Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

4 év börtönt kapott Mengyi Roland, az EU-s pénzekkel csaló volt fideszes képviselő

Jogerősen négy év letöltetndő börtönbüntetésre ítélték szerdán Mengyi Roland volt fideszes képviselőt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt – derül ki a Hírösvény cikkéből.

Februárban első fokon három év börtönre ítélték az exképviselőt, ezt – és társai első fokú ítéletét is – súlyosbította most a Fővárosi Ítélőtábla még egy évvel.

Mengyi 2015-ben kétszer 5 millió forintért vállalta, hogy megszerez egy 500 millió forintos, szociális szövetkezetek támogatására kiírt európai uniós pályázatot. A projektre elnyert pénzt persze nem akarták a kitűzött célra költeni, terveik szerint alvállalkozókon keresztül, fiktív számlák kiállításával osztották volna vissza azt. Mengyi a nyertes pályázat 90 százalékát kérte cserébe, amiért a vele összejátszó vállalkozók először háborogtak, végül mégis blementek a 90-10 arányú visszaosztásos alkuba, mivel hosszú távon 5-8 milliárd forintot reméltek, és egyfajta „belépőnek” tekintették az első pályázati pénzt.

A tervük végül nem valósult meg, a vállalkozók ugyanis nem nyerték meg a pályázatot, ráaádásul az adónyomozók is lehallgatták őket. Amikor a vállalkozók visszakövetelték az 5 millió forintos kenőpénzt, Mengyi egy közvetítőn keresztül akarta nekik elküldeni, ám annak átadásakor lecsaptak rájuk a nyomozók.

Mengyiék az eljárás során azt próbálták beadni a bíróságnak, hogy félreértések sorozatának áldozatai, ám úgy tűnik, ez a mese ma végleg elbukott.

Címlapkép: pixabay.com