Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Visszafogott tüntetést tartott a Jobbik a Hősök terén

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Jobbik tüntetést szervezett péntek estére a Fidesz székháza elé a Lendvay utcába. Az akció célja, hogy tiltakozzanak az Állami Számvevőszék december hatodikai döntése ellen, melynek értelmében 660 millió forintra büntetik a legnagyobb ellenzéki pártot, négy hónappal a választások előtt. A büntetés mértéke azt jelentheti, hogy a Jobbik nem tud majd az országgyűlési választásokon indulni, mivel nagyjából megfelel annak az összegnek, amit a következő időszakban politikai és kampánytevékenységre fordítottak volna.

18:21 – A tömeg nagy része elindult haza

A legtöbben a földalatti felé vették az irányt, de páran az Andrássyn sétálnak. Helyszínen lévő tudósítóink szerint az egész tüntetés rendkívül konszolidált volt.

Az élő közvetítést ezzel lezárjuk.

18:12 – Bemondták a tüntetés végét

„A tüntetésünk véget ért, de az igazságos és szabad Magyarországért folytatott harcunk csak most kezdődik!” – zárta le a tüntetést a konferáló. A helyszínen adományok gyűjtésére egy sátrat is felállítottak, a hivatalos tüntetés lezárásaképp pedig a tömeg elénekli a Szózatot.

18:10 – Kb. 1300 ember áll a Hősök terén

Jelenleg körülbelül 1300-an hallgatják Vona Gábor beszédét a Hősök terén. Vona épp arról beszél, hogy a huszadik század magyarországi politikáját le kell zárni végre.

„Tegyünk egy lépést az igazságos, tisztességes, huszonegyedik századi Magyarországért … Ezért fogok küzdeni!” – zárta le a beszédét Vona.

18:00 – Lengenek a jobbikos zászlók

17:50 – Színpadra lépett Vona Gábor

Vona Gábort „Isten hozott!” köszöntésekkel fogadja a tömeg. Köszönti a többi pártot, a civil szervezeteket, a magánszemélyeket, és a sajátjait, a jobbikosokat is! Vona örül, hogy sokféle tömeg jött össze. Szerinte a legnagyobb közös osztó ami összehozta ma az a embereket, az a  szabadság szeretete.

Milyen a magyar ember Vona szerint? Tűr és tűr, de ha a szabadságáért jönnek, akkor nem adja. Orbán Viktor is ismeri a magyar néplélek eme vastörvényét. Ezért játssza el a szabadságharcát. A magyar sem tatárnak, sem töröknek, sem németnek, sem orosznak nem volt a rabszolgája, és Orbán Viktornak sem lesz!

Lépésről lépésre veszti el a demokrácai demokrácia jellegét. Mindaz, ami most zajlik, az egy halálos ítélet , amire a Jobbik van ráírva, de ez a demokrácia halálos ítélete.

Aki ma fél, az csak Orbán Viktor! A király meztelen, és derékig süppedt a lopott pénzben! Egy bukás felé tántorgó diktátor utolsó, kétségbeesett kapkodása az, ami Orbán viselkedésében látszik. Orbán Viktor bukni fog!

A huszadik század arról szól, ha neked más a véleményed, akkor el kell tapossalak. Mi is ebbe nőttünk bele, de ebből kell kilépnünk. Nem tudjuk nem megtörténtté tenni a huszadik század eseményeit. De közösen képesek vagyunk felépíteni ezt az országot!

Orbán Viktor a múlt, mi vagyunk a jövő! Nem kell szeretni egymást, elegendő, ha elfogadjuk egymást és hiszünk abban, hogy lehetnek közös céljaink.

17:45 – „Nem leszünk Botka!”

A Puzsér utáni felszólaló szerint vállvetve lopják szét az országot. Az ellenőrző szerveken keresztül akarják ellehetetleníteni a pártokat. Handó Tündét és az ő vazullusait (sic!) ostorozza. Szerinte minden magánember életére kihat a bírói ág irányítása, példaként a devizahiteleseket hozza fel.

„Nem leszünk Botka!” – zúgja a tömegben egy kemény mag.

17:36 – Puzsér Róbert a jelenlévők sértegetésével kezdi beszédét

Puzsér Róbertnek az a vicc jut az eszébe, hogy a skinhead, a rabbi és a cigányvajda együtt menti meg a jogállamot. A hordószónok mindenkinek beszól, aki ott van, Vonától a Momentumon át, Konrád Györgyig.

Szürreális koalíciónak nevezi Puzsér az itt összegyűlt tömeget, de szürreális jelzőt aggat a NER minden résztvevőjére is. Orbán Viktor bárkivel összefog a hatalomért. Bizonyos ügyekben együtt kell működni, sulykolja Puzsér.

Beszéde közben többször felcsendül az Orbántakarodj.

Szerinte ha társadalmi élménnyé válik, akkor a polgári társadalom legyőzheti a feudalizmust.

17:30 – Az ÁSZ volt alelnöke beszél

Nyikos László, az Állami Számvevőszék volt alelnöke, és a Jobbik volt országgyűlési képviselője szólal fel. Egyetemi szintű kiselőadást tart a számvevőszék szerepköréről. Angol és német idézetekkel cizellálja mondanivalóját. Szakmai alapon kritizálja az ÁSZ döntését.

Közben Schiffer András, az LMP volt társelnöke is megérkezett.

17:25 – Először Kovács Tamás kardvívó szólalt fel, beszéde végén felzendült az „Orbán, takarodj!”

Kovács beszédében hangsúlyozta, hogy a kormány nem a népet szolgálja, hanem uralkodik azon. Szerinte nagy utat tett meg Orbán Viktor a liberalizmustól az illiberalizmusig, a tízparancsolat batartásától annak megszegéséig. Amíg az ország egyik fele hisz a rezsicsökkentésben, addig másik fele a börtönben látná a a kormány tagjait.

A mai helyzet elsődleges felelősei a 2002-2010 közötti kormányok, akik megágyaztak a Fidesz kétharmadának. A másik fő felelős Orbán Viktor, aki intézményesítette a korrupciót. A pártoknak nem egymással, hanem az állampolgárokkal kellene foglalkozni, mondta. A Jobbik-kormányt várja 2018-tól Kovács.

Beszéde után zeng az „Orbán takarodj!”

17:13 – Elkezdődtek a beszédek

Élőben a Jobbik tüntetéséről a Fidesz székháza elől!

Posted by Mérce on Friday, 15 December 2017

„Elkúrtad, elkúrtad!” – skandálja a tömeg, és egyre több az Árpád-sávos zászló is.

17:08 – Megérkezett a Momentum is

17:00 – A tüntetés elkezdődött

A tüntetés kezdetére több mint ezer ember gyűlt össze. A legkonszolidáltabb nemzeti rockbanda, az Ismerős Arcok slágere is megszólalt. Juhász Péter, az Együtt pártelnöke, és Gulyás Balázs az internetadós tüntetések egyik szervezője is feltűnt a tömegben.

16:50 – Megosztó kérdésnek bizonyult a Jobbik támogatása

Nagy vita előzte meg a demonstrációt a magyar nyilvánosságban annak kapcsán, hogy a demokratikusan gondolkodók részt vegyenek-e a tüntetésen. Főszerkesztőnk szerint nem a Jobbikért, hanem a jogállamért kell kiállni. Misetics Bálint is felsorolta az érveket a tüntetésen való részvétel mellett és ellen. Ő végül arra jutott, hogy nem érdemes kimenni. Szerzőnk, Vágó Gábor az Azonnalinak adott interjújában úgy érvelt, hogy aki kimegy tüntetni, az a korrupt pártfinanszírozási rendszer mellett is kiáll.

16:40 – A Hősök terén már gyülekeznek

A tüntetés előtt negyed órával kétszázan gyűltek össze a Hősök Terén. A dalokban is látszik a Jobbik cukiskodása, se egy Egészséges Fejbőr, se egy Romantikus Erőszak, sőt még egy Kárpátia sláger sem csendült fel. Ezzel szemben Bródy, Majka és Pál Utcai fiúk zendült fel. Hol van már a 2006-os nemzetirock hullám?

16:30 – Az ügy háttere röviden

Az ÁSZ azért büntette a pártot, mert a vád szerint óriásplakátjaikat piaci áron alul helyezhették el, vélhetően Simicska Lajos támogatásával. Az egész ügy elég szövevényes, ahogy korábbi cikkünkben írtuk:

„Mindenképpen érdekes mozzanat, hogy a számvevőszék a korábbi gyakorlatával ellentétben a Jobbik esetében az idei év gazdálkodását vizsgálta. Augusztusban el is kezdték az ellenőrzést, októberben viszont már azt közölték, hogy a Jobbik nem együttműködő, mire a párt ezt cáfolta, illetve azzal vádolta a számvevőszéket, hogy teljesíthetetlen kérésekkel álltak elő. Erre az ÁSZ az ügyészséghez fordult.”

Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.
{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}