Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor jegyzi a fogvatartottak kártérítését felfüggesztő mai kormányhatározatot

Ez a cikk több mint 4 éves.

Megjelent a Magyar Közlönyben az az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányhatározat, melynek fényében felfüggesztik a börtönök zsúfoltsága miatti kártérítések kifizetését – írja a HVG.

A határozat szerint

„a Kormány álláspontja szerint a börtönzsúfoltságra hivatkozással elindított kártalanítási eljárásokat egyes elítélt bűnözők és segítőik visszaélésszerűen, a saját meggazdagodásukra használják fel, amely joggal sérti a társadalom és különösen a bűncselekmények áldozatai igazságérzetét, ezért ennek megakadályozása azonnali cselekvést követel.”

A kormány felszólítja Varga Judit igazságügyi minisztert, hogy vizsgálja felül a szabályozást, és ennek eredményéről adjon tájékoztatást, miközben a jogszabályok által lehetővé tett legkésőbbi időpontig függessze fel a zsúfoltság miatti kifizetéseket.

Mindazonáltal jogvédő szervezetek szerint a kormányzati lépés nem más, mint hangulatkeltés, és a társadalomban meglévő feszültség becsatornázása a börtönökben raboskodó embertársaink irányába, ezzel elterelve a figyelmet komolyabb társadalmi problémákról.

A Helsinki Bizottság szerint a jogerősen megítélt kártalanítások kifizetésének felfüggesztése azt jelenti, hogy az országban „nem a törvény uralkodik, hanem a politikus önkénye”. Orbán és a kormány szerint viszont „elfogadhatatlan”, hogy „elítélt bűnözők” kártérítést kapnak az EU-tól, és ezzel szemben „fel kell lépni”.

A kormány szerint ezzel szemben a jelenleg futó uszkve 12.000 kártérítési per voltaképpen „börtönbiznisz”, melyet a Soros-hálózat és segítőik, a civil szervezetek, jogvédő irodák, az elítélteket védő ügyvédek folytatnak a kormány és Magyarország elleni támadásként. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint

„a kormány célja az, hogy megállítsa a „börtönbizniszt”, amely mára többmilliárdos pénzügyi iparággá vált. A börtönben ülő bűnözők, ügyvédjeik segítségével már tizenkétezer pert indítottak a magyar állam ellen, és tízmilliárd forintot pereltek ki a rossz börtönkörülményekre hivatkozva. A kormány álláspontja szerint ez visszaélés az európai uniós és a magyar jogszabályokkal”

– hivatkozva arra is, hogy a kártérítések sértik, a társadalom igazságérzetét, mely nem azért küldi a bűnözőket a börtönbe, hogy ott meggazdagodjanak és milliomosokká váljanak”.

Az ügy érdekessége egyébként, hogy a kártérítéseket a jelenlegi formájában lehetővé tévő szabályozást épp az Orbán-kormány vezette be korábban, vagyis a saját törvényeik adta lehetőségek kihasználását állítja be a kormányzat az ország elleni támadásként.

A kártérítésekre azért van szükség, mert a strasbourgi európai emberi jogi bíróság 2015-ben megállapította, hogy a magyarországi börtönökben akkora a zsúfoltság, hogy azzal a magyar állam megsérti az embertelen, megalázó bánásmód tilalmát, miután jó másfélszer annyi rabot helyeznek el az intézményekben, mint amennyit a befogadóképességük lehetővé tenne.

Olyan is előfordult, hogy egy 30 négyzetméteres cellán 17 embernek kellett osztoznia, vagyis egy emberre 1,76 nm jutott.

Ilyen ügyek miatt a magyar államnak egy-egy rabnak akár több millió forintot kell kifizetnie, azonban a bajt maga okozta a szigorított büntetőpolitikával, valamint a börtönfejlesztések elmaradásával. Miközben pedig a kormány a fogvatartottak ellen hergeli a közhangulatot „börtönbizniszt” emlegetve, a fideszes Mengyi Rolandnak – és más, jó kapcsolatokkal rendelkező fehérgalléros bűnözőknek, akik a magyar népet módszeresen és súlyosan megkárosították – luxuskörülmények járnak.

Frissítés, 14:23

A TASZ is megszólalt az ügyben. Mint közleményükben írják,

  • Nem vehetjük tudomásul, hogy a magyar miniszterelnök ki akarja vonni magát a törvények alól, és ha mindvégig tartjuk magunkat ahhoz, hogy a jog rá is vonatkozik, azzal korlátok közé szoríthatjuk hatalmát.
  • Ha nem akarunk önkényuralom alatt élni, akkor vissza kell kényszerítenünk a közhatalmat a jog uralma alá – ebből a munkából pedig mindenkinek ki kell vennie a részét.
  • Kiállunk amellett, hogy a kártérítés fontos része a jogrendszernek.

A teljes szöveget az alább tudjátok elolvasni.

via HVG