Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Macron feloszlatta a Nemzetgyűlést, három héttel a szélsőjobb történelmi győzelme után ismét választanak a franciák

Párizs Az első eredménybecslések érkezése után alig egy órával élőben közvetített beszédet intézett a francia néphez Emmanuel Macron köztársasági elnök.

Az államfő kijelentette, hogy a mai választás eredményeit nem lehet válasz nélkül hagyni, ezért élve az alkotmányból fakadó jogával feloszlatja a francia Nemzetgyűlést, és új parlamenti választásokat ír ki melyek első fordulójára június 30-án, a másodikra pedig július 7-én kerül majd sor.

Így a francia választópolgárok alig három hét múlva újra kifejezhetik véleményüket a kormány politikájáról, melynek elutasítottságát jól mutatja, hogy a Macront támogató a pártok legutóbbi, 2022 júniusi választásokon sem szerezték meg az abszolút többségét az 577 fős Nemzetgyűlésben. A nagy kérdés jelenleg az, hogy a Nemzeti Tömörülés a mai 31,5 százalékos eredményét – ez a duplája a Macront támogató listáénak – vajon milyen mértékben tudja majd beváltani parlamenti képviselőkre, valamint az, hogy milyen stratégiát választ majd a megosztott baloldali tábor.