Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kezdődik: a vasasok pénteken félpályás útlezárással tiltakoznak a rabszolgatörvény ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség tegnap este jelentette be, hogy vidéken már pénteken megkezdik a tiltakozást a rabszolgatörvény ellen, méghozzá félpályás útlezárásokkal.

Mint írták:

„Első alkalommal december 7-én, pénteken, Veszprémben fogunk demonstrálni a Házgyári úton. Meg kívánjuk mutatni, hogy kisebb, összehangolt csoportokkal is tudunk nyomást gyakorolni, és ha szükséges, nagy mértékben tudjuk fokozni a tevékenységet!”

A szakszervezet tájékoztatása szerint Veszprémben csak viszonylag rövid ideig és csak rövid szakaszon tervezik lezárni az útszakaszt, ha azonban a kormány nem enged az álláspontjából, hosszabb időre, hosszabb útrészeket fognak majd blokkolni.

A következő héten Pécsen és Győrben folytatjuk!

Holly László, a szakszervezet regionális ügyvivője a Veszpresszónak azt nyilatkozta: álláspontjuk szerint a hétfői sikertelen egyeztetés azt jelenti, hogy a rabszolgatörvényt még az eredetinél is rosszabb feltételekkel akarják beterjeszteni a parlament elé. A kormány álláspontja alapján az évente elrendelhető túlórák száma 250-ről 400 órára emelkedne, a túlórák kifizetése pedig akár három évre is kitolható lenne. A hétfői egyeztetés szerint pedig mindehhez még arra sem lenne szükség, hogy a feltételeket kollektív szerződésben rögzítsék.

Holly László érzékeltetésképp elmondta: a megemelt túlóraszáma jelenlegi, 40 órás munkahetet alapul véve évente nem 12 hónapos munkaidőt jelentene, hanem 14,3 havit – vagy ha tetszik, akkor nem 40,m hanem 48 órás munkahetet, ami viszont annyit tesz, hogy a szombat is munkanappá válna, ha a munkáltató úgy dönt.

Mindez pedig összességében az egészségi állapot károsodását és a családtól való távollétet is jelentősen megnövelné – jelezte a regionális vezető.

A pénteken kezdődő tiltakozásokat szombaton 10 órakor demonstráció követi a fővárosban, melyhez egyre több szakszervezet és támogató – köztük a felsőoktatás beszántása ellen tiltakozó diákok is – csatlakozik.