Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Dániában a bevándorlásellenes szocdemek vereséget szenvedtek, az első helyen egy zöld-szocialista párt

Az első exit pollok alapján az EP-választások a politikai térkép jelentős átrajzolását hozták Dániában.

18,4 százalék körüli eredménnyel az első helyet az EP-ben a zöldek frakciójában ülő Szocialista Néppárt (Socialistisk Folkeparti) szerezte meg, 5,2 százalékot javítva a 2019-es eredményéhez képest.

Ezzel szemben súlyos vereséget szenvedtek el a mindössze 15,4 százalékot szerző, kormányzó Szociáldemokraták ( Socialdemokratiet), akik az elmúlt években leginkább azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy elnökük, Mette Frederiksen (aki 2019 óta Dánia miniszterelnöke) vezetésével korábbi szolidáris álláspontjukat feladva keményen jobboldali bevándorlási politikát folytatnak – erről részletesebben 2021-ben írtunk. Érdemes megjegyezni, hogy kisebb mértékben ugyan, de a radikális baloldali Egységlista (Enhedslisten) szintén erősödött.

Mette Frederiksen beszédet mond a Norvég Munkáspárt 2017-es kongresszusán. Forrás: Facebook.

A dán szociáldemokraták jobbratolódása abban is megmutatkozott, hogy a legutóbbi, a párt jelentős győzelmét hozó 2022-es parlamenti választás után a baloldali pártok helyett hagyományos ellenfelükkel, a jobboldali-liberális Venstrével  és a Lars Løkke Rasmussen egykori kormányfő vezette centrista Mérsékeltekkel (Moderatern ) alakítottak kormányt. Annak ellenére, hogy a Dániát a 2019-es választás óta vezető baloldali „Vörös Blokknak” továbbra is meglett volna a többsége a 179 fős dán törvényhozásban, a Folketingben.

Az exit pollok alapján úgy tűnik, hogy Venstre (melynek neve érdekes módon egyébként baloldalt jelent dánul) szavazói nem túlságosan elégedettek a fennálló nagykoalícióval, a legutóbbi EP-választásokat megnyerő, a Renew Europe frakciójában ülő párt mindössze 13,9 százalékot kapott, ami 9,6 százalékos visszaesést jelent. A 2022-ben alapított Mérsékeltek mindössze 6,2 százalékot szereztek az idei EP-választásokon, a jobboldali átrendeződés legfőbb nyertese az erősen piacpárti Liberális Szövetség (Liberal Alliance) a maga 7,8 százalékos eredményével.

A kampány utolsó napjaiban komoly felháborodást váltott ki, hogy egy 39 éves férfi megtámadta Mette Frederiksen kormányfőt Koppenhága belvárosában.