Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A raboknak nem adnak kártérítést a börtönkörülményekért, de Mengyi Rolandnak jár a luxusbörtön

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Azt mindenképpen szögezzük le, hogy a börtönbüntetés nem jutalom: gyilkosok, rablók ülnek a rács mögött, nem egy multicég rekreációs szünetre küldött alkalmazottai” – írja a Magyar Nemzet csütörtök reggeli cikkében, ugyanazon a napon, amikor kiderült, hogy a költségvetési csalás kísérlete és más bűncselekmények miatt négy év börtönre ítélt Mengyi Roland volt fideszes parlamenti képviselő „luxusbörtönbe” vonult be. Tökéletes időzítés.

A kormányzati szócsőként funkcionáló lap „Kiváltságos bűnözők” címen megjelent cikke az Orbán Viktor múlt csütörtöki sajtótájékoztatóját követő döntést kommentálja, miszerint a kormány felfüggeszti a raboknak a rossz börtönkörülmények miatt korábban megítélt kártérítések kifizetését. Ezt Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára jelentette be kedden, szerinte jelenleg 12 ezer ilyen eljárás folyik Magyarországon.

A Helsinki Bizottság szerint a jogerősen megítélt kártalanítások kifizetésének felfüggesztése azt jelenti, hogy az országban „nem a törvény uralkodik, hanem a politikus önkénye”. Orbán és a kormány szerint viszont „elfogadhatatlan”, hogy „elítélt bűnözők” kártérítést kapnak az EU-tól, és ezzel szemben „fel kell lépni”.

A felsorakoztatott érvek közt természetesen szerepet kap a „Soros-hálózat” is, melynek tagjai Tuzson szerint üzletet építettek a kártérítési perekre: „az üzlet lényege abban áll, hogy amint belépnek ezek az emberek a börtönbe, rögtön feltűnik valamilyen civil szervezet egy ügyvéddel az oldalán, hogy ebből aztán lehet üzletet is csinálni” – nyilatkozta az államtitkár. A Magyar Nemzet szerint „bizonyos jogvédőnek nevezett, álcivil szervezetek” és „a globalisták” „folyamatosan igyekeznek szétzilálni a nemzetállamok jog- és közbiztonságát, ezért támogatják a devianciát és állnak a bűnözők oldalára.”

És akkor térjünk is át Mengyi Rolandra, vagy, ahogy egy időben saját magára hivatkozott, „Voldemort nagyúrra”. Mengyi 2015-ben kétszer 5 millió forintért vállalta, hogy megszerez egy 500 millió forintos, szociális szövetkezetek támogatására kiírt európai uniós pályázatot. A terv az volt, hogy az elnyert pénzeket alvállalkozókon keresztül, fiktív számlák kiállításával visszaosztják. Ez azonban nem jött össze, ugyanis nem nyerték el a pályázatot, ráadásul még az adónyomozók is lehallgatták őket.

A volt képviselőt tavaly szeptemberben ítélték négy év letöltendő börtönbüntetésre, ahova valójában már decemberben be kellett volna vonulnia, de halasztást kapott, így a karácsonyt még a családjával tölthette. A Blikk értesülései szerint Mengyi a kecskeméti börtönben tölti le a büntetését, ami „leginkább egy szanatóriumra hasonlít” a 444 értékelése szerint.

A börtönben a rabok „egyágyas szobákban élnek, főzhetnek maguknak vagy többféle ételből választhatnak a börtönkantinban, szabadidejükben biliárdozhatnak, kondizhatnak, kertészkedhetnek, az első év után hétvégente hazamehetnek.”

A kecskeméti börtönt olajszőkítő bűnözők részére hozták létre, akik a politikához több szálon is kötődtek, de itt töltötte büntetését Zuschlag János és Stadler József is.

2015-ben az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy embertelen vagy megalázó körülmények között tartják Magyarországon a rabokat. Óriási a túlzsúfoltság, az ágyak gyakran tetvesek, a falak penészesek és a zuhanyzók állapota is elfogadhatatlan. A Helsinki Bizottság szerint az elítélteket gyakran évekig olyan körülmények között tartják fogva, „ahogyan kutyát sem lehetne tartani.”

„Az emberek igazságérzete és érdeke is azt kívánja, hogy a büntetés valóban elrettentő legyen, csökkentse a bűnismétlés veszélyét, ezáltal megóvja a társadalmat” – írja a Magyar Nemzet.

Ez azonban láthatóan nem terjed ki a korrupt fideszes politikusokra, csak mondjuk azokra, akik fát loptak azért, hogy ne fagyjanak meg.

Címlapkép: Kovács Attila / MTI