Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kovács Béla ellen vádat emelnek, az ügyészség megint kiváló ütemérzékkel lépett

Ez a cikk több mint 6 éves.

Vádat emel az ügyészség Kovács Béla ellen. A Jobbik Európa Parlamenti képviselőjét lényegében azzal vádolják, hogy az Európai Unió ellen kémkedett az orosz államnak. A három és fél éve folyó nyomozást követő vádemelés nem meglepetés, az viszont feltűnő, hogy a kágébéla-ügy milyen kiszámíthatóan követi le a választási kampányok ritmusát.

A Kovács Béla-ügy 2014 májusában robbant ki, amikor a legfőbb ügyészség Kovács mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte. Ekkor kezdett a sajtó arról cikkezni, hogy Kovács feltűnően jó viszonyt ápol orosz diplomatákkal, rendszeresen utazik Moszkvába, és a gyanúk szerint Putyinék érdekeit képviseli EP-képviselőként és az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségének elnökeként, ami európai szélsőjobboldali pártokat, többek közt a francia Nemzeti Frontot tömöríti.

A Legfőbb Ügyészség kezdeményezéséről 2014. május 14-én adott hírt az akkor még ilyen ügyekben kiválóan értesült Magyar Nemzet, 11 nappal az EP-választások előtt. Kovács Béla 3. helyen szerepelt a Jobbik EP-listáján.

A kém-ügy a 2014-es önkormányzati választások idején is a felszínen maradt. ’14 szeptemberében jelent meg például az Index nagyívű oknyomozó anyaga az EP-képviselő életéről és orosz kapcsolatairól. Az alábbi grafikon azt mutatja, hogy mikor milyen gyakran keresnek rá a Google keresőmotorjában a „Kovács Béla” névre. Az első nagyobb ugrás május utolsó 3 hetében volt tapasztalható, ezt követően szeptember végén – október elején, vagyis az önkormányzati választás hajrájában voltak kíváncsiak az emberek arra, ki az a Kovács Béla.

Kovács Bélát most az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntettével, valamint jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével és három rendbeli folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja az ügyészség.

Az Átlátszó úgy számol, Kovács Béla ügyének első tárgyalási napjai éppen a 2018-as kampány hajrájában kerülhet sor, az ügyészség tehát megint kiváló ütemérzékkel lépett a tettek mezejére.

A néppártosodó, újabban atlantista szimpátiáit hangsúlyozó párt számára különösen kínos minden Kovács Béláról szóló sajtóhír, hiszen rendre emlékezteti a választókat a Jobbik orosz kötődéseire.

Frissítés 13: 04.:  Kovács Béla MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette, hogy kilép a Jobbikból, „annak érdekében, hogy a személye elleni vádemeléssel ne terhelje” a pártot. Az ellene felhozott vádakat tagadja a képviselő. 

(MTI/Mérce)

Címoldali kép: MTI Fotó: Bruzák Noémi