Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lehet-e együtt tüntetni a demokráciáért egy korrupt, fasiszta párttal?

Ez a cikk több mint 6 éves.

Nyilván soha életemben nem gondoltam volna, hogy ez a kérdés egyáltalán felmerül, de 2018 Magyarországon ez a kérdés realitás, és korántsem egyértelmű. Ezt a cikket most nem azért írom, mert tudom a tutit, hanem pont azért, mert nem tudom.

Persze annál a kérdésnél egyértelműbb, hogy kell-e a baloldali, liberális ellenzéki pártoknak együttműködést kötnie a Jobbikkal. Ennél a kérdésnél például azért egyértelműbb, mert ilyen kérdés nincs. Se a Jobbik, se a baloldali és liberális pártok nem akarnak együttműködni, és nem is lenne helyes, hiszen elég sok kutatásból lehet látni, hogy a szavazóik nagy része nem vevő erre.

Viszont a másik kérdés itt van, hiszen a Jobbikot durván betámadta a pártállam. Az Állami Számvevőszék egyszerűen azt kihasználva, hogy nem definiált a működése, egy olyan vizsgálattal támadt rá a Fidesz megbízásából a Jobbikra, amelyben nagyon sok szempontból (a Fideszt miért nem ellenőrzik? Miért akadályozták a Jobbikot az együttműködésben?) kilóg a lóláb. Itt a (sajnos) legnagyobb ellenzéki párt kinyírására játszanak 4 hónappal a választások előtt.

Vona Gábor pedig péntekre tüntetést szervezett 17 órára a Fidesz-székház elé.

De ez a párt mégiscsak egy fasiszta párt. Lehet, hogy Vona Gábor cukiskodik, meg visszavedlett polgári konzervatívba (onnan indult egyébként). Biztos, hogy a teljesen elborult Fidesztől balra áll, de azért mégiscsak a cigánybűnözőzés fogalmán jutottak be a parlamentbe. Mégiscsak a párt tagjainak száján gyakran csúsznak ki antiszemita kijelentések, mégiscsak a párt programja tele van olyan elemmel, ami nem az igazságosság felé, hanem a társadalmi megosztás felé mutat. És mégis csak az a Toroczkai László a párt alelnöke, aki a TV székház megtámadását vezette 2006-ban, aki úgy bánik egyes emberekkel, mintha állatok lennének.

Azt se felejtsük el, mi ez az ügy, ami mentén kimegyünk. Mert bármennyire is elítélendő az Állami Számvevőszék gusztustalan, felháborító, antidemokratikus műveletsora, mégiscsak arról van szó, hogy a Jobbik Simicska Lajos plakáthelyein brutálisan olcsón hirdethetett. És erre nem mentség, hogy más is ezt csinálta. Arra van most mentség, hogy ennél fontosabb ennek az ügynek az a része, ahol ellehetetlenítik az ellenzék egyik résztvevőjét. És persze jó lenne egy pártatlan vizsgálat, hogy kiderüljön, ez vajon korrupció-e, de mégis csak a tőlünk lopott pénzből Simicska Lajos adott a Jobbiknak, a Fidesz utáni új kedvenc pártjának.

Persze lehet azt mondani, hogy mi a demokrácia védelmében megyünk ki tüntetni, de nem lehet úgy részt venni egy Jobbik tüntetésen, hogy azzal nem támogatjuk a Jobbikot. És lehet azt is mondani, hogy 2018-ban úgyse nyernek. De mi van, ha mégis? És mi van, ha csupán ők lesznek megkérdőjelezhetetlenül a legerősebb ellenzéki párt, a lehetséges következő kormánypárt a Fidesz bukása után? Lehet ehhez asszisztálni?

Persze az is van, hogy most most van. És tényleg igaz az a mondás, hogy mindig lehet mélyebbre süllyedni. Ha most nem állunk ki a Jobbik védelmében, nem akadályozzuk meg ezt a gyalázatot, nem segítünk, hogy mindenkihez eljusson a híre, hogy a kormánypárt egyszerűen adminisztratív eszközökkel kivégzi a Jobbikot, akkor nem csak a Jobbiknak lesz rosszabb, hanem mindenkinek.

Akkor tényleg előáll az a szituáció, hogy amikor értük jöttek nem szóltam, amikor értem jöttek, már nem szólt senki. És hogy is várhatnánk el a Jobbik szavazóitól, hogy kiálljanak baloldali, liberális ügyekben, ha mi nem állunk ki saját értékeink tiprásakor a Jobbik mellett?

Ha 2018-ban nem akadályozza meg senki a Fidesz kétharmadát, akkor lehet, hogy már nem lesz mit és kit megvédeni 2018 után, és mindannyian védtelenek leszünk.

Azt is látni kell, hogy itt van az alkalom, amikor az árkok túloldalán lehet egyesülni a demokrácia védelmében. Amikor a demokrácia nem jobb vagy baloldali ügy lesz, hanem közös, és a 20. század traumái mentén berögzült társadalmat fel lehet kicsit oldani ebben a kérdésben. Igen, a Jobbik-szavazókkal, még a nácikkal is együtt élünk ebben az országban, és ez az ország csak akkor lehet közös, ha mind jól élünk, és mindannyiunknak megvannak a jogai, még a fasisztáknak, a náciknak is (azokkal a Jobbik szavazókkal pedig, akik többségben vannak, és nem nácik és nem fasiszták, nem is kérdés, hogy együtt kell élnünk).

Ennek a cikknek most nincs lezárása, végösszegzése, mert még nincs eldöntve a kérdés és levonva a tanulság. Viszont örülnék, kedves olvasók, ha ti is megírnátok a véleményeteket. Szerintetek pénteken ki lehet, ki kell, vagy egyáltalán nem szabad kimenni a Jobbik tüntetésére? Írjátok meg az [email protected] címre, és a legjobb érveket, írásokat leközöljük.

(Címlapkép:MTI)