Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A tizenegymilliós Vuhan után újabb várost vontak karantén alá Kínában a koronavírus miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

FRISSÍTÉS, 13:07

A BBC hírei szerint egy második várost, a Vuhantól nem messze fekvő, hétmillió lakosú Huanggangot is karantén alá vonnak a hatóságok helyi idő szerint éjfélkor, miután több fertőzöttet regisztráltak. A Vuhantól délre eső Ezou, több mint egymillió lakosú város pedig bejelentette, hogy bezárta vasútállomását.

KORÁBBAN ÍRTUK

A kínai hatóságok által elismert áldozatok száma immár 17-re emelkedett, és míg a fertőzöttek hivatalos számát hatszázra teszik, vuhani orvosok szerint tízszerennyien, hatezren lehetnek a fertőzöttek, miközben továbbra sincs gyógymód a járvány ellen.

Sokatmondó a járvány súlyosságáról, hogy Vuhant, ahonnan a járvány elindult, helyi idő szerint reggel tízkor karantén alá vonták – ez nagyjából 11 millió embert jelent.

A tömegközlekedés minden formáját eleddig példátlan módon felfüggesztették, ráadásul a kínai holdújév idejében járunk, amikor tradicionálisan hazalátogatnak az adott esetben az ország másik felében dolgozó munkások a családjaikhoz. Ezt sokan Vuhanon keresztül intéznék, azonban jelenleg nincs se vasúti, se légi közlekedés a városon keresztül, a sajtó tudósítóinak úgy kellett elmenekülniük a lezárás előtt.

Szakértők szerint habár az elismert fertőzöttek és halálesetek száma egyre növekszik, egyelőre nem kell globális, pandémiás válsághelyzetet hirdetni, ugyanakkor szerda után csütörtök reggel is összeül a WHO, az Egészségügyi Világszervezet válságtanácsa, hogy megtárgyalják az elkövetkezendő időszak teendőit.

„Nagyon magas halálozási arány szükséges egy világszintű járványhoz. A SARS [, a néhány évvel ezelőtti, dél-ázsiai eredetű vírusos fertőzés ]esetében ez 60, 70, 80 százalék volt egy ponton. Eddig a halálozási arány 3,4 százalék, ami alacsony”

– mondta David Roche szakértő a CNBC-nek.

Mindazonáltal a járvány ezen korai szakaszában egyelőre nehéz megjósolni, milyen halálozási aránnyal fog járni a kór, ahogy az eredetéről is több teória látott már napvilágot, a legnépszerűbb szerint jelenleg kígyókról terjedt át az emberre.

Pláne azért kérdéses a járvány súlyossága, mert a lappangási időt jelenleg két hétre taksálják, vagyis valószínűleg sok beteget még nem regisztráltak a hatóságok, miközben a betegséget már terjesztik – akár külföldön is, miután több ázsiai országban, és immár az Amerikai Egyesült Államokban és Ausztráliában is regisztráltak fertőzött személyeket.

Mindenesetre a kínai hatóságok magyar idő szerint valamikor reggel már a Vuhanból kivezető autópályákat is lezárták, a hadsereg emberei pedig maszkokban, valamint esetenként vegyvédelmi ruhában intézkednek a helyi beszámolók és fotók alapján.

Oroszország bejelentette, hogy valamennyi határátkelőjén fokozott ellenőrzést vezet be, emellett az állami egészségügyi intézetek kutatói elkezdtek dolgozni egy vakcinán (ahogy egyébként a világ több pontján, így az EU-ban, Kínában, valamint a WHO laborjaiban is).

Ahogy arról kedden beszámoltunk, a kór könnyen globális vírussá válhat. Egyelőre ellenállónak bizonyult az antibiotikumok széles skálájával szemben, és nincs rá gyógyszer. Jelenlegi ismereteink szerint súlyosabb tünetei közé tartoznak a légzőszervi tünetek, láz, köhögés, légszomj és légzési nehézségek, a tüdőgyulladás, a súlyos akut légúti szindróma és a veseelégtelenség.

via Guardian / MTI / CNBC / Business Insider / CNN