Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A német szakszervezetek szolidárisak a magyarokkal a multik és a rabszolgatörvény ellenében

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség „Munkaidő, amely mellett élni is tudsz – legyen ez így Magyarországon is!” címmel közös nyilatkozatot kapott a német fémipari IG Metall, autóipari szakszervezetek és a Siemens összüzemi szakszervezeteitől. A nyilatkozatban a szakszervezetek szolidaritásukról biztosítják a magyar dolgozókat, emellett az országok munkakörülményei közötti fontos különbségekre hívják fel a figyelmet.

„Felszólítjuk vállalataink vezetőit, hogy gondoskodjanak arról, hogy a magyar szakszervezetek az üzemekben kollektív szerződéseket és bérmegállapodásokat köthessenek, amelyek célja a jó fizetés és az egészséges munkafeltételek biztosítása. Felszólítjuk őket, hogy lobbi-tevékenységüket Magyarországon arra használják, hogy a szakszervezetek és a munkavállalói érdekképviseletek jogai és munkafeltételei javuljanak. Magyarországon a vonzó munkahelyek legjobb garanciája a megfelelő érdekvédelmi jogok és az autonóm kollektív szerződés megkötésének biztosítása”

– írják nyilatkozatukban.

Emellett megemlékeznek a világgazdasági rendszerben elfoglalt pozícióink különbségéből adódó jelenségről, hogy míg Magyarországon az árak szinte nyugat-európaiak, a bérek a német negyedéd-harmadát teszik ki – ennek megfelelően a munkások anyagi problémáit nem a túlórákkal kellene megoldani, hanem a bérek emelésével.

A szakszervezetisek kifejtik, amennyiben egy munkás tisztességgel meg tud élni a béréből, a túlmunka helyett a szabadidőt fogja választani – és inkább erre kellene törekedni, minthogy ájulásig dolgoztassák őket.

A túlóraszám növelése mellett kitértek a munkaidőkeret rendszerére is, mivel a három éves elszámolási keretet magyar kollégáikhoz hasonlóan szintén elfogadhatatlannak tartják.

A teljes nyilatkozat:

A német szakszervezetek támogató nyilatkozata

A Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf jegyezte módosítót német szakszervezetek mellett múlt héten elítélte az egyik legnagyobb nemzetközi szakszervezet, az IndustriALL Global is.

Európai szervezetük, a vasas szövetségese, az IndustriALL Europe december 6-7-én Pozsonyban tartott Kollektív Tárgyalás Konferenciáján a küldöttek szintén a magyarországi szakszervezeti követelések támogatása mellett döntöttek, ahogy közleményükben fogalmaznak,

„38 ország 177 szakszervezetének, valamint 7 millió dolgozó nevében az industriAll Európa visszautasítja a kormánypárt, a FIDESZ által benyújtott módosító javaslatot, amely a lehetséges túlóra 400 órára emelését, valamint a munkaidőkeret 12-ről 36 hónapra emelését célozza.”

A német szakszervezeti nyilatkozat multik felé támasztott követelése egybecseng Szijjártó Péter külügyminiszter állításával, melyben gyakorlatilag elismerte, hogy a kormány a német multik érdekében módosítja a Munka Törvénykönyvét:

„A Magyarországon beruházó észak-rajna-vesztfáliai cégek egyértelműen kedvezően fogadták a magyar kormány azon törvénymódosító javaslatait, amelyek tovább növelik az ország versenyképességét, és a korábban kihívásként emlegetett munkaerőpiaci helyzeten javítanak.”

Ehhez képest érdekes fejlemény, hogy a magát szociáldemokrata napilapként aposztrofáló Népszava a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a német tőke magyarországi érdekvédelmi szervezetének véleményét a német szakszervezetek véleményének szemlézése nélkül közölte.

E szerint ugyanis a német tőke biztosan nem kért ilyen módosítást, és nem is alkalmazná az azáltal adott lehetőségeket, mivel amennyiben nagyon rosszak a munkakörülmények, a munkások könnyedén továbbállhatnak – a túlóra pedig egyébként is drága.

Ennek egyrészt némiképp ellentmondanak Szijjártó miniszter fentebb idézett szavai, miszerint a német tőke kifejezetten pozitívan fogadta a tervezetet,

másrészt rávilágít arra, hogy Dirk Wölfer, a tőkés érdekvédelmi szervezet kommunikációs vezetője nem olvasta elég figyelmesen a javaslatot, tekintve hogy az abban leírtak szerint nem is feltétlen kell kifizetni a túlórákat, így azok ára miatt kár aggódni.

További megnyugtatásként szolgálhatnak számára Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a tőkések hazai érdekvédelmi szervezete elnökének gondolatai, melyekben a realitásokat helyesen látva kifejtette,

az embereknek van egy lakóhelyük és képzettségük”,

magyarán még ha máshol jobbak is a munkakörülmények elvileg, vannak tényezők melyek nehezítik a munkahelyváltást – és ezt a tőke ki is tudja használni.

Szintén érthetetlenek tűnik Tóth Bertalan, a magát szocialistának valló parlamenti párt frakcióvezetőjének sajtótájékoztatója, melyen a szakszervezetek helyett a tradicionálisan a német tőke érdekeit képviselő német kormány szavait tolmácsolja, miszerint kizárt, hogy a német cégek kérték a módosítást.

Azon elképzeléseket, melyek szerint a német cégek valamiféle homályos erkölcsi alapon vagy hamisított piaci logika okán nem használnák ki a rabszolgatörvény adta kereteket, markánsan cáfolja a tény, hogy a győri Audinál a munkaszervezésben már használják azon módszereket, melyeket a tervezet kiterjesztene.

Miután Szijjártó miniszter elbüszkélkedett azzal, mennyire tetszik a tervezet a német iparnak, mi is kerestük a Magyarországon telephellyel rendelkező nagyobb német cégeket, mi a véleményük a miniszter szavairól, valamint a készülő szabályozásról. Azonban – amennyiben kaptunk egyáltalán választ – a multik sajtóosztályai érdemi állásfoglalás nélkül lepattintottak minket.

A szakszervezetek holnap, azaz szombaton fognak tüntetni Budapesten és több vidéki városban a rabszolgatörvény ellen, melynek elfogadásáról szerdán fog dönteni az országgyűlés. A szakszervezetek céljairól az alábbi videóban lehet tájékozódni:

via Mérce/Portfolio/Népszava
Címlapkép: Vasas / Facebook