk több mint 4 éves.

Orbán Viktor az év első Kormányinfóján újságírói kérdésre reagálva beszélt a gyöngyöspatai iskolai szegregáció miatt a jogellenesen elkülönítve oktatott cigány gyerekeknek megítélt kártérítésről.

Azt mondta erről, hogy egy „etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül”.

A TASZ közleményt adott ki a miniszterelnök szavaira reagálva, amelyben hangsúlyozták: a pénz azoknak a gyöngyöspatai gyerekeknek jár, akiket az önkormányzat, majd pedig a magyar állam által fenntartott iskola tudatosan jogellenesen, szegregáltan oktatott.

Egy olyan súlyos jogsértésért ítéltek meg nekik kártérítést az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány által indított perben, ami egyébként Magyarországon máshol is elterjedt, kirekesztő gyakorlat, és ami megfosztja a roma gyerekeket az azonos színvonalú oktatástól. Emiatt egyébként Magyarországgal szemben az EU kötelezettségszegési eljárást is folytat.

„Orbán Viktor mondatai a roma gyerekek családjait ingyenélőként bélyegzik meg, ezzel tovább fokozva a romákkal szembeni sértő előítéleteket, ami elfogadhatatlan az ország miniszterelnökétől” – áll a TASZ közleményében.

A Kúria a héten küldte meg ítéletét, amelyben megállapították: a gyöngyöspatai iskolában 2004 és 2017 között szegregálták a cigány tanulókat, ezért közel 100 millió forintos kártérítést kell fizetnie az államnak és az önkormányzatnak.

Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője az elmarasztaló kúriai döntést „Soros megtervezett és megtervezett akciójának nevezte”, mivel a roma családokat a „Soros György által fenntartott és eltartott, Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány vette rá a pereskedésre, és biztosította a jogi procedúra összes kellékét és feltételét is”.

A TASZ közleménye ide kattintva olvasható.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt