Hogy ne maradj le, értesítünk a nap 1-2 legfontosabb cikkéről a Mércén. Jöhet?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szakszervezetek nem kérnek a rabszolgatörvény mai módosításából sem

Elkészítette a „rabszolgatörvényként” elhíresült, túlórákat és az elszámolási keretet is drasztikusan megnövelő fideszes törvényjavaslathoz fűzött módosításait az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottsága.

A beterjesztett javaslat szerint a bizottság – amelynek egyébként a rabszolgatörvényt eredetileg is beterjesztő egyik fideszes képviselő, Szatmáry Kristóf is tagja, apró módosításokkal látta el az eredeti törvényjavaslatot. Ezek szerint:

  • Az összesen 400 órányi túlórát csak kollektív szerződésben lehet előírni, amivel pontosabban behatárolják azt a kört, akit ez érint. A korábbi tervezet alapján gyakorlatilag bárkit túlóráztathattak volna egész évben, így viszont a nagyobb cégeknél dolgozókat érintheti a módosítás.
  • Havi egy helyett havi két pihenőnapot garantálnának a törvényben azoknak, akik egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén megszakítás nélküli, több műszakos munkarendben dolgoznak, vagy idénymunkások.
  • A beosztástól csak írásbeli kérésre lehet eltérni.

A módosító javaslat teljes szövegét a hvg.hu tette közzé.

A rabszolgatörvény módosítása by on Scribd

Kordás László a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a javaslatokat a Mércének úgy kommentálta, azok „szépészeti beavatkozások”, és

amíg továbbra is marad a 400 óra és a 36 hónapos elszámolási keret. A javaslat két fontos eleme egyáltalán nem változott, amíg ezek a benyújtott javaslatban, addig változás nincsen.

Ehhez pedig hozzátette, hogy

„A törvényjavaslat valójában ugyanolyan rossz marad, és gyakorlatilag napról napra rosszabb lesz. Ezt a javaslatot a tőke írta, nem kérjük, köszönjük szépen, sem a 400 óra túlmunkát sem pedig a 36 hónapos elszámolási keretet.”

Kordás nyilatkozata egyben azt is jelenti, hogy a szakszervezetek nem értékelik ”meghátrálásként„ a mai bizottsági javaslatot, és a szombati demonstrációt ezek a bizottsági engedmények egyáltalán nem érintik, azok mindegyike megtartásra is kerül.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség a tüntetéshez való csatlakozásán túl ma reggel jelentette be azt is, pénteken Veszprémben, jövő héten pedig Pécsett és Győrben is félpályás útlezárásokkal tiltakoznak majd a rabszolgatörvény tervezete ellen

Olvass tovább!