Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szombaton 10 órakor az utcára vonulnak a szakszervezetek a rabszolgatörvény ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Eredménytelenek voltak a tárgyalások, most már a szombati tüntetésre készülnek gőzerővel a szakszervezetek – nyilatkozta a Mércének Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Az érdekképviseleti vezetőt telefonon értük el, miután ma délután Kósa Lajos, az úgynevezett „rabszolgatörvény” egyik indítványozója sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a munka törvénykönyvének módosítását célzó javaslat elnyerte végső formáját, és kedden kerül az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottsága elé.

Mint ahogyan arról Kósa Lajos is beszámolt, Kordás László is megerősítette, hogy az egyeztetés eredménytelen volt a Fidesz-frakció és a szakszervezetek között, miután mindkét általuk kifogásolt rész, vagyis a 36 hónapos időkeret,  és a 400 órában maximalizálható túlmunka benne maradt a törvényjavaslatban.

Kordás László ezzel kapcsolatban elárulta, hogy a múlt heti tárgyalásokhoz képest ez egyértelmű visszalépés, ugyanis akkor – ahogyan arról a sajtóban is megjelentek találgatások – még

úgy nézett ki, hogy az eredetinél sokkal „puhább” formában kerülhet a parlament elé a tervezet.

Ehhez képest azonban az egyetlen változás a módosítás feltételei között az lett, hogy a 400 órás túlóra kizárólag akkor rendelhető el, ha a munkavállalók ehhez írásban hozzájárultak. A szakszervezetek ugyanakkor már az egyeztetés korábbi fázisában megjegyezték, hogy a munkáltató hatalmi pozíciója miatt ez a feltétel aggályos, amely súlyos visszaélésekre vezethet.

A szakszervezeti vezető szerint ez a két sarkalatos pontja elfogadhatatlan a javaslatnak. Hozzátette: ha a tervezetet ebben a formájában megszavazza a parlament, az Európai Bizottság újabb kötelezettségszegési eljárást indíthat Magyarország ellen.

„Mi most készülünk gőzerővel a december 8-i tüntetésre” – mondta,

azaz most már biztos, hogy a szakszervezetek megtartják a szombatra tervezett demonstrációt, amelyen nemtetszésüket fejezik ki a törvényjavaslattal kapcsolatban.


A megmozdulás a Jászai Mari térről indul majd– ahol 10 órától lesz gyülekező –, 11 órától pedig a Szent István körúton a Nyugati tér és és a Bajcsy-Zsilinszky út, valamint az Alkotmány utca érintésével vonulnak majd az Országház elé.

A tüntetők köréről Kordás elmondta, gyakorlatilag a teljes szakszervezeti élet csatlakozott a megmozduláshoz, függetlenül attól, hogy tartoznak-e konföderációhoz ezek a szervezetek, vagy sem.

Rajtuk kívül az oktatás és a tudomány szabadságáért küzdő diákok is részt vesznek a demonstráción.

Címlapkép: A szakszervezetek kafetéria megszüntetése ellen tartott tüntetése november 6-án. Fotó: Mérce