Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

4 év börtönt kapott Mengyi Roland, az EU-s pénzekkel csaló volt fideszes képviselő

Ez a cikk több mint 4 éves.

Jogerősen négy év letöltetndő börtönbüntetésre ítélték szerdán Mengyi Roland volt fideszes képviselőt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt – derül ki a Hírösvény cikkéből.

Februárban első fokon három év börtönre ítélték az exképviselőt, ezt – és társai első fokú ítéletét is – súlyosbította most a Fővárosi Ítélőtábla még egy évvel.

Mengyi 2015-ben kétszer 5 millió forintért vállalta, hogy megszerez egy 500 millió forintos, szociális szövetkezetek támogatására kiírt európai uniós pályázatot. A projektre elnyert pénzt persze nem akarták a kitűzött célra költeni, terveik szerint alvállalkozókon keresztül, fiktív számlák kiállításával osztották volna vissza azt. Mengyi a nyertes pályázat 90 százalékát kérte cserébe, amiért a vele összejátszó vállalkozók először háborogtak, végül mégis blementek a 90-10 arányú visszaosztásos alkuba, mivel hosszú távon 5-8 milliárd forintot reméltek, és egyfajta „belépőnek” tekintették az első pályázati pénzt.

A tervük végül nem valósult meg, a vállalkozók ugyanis nem nyerték meg a pályázatot, ráaádásul az adónyomozók is lehallgatták őket. Amikor a vállalkozók visszakövetelték az 5 millió forintos kenőpénzt, Mengyi egy közvetítőn keresztül akarta nekik elküldeni, ám annak átadásakor lecsaptak rájuk a nyomozók.

Mengyiék az eljárás során azt próbálták beadni a bíróságnak, hogy félreértések sorozatának áldozatai, ám úgy tűnik, ez a mese ma végleg elbukott.

Címlapkép: pixabay.com