Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elítéli a rabszolgatörvényt az egyik legnagyobb globális szakszervezet is

Ez a cikk több mint 5 éves.

A világ 140 országának 50 millió munkavállalóját tömörítő IndustriALL Global Szakszervezeti Szövetség határozatban ítélte el a magyarországi Munka Törvénykönyvének a dolgozókra hátrányos módosítási tervét – tájékoztat a Mércéhez eljuttatott közleményében a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ).

A határozat úgy fogalmaz, a szakszervezeti világ döbbenten figyeli a magyar munkavállalók helyzetének további rombolását, és szolidaritást vállal a magyar dolgozókkal a normális élet- és munkakörülményekért folytatott harcukban.

A határozat szerint a versenyképesség javítása nem alapulhat azon, hogy rontják a dolgozók munkakörülményeit, és megnyirbálják alapvető jogaikat akkor, amikor megnövekedett túlóraidőt helyeznek kilátásba számukra. Az IndustriALL tiltakozik amiatt, hogy a FIDESZ-kormány engedelmességet vár el a munkavállalóktól, ami a 36 havi munkaidő keretet, és a 400 órára felemelt túlórát illeti.

Kósa: senkinél nem lehet majd évi 250 óránál több túlórát elrendelni

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában csütörtök este Kósa Lajos, a Munka Törvénykönyvét módosító tervezet kidolgozója elismerte, igazuk volt a szakszervezeteknek, amikor azt sérelmezték, hogy a dokumentum nem fogalmaz egyértelműen arról, hány túlórát is lehet évente elrendelni egy embernek. Elmondása szerint emiatt pontosít a szövegen, és bekerül, hogy önkéntes beleegyezés nélkül ne lehessen évi 250 óránál több túlórát elrendelni.

Mint ismeretes, a Kósa által beterjesztett törvénymódosítás értelmében a munkaidőkeret, ami meghatározza, hogy mennyi a teljesítendő munkaidő egy adott időszakban, egy évről három évre nyúlna. Ez annyit jelent, hogy a ledolgozott túlórákért járó pihenőnapokkal a munkáltatónak nem egy éven, hanem három éven belül kellene csak elszámolnia, ami azt eredményezné, hogy a munkavállalók nem tudnák követni, elszámolja-e a munkáltatójuk az összes túlórájukat.

Emellett a módosítás 300 óráról 400 órára emeli az egy éven belül kérhető túlóraszámot, és a megszakítás nélküli, a több műszakos vagy az idényjellegű tevékenység keretében foglalkoztatott munkavállalók számára csupán havi egy pihenőnapot ír elő.

A magyar szakszervezetek egy emberként tiltakoznak a munkásokat még jobban kizsigerelni akaró tervezet ellen, amelyről maga Szijjártó Péter külügyminiszter ismerte el, a multinacionális cégek érdekeit szolgálja. A szakszervezetek december 8-án az utcára hívnak mindenkit, hogy hangot adjanak a rabszolgatörvény miatti elégedetlenségüknek.

(VDSZ / ATV)

Címlapkép: Tüntetés az oktatás szabadságáért, 2018. november 24. (Fotó: Mérce)