Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Országszerte csatlakoznak a rabszolgatörvény elleni tüntetéshez

Ez a cikk több mint 5 éves.

Egyre több szervezet csatlakozik országszerte a szombatra meghirdetett szakszervezeti tüntetéshez a rabszolgatörvény ellen. Többek között kifejezte csatlakozási szándékát a Hallgatói Szakszervezet, Győrből pedig buszokat is indít a Audi Hungária Független Szakszervezet.

A demonstrációt a Magyar Szakszervezeti Szövetség hirdette meg, a kormány „rabszolgatörvényre” keresztelt Munka Törvénykönyve-módosítása ellen, amely jelentősen növelné a ledolgozható túlórák számát, amiért a legfrissebb információk szerint plusz pénz sem járna. A törvény ugyan lehetőséget ad a munkavállalónak a munkaidő-beosztás módosításának az elutasítására, de nem biztosít olyan garanciákat, amellyel ezt a jogát biztosan érvényesítheti a munkavállaló a munkáltatóval szemben.

Kordás László, a szakszervezeti szövetség elnöke korábban a Mércének már elmondta, hogy eredménytelenek voltak a tárgyalások a kormánnyal a törvénytervezetről, mindkét általuk kifogásolt rész, a 36 hónapos időkeret és a 400 órában maximalizálható túlmunka benne maradt a törvényjavaslatban, ezért folytatják a tiltakozást.

A tüntetés szombaton 10 órától indul a Jászai Mari térről és a Kossuth térre érkezik. Az esemény csak tegnap lett nyilvános, azóta pedig már több szervezet is kifejezte szolidaritását és csatlakozási szándékát a menethez.

Az elmúlt hetek egyetemi tiltakozásait szervező diákkoalícióból alakult Hallgatói Szakszervezet Facebook eseményt hozott létre, ahol bejelentették a tüntetéshez való csatlakozást:

„Úgy gondoljuk, hogy a felsőoktatáshoz való hozzáférés és a munkavállalók millióinak a helyzete szorosan összefügg. Ezért várunk minden hallgatót december 8-án, szombaton 10 órától a Jászai Mari térre, ahonnan együtt, egy egységes hallgatói csoportként vonulunk át a Kossuth térre a szakszervezetekkel. Vállaljunk szolidaritást és álljunk ki a rabszolgatörvény ellen: a dolgozók ügye a mi ügyünk is, tarts velünk” – írják.

Csatlakozási szándékát jelentette be a diákok mellett az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) is, úgy fogalmaznak, hogy

„[a] szervezet nem csak a túlórakeret drasztikus növelése, de a közszférában zajló leépítések ellen is tiltakozik. Magyarország kormánya úgy karcsúsítja a közigazgatásban dolgozók létszámát, hogy a megmaradt munkatársaktól elvesz 5 nap alapszabadságot, és átlagosan napi két órával növeli munkaidejüket”.

Bejelentette csatlakozását többek között a Liga Szakszervezetek, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, Magyar Orvosok Szakszervezete, Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, a győri Audi Hungária Független Szakszervezet, akik buszokat is indítanak, a Munkástanácsok Országos Szövetsége pedig ma hoz döntést az ügyben. Kordás László szerint a felsoroltak mellett folyamatosan érkeznek az ország különböző pontjairól a csatlakozási szándékok a tüntetéshez, emellett pedig olyan külföldi és nemzetközi intézmények is kifejezték támogatásukat, mint a(z) IndustriALL Global Union, vagy az Európai Szakszervezeti Szövetség.

A szakszervezeti és érdekvédelmi szervezetek mellett kifejezte csatlakozását és támogatását az Autonómia csoport is, amely legutóbb Csepelen szervezett akciót a hajléktalan embereket erőszakkal, veréssel fenyegető, vegzáló biztonságiak ellen. A csoport most azt írja:

„szombaton tüntetnek a szakszervezetek a rabszolgatörvény ellen, mert a családok évében nem járja, hogy a dolgozó a munkában dögöljön meg. Hozzájuk csatlakoznak a diákok, akik most temették el a szabad oktatást, mert egy egyetemet már elkergettek, a többit meg elkezdik kisajátítani. Inkább ne várjuk meg, hogy karácsonyi ajándéknak mit tartogatnak”.

A cikket frissítjük a további csatlakozókkal.

Címlapkép: Tüntetés az oktatás szabadságáért, 2018. november 24. (Fotó: Mérce)