Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán megpróbál éket verni a szakszervezetek és a munkásság közé

Ez a cikk több mint 5 éves.

Orbán Viktor az atv.hu-nak beszélt a Munka Törvénykönyve rabszolgatörvény néven elhíresült módosításáról, mikor elkapták a Parlamentben néhány szóra – a miniszterelnök nem meglepő módon úgy látja, a törvény a munkások érdekét szolgálja.

A felvetésre, miszerint a rabszolgatörvény a munkáltatók érdekét szolgálja a munkásokéval szemben, illetve a túlórák vállalása valójában nem önkéntes, Orbán azt válaszolta,

„Ez tévedés. De önkéntes. Én figyelek a szakszervezetekre, tisztelem is őket, de szerintem most nincs igazuk ebben az ügyben. Az előterjesztés kifejezetten védi a munkásokat és lehetővé teszi nekik azt, hogy aki többet akar dolgozni, az többet is dolgozhasson, és többet kereshessen. Én megértem, hogy a szakszervezeteknek az nem tetszik, hogy önkéntes, egyéni megállapodással is lehet túlmunkát vállalni, de ez a munkások érdeke.

Lehet, hogy a szakszervezeteké nem, de a munkásoké mindenképpen.

És a kormány a munkások oldalán áll.”

Magyarán a miniszterelnök megkérdőjelezte, hogy a szakszervezetek – melyeket testvérszervezeteik nemzetközi szinten támogatnak – valójában a munkásságot képviselnék. Emellett egyértelműen kijelentette, hogy kormánya azzal kívánja a munkások érdekeit szolgálni, hogy ahelyett hogy a bérek emelésére koncentrálna, több munkaórát varr a nyakukba hogy meg tudjanak élni.

Teszi ezt úgy, hogy a munkáltató igényeinek megfelelően rugalmasan alkalmazhatóvá válnak a munkások, tekintve hogy a túlórákat a munkás beleegyezése nélkül is el lehet majd rendelni, majd azokat le lehet pihentetni alacsonyabb kereslet esetén, hogy ne kelljen kifizetni őket.

A kormányzati kommunikációban régi toposz, hogy a további túlórák lehetőségével a munkások szabadságát növeli a kormány.

Ez azonban nem igaz, a túlórákra azért lehet rávenni a munkásokat, mert az alapbérük nem elegendő a méltó megélhetéshez – hisz ha így lenne, akkor inkább szabadidőként használnák fel munkaidőn túli idejüket.

A kormányzati kommunikációval ellentétben a munkások nem fognak új munkahelyre váltani egyik napról a másikra, amennyiben az új szabályozás miatt a végletekig kizsákmányolják őket, mivel sok esetben – joggal – tartanak az álláskeresési időszak bizonytalanságától. Másrészt ahogy Parragh László, a tőkések érdekvédelmi szervezetének elnöke mondta,

az embereknek van egy lakóhelyük és képzettségük

– vagyis a tőkések ezt kihasználva olyan feltételeket harcolhatnak ki a munkássággal szemben, mely az utóbbiak kizsákmányolásához vezet.

Orbán tagadta, hogy a német multik érdekében módosítanának törvényt, miközben – amellett hogy Szijjártó miniszter már el is büszkélkedett vele, mennyire tetszik nekik – látványosan ki tudják majd használni eddigi működési normáik alapján.

via atv.hu
Címlapkép: Tiltakozás a rabszolgatörvény ellen 2018. december 8-án. Fotó: Csoszó Gabriella / Free Doc