Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Krízislakás-hálózattal fogja segíteni a párkapcsolati erőszak áldozatait Baranyi Krisztina

Ez a cikk több mint 4 éves.

Családon belüli erőszaknak kitett nők védelmét szolgáló krízislakás-hálózat kiépítésével mutatna példát az önkormányzatoknak Baranyi Krisztina, miután gyakorlatilag naponta érkeznek hírek újabb és újabb bántalmazásokról . Ferencváros polgármestere Csárdi Antal LMP-s országgyűlési képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatót kedden délelőtt, amelyen elmondták, hogy az Országgyűlés számára is benyújtanak egy törvénycsomagot.

Baranyi Krisztina elmondta: precedenst szeretne teremteni az önkormányzatok számára azzal, hogy bemutatja, hogyan lehet helyi szinten tenni azért, hogy bántalmazott nők és gyerekek nagyobb védelmet élvezzenek addig is, amíg nem lesz érdemi törvényi módosítás.

Mint Csárdi Antal kifejtette, kétszintű megoldást javasolnak: egyrészt az önkormányzatok vegyen részt a családon belüli erőszak problémájának kezelésében és megelőzésében, másrészt pedig jogalkotói szinten van szükség változásokra. Az utóbbi porondon az LMP-s politikus szerinte annak kellene lennie az első lépésnek, hogy az Országgyűlés ratifikálja a párkapcsolati erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló nemzetközi megállapodást, az isztambuli egyezményt, amelyet az Orbán-kormány is aláírt, de idehaza nem vitte a parlament elé.

Ezen túl olyan törvénymódosításokról is beszélni kell Csárdi szerint, amelyek az áldozatok biztonságát szavatolni tudják.

A képviselő kifogásolta, hogy ma egy családon belüli erőszak után az áldozat gyakorlatilag csak magánvádas eljárás keretében fordulhat az igazságszolgáltatáshoz.

„Teljesen életszerűtlen, hogy egy megfélemlített, rettegésben tartott áldozat indítson el egy jogi eljárást”

-mondta az LMP-s politikus.

Baranyi és Csárdi leszögezték: ezeket az eljárásokat hivatalból kéne tudnia elindítani akár a rendőrségnek, akár más hivatalos személynek. A parlamenti képviselő elmondta, bár a sajtótájékoztató keretei nem teszik lehetővé, hogy átfogóan ismertesse az LMP javaslatcsomagját, de a magánvádas eljárás kizárólagosságának megszüntetése mellett a távol tartás szabályainak szigorítására is szükség lenne.

Csárdi szerint az is probléma továbbá, hogy nem elég nagy az az intézményi hálózat, amely bántalmazás esetén védelmet tudna nyújtani az áldozatoknak.

Baranyi Krisztina szintén hangsúlyozta, hogy rendkívül alacsony azoknak a védett házaknak a száma, amelyeket az állam tart fenn a bántalmazottak kimenekítésére. Hozzátette: sokszor azok sem tudnak arról, hogy létezik ilyen krízislakás-hálózat, akik a szociális ellátórendszerben dolgoznak, tehát a tájékoztatás terén is nagy a lemaradás.

Úgy gondolja, ezt a hálózatot már csak azzal is jelentősen meg lehet növelni, ha az önkormányzatok egy vagy két lakást kijelölnek erre a célra, vagy ha nincs ilyen, akkor akár vásárolnak is ilyeneket. Mint mondta, Ferencváros példát mutatva, elsőként meg fogja ez tenni, és arra kérte elsősorban a Szabad Városok vezetőit, hogy csatlakozzanak kezdeményezéséhez.

A ferencvárosi polgármester kiemelte: csak az elmúlt öt napban két gyilkosság és egy életveszélyes sérüléssel járó eset történt családon belüli erőszak következményeként. Szintén megemlítette az egész országot megrázó decemberi győri kettős gyermekgyilkosságot, amely ugyancsak ráirányította a figyelmet a témára. Hozzátette: Ferencvárosban is csak az elmúlt hónapban 2-3 alkalom volt, amikor segítséget kellett nyújtani.

„Magyarországon ezen a téren évtizedek óta nem látszik valódi megoldás, sem a törvényalkotás, sem a mindennapi élet tekintetében. Ezek az esetek most már elérték azt a számot, hogy sürgetővé vált intézményi megoldásokat találni a párkapcsolati erőszak problémájára”

– mondta Baranyi.

Csárdi Antal reagált Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn délután közzétett Facebook-videójára is, amelyben a tárcavezető a győri gyilkosságok vizsgálatának konzekvenciájaként ugyancsak egy javaslatcsomagot vezetett elő, amely a következőkből állt:

  • Zéró tolerancia az erőszakkal szemben
  • A feltételes szabadságra bocsátás szigorítása
  • A bírósági szigor felülvizsgálata az élet elleni bűncselekmények esetében
  • A bírói joggyakorlat felülvizsgálata a szülői felügyelet és kapcsolattartás, valamint a gyermekelhelyezés tekintetében
  • A gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének felülvizsgálata
  • Az Áldozatsegítő Központok kapacitásának növelése
  • Végül Varga Judit azt is leszögezte: „Az Isztambuli Egyezménynek az ügyhöz semmi köze, a magyar jogrendszer a nők védelmében az Egyezménynél hatékonyabb és erősebb védelmet biztosít. Nem ratifikáljuk a migrációt is támogató Egyezményt, amely azt is állítja, hogy az emberek nem férfinak és nőnek születnek, hanem léteznek társadalmi nemek.”

Csárdi Antal szerint csak az új év első hetében annyi bántalmazás történt, hogy ennek fényében is cinizmus politikai hisztinek nevezni az isztambuli egyezményt. Hozzátette: „imázsvideóval” nem lehet megoldani a családon belüli erőszak problémáját, Varga Judit állításával ellentétben pedig „a magyar jogrendszer semmilyen védelmet nem nyújt az áldozatoknak”.

A sajtótájékoztató visszanézhető Facebook-közvetítésünkből:

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

Segélyvonal bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06-80-505-101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Címlapkép: Csárdi Antal (LMP) és Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere párkapcsolati erőszak témában tart sajtótájékoztatót 2020. január 7-én. Fotó: Mérce