Eredmények 99,9%-os feldolgozottságnál

52,14%
16,26%
9,92%
6,68%
6,44%
Szerzett mandátumot:
Fidesz: 13 (52,14%)
DK: 4 (16,26%)
Momentum: 2 (9,92%)
MSZP-P: 1 (6,68%)
Jobbik: 1 (6,44%)
Nem szerzett mandátumot:
Mi Hazánk: 3,33%
MKKP: 2,63%
LMP: 2,19%

Voltak választási csalások, de valószínűleg nem lehet elcsalt választásról beszélni

Már vasárnap is számos furcsa hír keringet, azóta pedig ezek megsokasodtak, de még több száz különböző hírből se lehet azt mondani, hogy elcsalta a Fidesz a választásokat. Ellenben ezeket ki kell vizsgálni, mert a kétharmad múlhat rajta.

Az én környezetemben is történtek furcsa esetek. Nagymamámhoz – hiába regisztráltak időben, hívták többször – végül nem ment ki a mozgóurna. Az egyik ismerősömnél csak azért mentek ki a nagymamájához végül, mert telefonon fenyegette meg a jegyzőt, de az urnát vivő önkormányzati alkalmazott még így is ott hagyta a szavazólapot, vigyék be személyesen a választókörzetbe mert ő nem tudja (?).

Több ismerősöm is a választás napján szembesült, hogy országos listán nem, csak nemzetiségi szavazólapon szavazhat, mert állítólag regisztráltak nemzetiségi szavazónak.

De a sajtóból is tudunk legalább 3 esetről, amelyben szavazatvásárlásról volt szó, konkrét tettenéréssel. Tudunk a levélszavazatok körüli furcsaságokról, hogy mennyi levélszavazat érkezett be már felbontva. Látjuk a valasztas.hu-n történt furcsa eseteket. Ahol eltűntek, átvándoroltak pártok szavazatszámai. Ott van a furcsaság a részvételi arány mozgásával, a valasztas.hu lehalása, a szavazókörben bent ragadt szavazatszámlálók furcsa sztorijai (bár ez utóbbiból többet kamu profil posztolt).

De ezek még mindig egyedi esetek, és még mindig nem utal semmi, összetett, átfogó választási csalásra. Ebben a rendszerben sokszor látunk már példát ügybuzgó hivatalnokokra, akik az el sem hangzott kérést próbálják teljesíteni, hogy megfeleljenek a hatalomnak.

Persze azon kívül nem utal semmi választási csalásra, hogy tudjuk: ha nincs a Fidesz választási rendszerátalakítása, a plakáttörvény, a kormányzati kampányplakátok a Fidesz mellett, a százszoros pénzügyi túlerő, az államhatalom pártérdekekre használása, nem lett volna Fidesz-győzelem.

De arra az egyre erősödő legendára, hogy a Fidesz elcsalta vasárnap este úgy kompletten a választásokat, semmi bizonyíték nem került elő.

Ellenben az egyedi csalásokat ki kell vizsgálni minden eseteben, hiszen a kétharmad szempontjából fontosak lehetnek ezek a kicsi esetek is.

Ez a kormánypártok érdeke is, hogy mindenki lenyugodjon, és végre szembenézzen azzal  ami vasárnap este történt, hogy a Fidesz nyert, ebben a rendszerben, a saját maga által írt rendszerében legitim módon.

(címlapkép: MTI / Kallos Bea)

Olvass tovább!