Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás Gergely a börtönkártérítésekről: „a jelenlegi helyzet visszaélés a magyar joggal”

Ez a cikk több mint 4 éves.

Túl jóhiszeműen járt el a magyar kormány és az Országgyűlés 2017-ben, amikor megalkották a a börtönkártérítésről szóló jogszabályt – mondta Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón, derül ki az Orgió cikkéből.

Ahogyan a Mércénél is beszámoltunk róla: nemrég jelent meg a Magyar Közlönyben az a határozat, amelynek fényében felfüggesztik a börtönök zsúfoltsága miatti kártérítések kifizetését.

Az Orbán Viktor által jegyzett kormányhatározat a következőképpen szól:

„a Kormány álláspontja szerint a börtönzsúfoltságra hivatkozással elindított kártalanítási eljárásokat egyes elítélt bűnözők és segítőik visszaélésszerűen, a saját meggazdagodásukra használják fel, amely joggal sérti a társadalom és különösen a bűncselekmények áldozatai igazságérzetét, ezért ennek megakadályozása azonnali cselekvést követel.”

Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban ma azt mondta: a törvény alapján eddig 12 ezer pert indítottak, ami az államnak eddig 10 milliárd forintjába került: ezt a mostani helyzetet visszaélésnek tartja a magyar joggal szemben. Hozzátette: a megfelelő körülményeket persze biztosítani kell a börtönökben, de a „börtönbiznisznek” véget kell vetni.

Az MTI ezután arról adott ki közleményt: az M1 csütörtök déli híradójában az Origóra hivatkozva azt állította: több, mint félmilliárd forintot perelt ki Magyar György ügyvédi irodája a magyar államtól a börtönkártérítések által.  Az idézett kormányközeli hírportál állítása szerint ugyanis birtokába jutott egy olyan listának, amely pontosan tartalmazza, a „börtönbizniszben” érintett ügyvédi irodák mennyi pénzt szereztek meg a kormánytól.

Jogvédő szervezetek szerint a kártérítések kifizetésének felfüggesztése nem más, mint hangulatkeltés, és a társadalomban meglévő feszültség becsatornázása a börtönökben raboskodó embertársaink irányába, ezzel elterelve a figyelmet komolyabb társadalmi problémákról.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi