Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Könnyen globális járvánnyá fajulhat a kínai koronavírus, már több országban felütötte a fejét

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Egyesült Államok után Ausztrália is fokozott ellenőrzést vezetett be a kínai Vuhanból érkező utasokra vonatkozóan, miután a kontinensen regisztrálták az első, koronavírussal megfertőzött beteget, mindazonáltal az ország hatóságainak keddi nyilatkozata szerint nehéz lesz megakadályozni a járvány kitörését – írja a Reuters.

A kínai hatóságok bejelentették, hogy a vírus valószínűleg cseppfertőzéssel terjed emberről emberre, és a korábbi négy helyett kedden már hat halálos áldozatról számoltak be a kínai hatóságok, valamint hivatalosan 291 megbetegedést regisztráltak, közülük 15 egészségügyi dolgozó.

Azonban brit kutatók szerint a fertőzöttek száma már múlt hétre meghaladhatta az 1700-at, mostanra pedig ennek akár többszöröse is lehet, és a kínai források szerint is 922 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A Hongkongi Egyetem járványügyi központja szerint pedig a fertőzés már húsz nagyvárost el kellett, hogy érjen, és Vuhanban több, mint 1300, más városokban pedig több, mint 160 megbetegedés valószínű – azonban a járvány eddig nem érte el Hongkongot.

A járvány terjedésének különösen szerencsétlen aspektusa, hogy Vuhan, ahonnan a fertőzés kiindult, fontos közlekedési csomópont Kínában, rengeteg repülőjárat indul bel- és külföldre egyaránt, ahogy a belföldi közlekedés szempontjából fontos szerepet ellátó vasúton is el lehet érni az ország más nagyvárosait.

Erre tesz rá egy lapáttal, hogy épp tart a kínai holdújév, melyhez a világ legnagyobb éves vándorlása köthető, ilyenkor ugyanis több százmillió ember utazik Kínán belül a családjához, hogy együtt töltsék az időszakot – emellett tavaly csaknem hétmillióan külföldre mentek vakációzni. Ez pedig ideális körülményeket teremt a vírus terjedéséhez, Vuhan a január 10-február 18 közötti időszakban 3,5 millió légi, és 24,4 millió vasúti utast fogad.

Óvintézkedésképp a repülőtéren és a vasútállomásokon ellenőrzik az emberek testhőmérsékletét, és akinél rendellenességet találnak, karanténba zárják megfigyelésre. A vasút és több légitársaság visszafizeti a jegy árát azoknak, akik az intézkedés miatt lekésik a járatukat.

A nem regisztrált, azonban már megfertőződött betegek, akikben csak lappang a kórság, így országszerte, sőt, külföldön is könnyen el tudják juttatni a vírust olyan helyekre, ahová egyébként sokkal lassabban jutna el – miközben már regisztráltak betegeket Japánban, Tajvanon és Dél-Koreában is.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője hétfőn válságtanácsot hívott össze, mely szerdán, azaz holnap fog összeülni, hogy megtárgyalja a vírussal kapcsolatos eddigi ismereteket és a szükséges óvintézkedéseket.

 

A fertőzés eredete valószínűleg egy piac Vuhanban, ahol nyers állati eredetű élelmiszereket árulnak, azonban a vírus képes emberről emberre terjedni. Ezt zoonotikus terjedésnek hívják, ami azt jelenti, hogy az alapvetően állatokat fertőző kórság szert tesz az emberek közötti terjedés képességére, hasonlóan a MERS-hez vagy a SARS-hoz, melyek szintén állatról terjedtek emberre.

Az Európai Unió egészségügyi hatóságainak készen kell állnia arra, hogy a koronavírus eléri Európát

– mondta egy vezető egészségügyi ügynökség vezetője az Euronewsnak.

Az Európai Járványterjedési Felkészülési Platform (Platform for European Preparedness Against (Re-)emerging Epidemics; PREPARE), egy EU által támogatott, járványokra adott gyors reakciókra létrehozott projekt kedd reggel érvénybe léptette a „Mode 1” készültséget.

„Úgy véljük, hogy valós járványveszély van Európában is”

– mondta Herman Goossens, a PREPARE koordinátora, az Antwerpeni Egyetemi Kórház klinikai patológiai osztályának igazgatója.

A Mode 1 készültségi fokozat azt jelenti, hogy a klinikákat és a diagnosztikai laborokat felkészítik az európai esetek kezelésére, és különböző intézmények kutatói megtárgyalják a releváns kutatási kérdéseket, beleértve a legjobb gyógymódokat.

Az újfajta koronavírus egyelőre ellenállónak bizonyult az antibiotikumok széles skálájával szemben, és nincs rá gyógyszer. Jelenlegi ismereteink szerint súlyosabb tünetei közé tartoznak a légzőszervi tünetek, láz, köhögés, légszomj és légzési nehézségek, a tüdőgyulladás, a súlyos akut légúti szindróma és a veseelégtelenség.

Goossens ugyanakkor bizakodó:

„az adatok elemzését nagyon gyorsan nyilvánosságra hozták, a diagnosztikai tesztet nagyon gyorsan kifejlesztették, és már a klinikai protokollt tárgyaljuk. Soha nem láttam ilyen [gyors] reakciót korábbi helyi vagy nemzetközi járványok során.”

A kutató elmondta, ez azért volt lehetséges, mert a kínai államtól megkapták a szükséges adatokat és információkat, így január végére, mire várhatóan nagyobb számban fognak eseteket jelenteni, már fel lesz készülve az Unió a kórság kezelésére.

A vírusos (és bakteriális) megbetegedések terjedése és mutálódása egyébként a klímaváltozás miatt gyorsabb, mint korábban volt, emellett az elmúlt évtizedekben rohamosan fejlődő turizmus, a hosszútávú tömegközlekedés elterjedése is nagyban segíti a járvány terjedését.

via Euronews / Reuters / CNN / Medicalxpress / MTI