Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem engedett a Fidesz a rabszolgatörvény feltételeiből

Ez a cikk több mint 5 éves.

Hétfőn újra tárgyalóasztalhoz ült a szakszervezetekkel Kósa Lajos, aki egyéni képviselői indítványként nyújtotta be másfél héttel ezelőtt a „rabszolgatörvényként” elhíresült javaslatot, amely ellen az érdekképviseletek az első pillanattól egyhangúan tiltakozásba kezdtek. Az egyeztetések végén a fideszes képviselő sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta, milyen módosításokkal kerül a parlamenti bizottság elé a munka törvénykönyvét módosító javaslat.

 A legfontosabb feltételeken egyáltalán nem változtat a Fidesz az eredeti javaslathoz képest:

  • A munkaidőkeretet a mostani egy évről továbbra is háromra növelnék. A szakszervezetek már korábban is megjegyezték, ez annyit tesz, hogy a teljesített túlórákat ráérnének a cégek akár csak 2,5-3 év múlva is kifizetni.
  • Marad a 12 hónapos átlagban heti 48 órára emelhető a maximális, rendes munkaidő is. Legfőképpen e miatt a pont miatt nevezték el a munkavállalói szervezetek „rabszolgatörvénynek” a készülő módosításokat.
  • Az egyetlen változás a módosítások feltételei között a túlórakeret 250-ről 400 órára emelésében történt. A 400 órás felső határ ugyanakkor megmaradt, csupán annyit kozmetikáztak az eredeti beadványon, hogy a 400 órás túlóra kizárólag akkor rendelhető el, ha a munkavállalók írásban hozzájárultak. A szakszervezetek már az egyeztetés korábbi fázisában megjegyezték, hogy a munkaviszony egyensúlyhiányos, aszimmetrikus szerkezete miatt a „hozzájárulásával” feltételt aggályosnak tartják, amely súlyos visszaélésekre vezethet.

Kósa úgy fogalmazott, a tárgyalások lezárultak, így a módosító javaslat ebben az állapotában fog a (fideszes többségű) vállalkozásfejlesztési bizottság elé kerülni a holnapi nap folyamán. A képviselő elmondta, a változtatás az egyenetlen munkaterhelésben dolgozókat érinti.

Kósa újságírói kérdésre elmondta, a szakszervezetek nem fogadták el a javaslatot, a munkavállalói hozzájárulásra vonatkozó, egyetlen fontos módosítás pedig az ő javaslatuk alapján került be.

A Magyar Szakszervezeti Szövetséget a tárgyalásokon képviselő Kordás Lászlót kerestük telefonon, amint elérjük, az érdekképviseletek álláspontját is közöljük.

A szakszervezetek korábban december 8-ára tüntetést hirdettek meg, hogy a rabszolgatörvény ellent tiltakozzanak.

(atv.hu Facebook)

 

Címlapkép: MTI, Czeglédy Zsolt