Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Helsinki: Ahol a kormány felfüggeszti a rabok kártérítését, ott nem törvény uralkodik, hanem a politikus önkénye

Ez a cikk több mint 4 éves.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a Hír TV-nek azt nyilatkozta, a kormány az Európai Tanácsban és az Európai Parlamentben vitatná meg, tényleg jár-e pénz azoknak a raboknak, akiknek a rossz börtönkörülmények miatt ítéltek meg kártérítést. Viszont addig is felfüggesztették ezek kifizetését – szúrta ki a 444.

Tuzson szerint körülbelül 12 ezer ilyen eljárásról van szó, és úgy véli, ez azért lehetséges, mert az ENSZ vagy hasonló szervezetek javaslatokat és ajánlásokat fogalmaznak meg, amik nem kötelező erejűek, mégis „belopóznak az Európai Bíróság” gyakorlatába, akik innentől ők ezt alapvetésként alkalmazzák és megbírságolják miattuk a tagországokat.

Az államtitkár szerint erről van szó a túlzsúfolt, rossz állapotú börtönök miatti kártérítésnél is.

„Nem arra kell készülni, hogy üldögél valaki a börtönben, és eszébe jut, hogy „hopp, ilyen pert kéne indítani”, hanem erre üzlet épült, és az üzlet lényege abban áll, hogy amint belépnek ezek az emberek a börtönbe, rögtön feltűnik valamilyen civil szervezet egy ügyvéddel az oldalán, hogy ebből aztán lehet üzletet is csinálni” – nyilatkozta Tuzson.

A Helsinki Bizottság közleményben reagált a kifizetések felfüggesztésére, szerintük ahol törvények alapján meghozott, jogerős ítéleteket semmibe lehet venni, ott nem törvény uralkodik, hanem a politikus önkénye.

Hozzáteszik, tudomásuk szerint egyik civil szervezet sem kapott pénzt a 12 ezer ügyben ellátott képviseletükért. Azt pedig nyilvánvaló hazugságnak tartják, hogy a szervezetek ügyvéddel járnak be a börtönökbe, hiszen épp a kormány tiltotta ki onnan őket 3 éve.

„Kártalanításra 2017 óta van lehetőség. Erre azért tarthatnak igényt az elítéltek, mert gyakran évekig olyan körülmények között tartják őket fogva, ahogyan kutyát sem lehetne tartani. A kártalanítás rendszerét ugyanaz a kormány hozta létre, amelyik most elfogadhatatlannak tekinti” – írják.

Amint azt a 444 felidézi, 2015-ben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága is kimondta, hogy embertelen vagy megalázó körülmények között tartják Magyarországon a rabokat. Egyebek között óriási a túlzsúfoltság (volt, aki 17 emberrel osztozott egy 30 négyzetméteres cellán), miközben az ágyak gyakran tele vannak tetvekkel, a falak penészesek, valamint a zuhanyzók állapota is elfogadhatatlan voltak.

Az ügyön azért van ismételten hangsúly, mert múlt héten Orbán Viktor a sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy nehezményezi az „elítélt bűnözők” kártérítését. Szerinte ez elfogadhatatlan, és ezzel szemben „fel kell lépni”.

Úgy tűnik, ez most meg is történt, miközben a kormány a kommunikációjában is egyre erősebben tematizálja a kérdést. Már több videó is megjelent a Facebookon az álláspontjukkal kapcsolatban, a legfrissebb éppen szerda délután, nem meglepő módon a sorosozás sem hiányzik belőle: