Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A budapesti „antifa-ügy” elsőrendű vádlottja, Ilaria Salis bejutott az Európai Parlamentbe

Bejutott az Európai Parlamentbe a Budapesten fogvatartott antifasiszta tanárnő, Ilaria Salis. A hazai sajtóban „antifa-ügyként” elhíresült eljárás elsőrendű vádlottjaként ismert Salis az Alleanza Verdi e Sinistra (Zöld és Baloldali Szövetség – AVS)  jelöltjeként Észak-Olaszországban.

Ilaria Salis, a sajtóban „antifa-ügy”-ként elhíresült 2023-as szélsőjobboldaliak ellen elkövetett támadások elsőrendű vádlottja a Fővárosi Törvényszéken, 2024 május 24-én. Fotó: Marta Massa

Salis a tavaly januárban a ”Becsület-napja” környékén szélsőjobboldaliakkal szemben elkövetett támadások ügyében áll a bíróság előtt. A vád vele szemben életveszélyt okozó testi sértés bűnszervezetben elkövetett kísérlete.

Az „antifa-ügy” elsősorban arra szolgált a magyar jobboldal és kormány számára, hogy hiteltelenítse az antifasizmust, és a szélsőjobboldallal szembeni bármi nemű kiállást. Továbbá, hogy ennek a farvízén baloldaliak – mint a Szikra Mozgalom, és képviselőjük, Jámbor András – ellen hergeljen. Ennek eljárásnak volt része az is, amikor Salis vezetőszáron, eltakart arcú kommandósokkal közrefogva vett részt a tárgyalásokon.

Továbbá a per azt is megmutatta, hogy akiket a rendszer ellenségnek tekint, azokat nem illeti meg a jogszerű bánásmód: Salis fogvatartásának a körülményei miatt még a szélsőjobboldali olasz kormányfő, Giorgia Meloni is felhívta Orbán Viktort. Ahogyan az ügyben eljáró bíró, az óvadék kifizetése után felolvasta Salis tartózkodási helyét, ezzel érzékeny adatot juttatva illetéktelen kezekbe.

Címlapkép: Marta Massa