Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Volner: Kérdéses, hogy a Jobbik részt tud-e venni a jövő tavaszi parlamenti választáson

Ez a cikk több mint 6 éves.

Mondhatni, össztűz alá került a Jobbik.

A párt délelőtt még „csak” azzal szembesült, hogy valahogy sikerült épp most előrángatni Kovács Béla kém-ügyét, ami nagyon valószínű, hogy a 2018-as választások környékén tárgyalhatnak. Kovács nem sokkal az után, hogy kiderült, az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntettével, valamint jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével és három rendbeli folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja az ügyészség, kilépett a Jobbikból.

Aztán jött délután az Állami Számvevőszék (ÁSZ), és bejelentette, vizsgálatai alapján a Jobbik az idei év első félévében 331 millió 660 ezer forint összegben tiltott támogatást fogadott el.

Az ÁSZ vélhetően a Simicska Lajos által a Jobbiknak túl olcsón bérbe adott plakáthelyek miatt kezdett el vizsgálódni.

Az ügy kissé szövevényes, és mindenképpen érdekes mozzanata, hogy a számvevőszék a korábbi gyakorlatával ellentétben a Jobbik esetében az idei év gazdálkodását vizsgálta. Augusztusban el is kezdték az ellenőrzést, októberben viszont már azt közölték, hogy a Jobbik nem együttműködő, mire a párt ezt cáfolta, illetve azzal vádolta a számvevőszéket, hogy teljesíthetetlen kérésekkel álltak elő. Erre az ÁSZ az ügyészséghez fordult.

És most itt az újabb lépés a párt ellehetetlenítésének útján: az Állami Számvevőszék azzal, hogy a jelentéstervezet megállapította, a Jobbik nagy összegű tiltott támogatást fogadott el, duplán szívathatja meg a pártot.

Mivel a vonatkozó törvény kimondja, hogy a tiltott támogatás mértékét az ÁSZ állapítja meg, amelyet a párt a számvevőszék felhívásától számított tizenöt napon belül köteles befizetni a központi költségvetésnek, ráadásul a párt központi költségvetésből juttatott támogatását a Magyar Államkincstár az ÁSZ által megállapított összeggel csökkenti, a Jobbiknak, ha tényleg fizet, 660 milliót kell befizetnie.

Jobbik frakció: egyelőre bent vannak (Kép forrása: Wikipédia)

A párt délutáni sajtótájékoztatóján Volner János közölte: ez nagyjából megfelel annak az összegnek, amit a következő időszakban politikai és kampánytevékenységre fordítottak volna. Vagyis ha a Jobbik fizet, gyakorlatilag lenullázza magát.

„A jelenlegi helyzetben kérdésessé vált, hogy a Jobbik részt tud-e venni a jövő tavaszi parlamenti választáson” – közölte Volner.

A frakcióvezető szerint a mai napon történtek jelentik a párt betiltásának és felszámolásának első lépéseit.

(MTI)