Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán szerint ugyanazért építünk most falakat, amiért harminc éve lebontottuk azokat

Ez a cikk több mint 4 éves.

A páneurópai piknik 30. évfordulóján Sopronba látogatott Angela Merkel német kancellár, akit itt Orbán Viktor fogadott. A két kormányfő előbb egy ökumenikus istentiszteleten vett részt és mondott beszédet, ezután zárt ajtók mögött tárgyaltak, majd közös sajtótájékoztatót is tartottak. A soproni belvárosi evangélikus templomban elmondott beszédeikben mindkét politikus méltatta a magyarok Vasfüggöny lebontásában játszott szerepét, és Európa egységének fontosságát.

„Hittünk benne, és újraegyesült. Újraegyesült, mert hittünk benne”

– fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: ma is ezen múlik minden, és ha hiszünk benne, Kelet és Nyugat egysége fennmarad, és Európa erős, gazdag otthona marad az európaiaknak. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a 30 éve újra szabad Magyarország polgárainak megtiszteltetés, hogy ezen a napon idelátogatott a német kancellár. Orbán Viktor a magyar emberek, a nemzet nagyrabecsülését fejezte ki Angela Merkelnek, aki Európa legnépesebb és legerősebb államának 14 éve a vezetője.

A német kancellár saját hazáján túl hosszú évek óta dolgozik Európáért, az európai nemzetek együttműködéséért és egész Európa újraegyesítéséért – közölte Orbán Viktor, hozzátéve: a nagyrabecsülés mértékét növeli, hogy Európát vitáról vitára, konfliktusról konfliktusra, napról napra újra kell egyesíteni. Mint mondta, Európa alapját a független és szabad nemezetek adják, ezért az európai egység sosincs kész, mindig újra és újra meg kell alkotni.

Orbán Viktor megjegyezte: Magyarországon

„a keményen dolgozó és sikeres hölgyek előtt messziről megemeljük a kalapunkat”.

Azt kívánta, a kancellár munkáját kísérjék további sikerek, a német nép tisztelete és egész Európa elismerése.

Angela Merkel köszönetet mondott a harminc évvel ezelőtti Páneurópai Piknik szervezőinek, köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették a németeket a menekülésben, és azoknak, aki küzdöttek a demokratikus reformokért. A kancellár szerint ugyanakkor hála illeti azokat is, akik bátran harcoltak a szabadság kivívásáért Lengyelországban, a balti államokban, Csehszlovákiában és az NDK-ban. „Ezek az emberek tovább írták Európa szabadságtörténelmét” – hangsúlyozta a kancellár.

„Lebontottak egy darabot a vasfüggönyből és felépítettek egy darabot Európa egységéből” – jelentette ki.

A kancellár szerint Sopron egyenlő a szabadsággal, a szolidaritással, a békével, Sopron a példája annak, hogy milyen sokat el tudunk érni mi, európaiak, ha bátran kiállunk oszthatatlan értékeink mellett.

Az Európa előtt álló „óriási” feladatokról a kancellár azt mondta, hogy szem előtt kell tartani ezeket az értékeket.

„Tudatában kell lennünk annak, hogy egy nemzet jóléte függ a közös európai jóléttől is. Európa csak annyira tud erős lenni, amennyire egységes. Európa csak annyira lehet erős, amennyire a vitás kérdésekben is kész kompromisszumokat kötni” – jelentette ki.

Angela Merkel arról is beszélt, hogy „az európai békeprojekt nem önfenntartó”, néha át kell lépnünk a saját árnyékunkat annak érdekében, hogy vállalni tudjuk az Európáért és a világért érzett közös felelősségünket. A kancellár szerint válságövezetekből származó, védelemre szoruló, Európában menedéket kereső emberek arra emlékeztetnek bennünket, hogy milyen fontos harcolnunk a menekülést és az elüldözést kiváltó okok ellen.

A kancellár hangsúlyozta: 1989 eseményei közelebb hozták egymáshoz Európa népeit. Ma szomszédokként, partnereként Németország, Magyarország és az Európai Unió többi állama közösen alakítja a jövőt egy egységes Európában – mondta a politikus.

„Tovább kell haladunk a szabadság, a demokrácia és az egység útján, és ehhez erőt adhat, ha visszaemlékezünk a Páneurópai Piknikre” – jelentette ki Angela Merkel.

A szokásos ceremoniális fordulatokban bővelkedő beszédekhez képest a kétoldalú tárgyalások után tartott sajtótájékoztató sem bővelkedett izgalmakban. A magyar miniszterelnök a szoros és gyümölcsöző német-magyar kapcsolatokról beszélt, de kitért olyan vitás ügyekre, is mint a menekültkérdés.

Újságírói kérdésre Orbán ugyanis elmondta, nincs ellentmondás a határkerítés harminc évvel ezelőtti lebontása és 2015-ben új határkerítés építése között. Szerinte

„harminc éve azért bontottuk le a falak, hogy ők [a németek – a szerk.] a németek szabadok lehessenek és biztonságban élhessenek. Most harminc évvel később azért védjük Európa határait, hogy ők továbbra is szabadok lehessenek és biztonságban élhessenek.”

A jogállamiságról is kapott kérdést a magyar kormányfő, ezt azonban elintézte annyival, hogy politikai motivációjú támadásokról van szó, Magyarország pedig védi a keresztény szabadság alapjait. (A „keresztény szabadság” kifejezést Orbán az utóbbi időben a nagy karriert befutó „illiberális demokrácia” fogalma helyett kezdte el használni, bővebben az idei tusványosi beszédében is kitért rá.)

Merkel üdvözölte az Európai Bizottság jövendőbeli elnökének, régi szövetségesének, Ursula von der Leyennek azon ígéretét, miszerint tiszta lapot nyitna a közös uniós migrációs politika ügyében. A kancellár szerint vannak „eltérő vélemények” Berlin is Budapest között ebben a témában, ám „a hasonlóságokból kellene kiindulnunk”. Elmondása szerint a két kormány álláspontjában közös az embercsempészet visszaszorítása, a külső határvédelem megerősítése, illetve a migrációt kiváltó okok helyi kezelése.

(Arról, hogy mit is jelentenek ezek a „hasonlóságok” a migrációpolitikában, milyen drámai következményekkel jár a menekültpolitika harmadik országoknak való kiszervezése, és mennyire táplálja az embercsempészeket az embercsempészet elleni harc, arról bővebben itt írtunk.)

Angela Merkel legutóbb 2015-ben járt Magyarországon, a menekültválság és a jogállamiság helyzete miatt a két kormány közötti kapcsolatok az utóbbi pár évben jelentősen megromlottak. Legutóbbi, több mint egy éve lezajlott kétoldalú találkozójukon Merkel még élesen kritizálta a magyar menekültpolitikát.

A mostani alkalom már jellegéből adódóan sem lehetett terepe a vitás pontok felemlegetésének, hiszen egy ilyen ünnepélyes megemlékezés illemszabályai ezt nem engedik. Mindettől függetlenül a két fél által most megütött békés hangból tehát alaptalan lenne levonni bármilyen messzemenő következtetést Merkel és Orbán viszonyának alakulásáról.

(Mérce / MTI / Stern.de)

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs