Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mi fogja visszarántani Olaszországot a szélsőjobboldalról?

Olaszország Az Olaszország Fivérei szélsőjobboldali párt a szavazatok 28,8%-át szerezte meg a vasárnap EP-választáson, ami több mint négyszerese annak, amit a legutóbbi, 2019-es uniós választáson szerzett, de meghaladja a 2022-es olaszországi parlamenti szavazáson elért 26%-os eredményt is, mellyel a Giorgia Meloni vezette párt kormányra került, írja a Reuters.

Az ellenzéki balközép Demokrata Párt a szavazatok 24%-át megszerezve a második helyen végzett, míg az 5 Csillag Mozgalom protest párt a harmadik lett a szavazatok 9,9%-ával.

Ezáltal Meloni kormánykoalíciója, amelyet a politikai spektrum szélsőjobboldali pártjai alkotnak, a 2022-es alig 43%-os támogatottságról 47% fölé kúszott.

A néhai Silvio Berlusconi miniszterelnök által alapította Forza Italia 9,7%-kal a negyedik helyen végzett, megelőzve a Matteo Salvini vezette bevándorlásellenes Ligát, amely a szavazatok 9,1%-át szerezte meg.

Jobb hír, hogy az Alleanza Verdi e Sinistra (Zöld és Baloldali Szövetség – AVS) 6,8% körüli eredményt ért el, ami azt jelenti, hogy a jelöltjük, Ilaria Salis, akit több mint egy éve tartanak fogva Magyarországon, mert állítólag szélsőjobboldali militánsokat bántalmazott, bejutott az Európai Parlamentbe.

Az olaszországi EP-választáson a részvételi arány alig haladta meg az 50%-ot.